Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Klient poczty e-mail, klient phpBB

MES Mariusz 01 Jul 2006 20:01 2426 11
Nazwa.pl
    MES Mariusz
    Level 36  
    Witam.

W ostatnim czasie zastanawiałem się nad pewnym programem, który umożliwia alternatywną obsługę forum phpBB (przykładem takiego forum jest właśnie TO forum).

Myślę, że mógłby to być swojego rodzaju przełom, a program, z dużym prawdopodobieństwem, stałby się tak popularnym narzędziem - klientem phpBB, takim jak Outlook czy The Bat stał się dla poczty elektronicznej.

Jak działa np. Outlook, chyba pisać nie muszę. I o wygodach i usprawnieniach przy korzystaniu z programu obsługi poczty, w porównaniu z dostępem przez WWW, też chyba wspominać nie będę, bo są to rzeczy oczywiste...

Program, wyglądem mógłby przypominać typowego Outlook'a. Po skonfigurowaniu, logowałby się na forum, synchronizował wiadomości, (pobierał nowe do offline'a na dysku komputera), a także umożliwiałby łatwe redagowanie i publikowanie nowych postów.

O ułatwieniach dla osób, mających ograniczony dostęp do internetu, w takiej sytuacji nie muszę chyba nawet wspominać.

Myślę, że program mógłby okazać się hitem, i może to nawet głupie z mojej strony, że dzielę się owym pomysłem, od tak, zupełnie "bezprofitowo". Jeżeli jednak ktoś z Was naskrobie kiedyś taki program, to nie obrażę się, jeśli umieści mnie na liście pomysłodawców :)

Potencjalne skutki pojawienia się podobnego programu: wzrost popularności forów phpBB i większa intensywność dyskusji, ale przede wszystkim, korzyść dla użytkownika forów phpBB - zwiększenie komfortu dyskusji, i rozwiązanie problemu z ewentualnym brakiem dostępu do sieci!

Nikt nikogo do niczego nie przekonuje (w jaki sposób ma użytkować forum), każdy dyskutuje tak jak lubi, a ponieważ pojawiają się nowe możliwości dyskusji z forum korzysta coraz więcej osób. Wzrasta popularność forów internetowych...

A co Wy myślicie o takim programie?
  • Nazwa.pl
    gulson
    System Administrator
    bardzo dobry pomysł
    wielokrotnie była podejmowana dyskusja na phpbb.com jednak w zasadzie nikt nie stworzył takiej aplikacji.

Można to zrobić na dwa sposoby:
    1. Baza MySQL musiałaby być udostępniona na zewnątrz. Tak aby aplikacja mogła połączyć się z bazą i uwierzytelnić użytkownika, ściągnąć wiadomości. Taka baza wystawiona na zewnątrz musi zostać okrojona. Bo wtedy ktoś mógłby ściągnąć wszystko - np. adresy e-mail. Z drugiej strony skoro jest uwierzytelnienia musiałyby zostać udostępnione hasła zakodowane w md5. Ktoś mógłby sobie pobrać wszystkie hasła i zacząć powolne łamanie algorytmu. Więc należałoby w ogóle zrezygnować z logowania albo wgrać dodatkowe PHP pliki na serwer WWW odpowiedzialne tylko za osbługę programu. Jeden z plików mógłby zwracać TRUE jeżeli logowanie się powiodło plus kilka parametrów - ustawień konta. Kolejny plik mógłby odbierać wysyłane posty metodą POST przez program. Czyli ścisła współpraca MySQL+PHP+tej aplikacji (Delphi?)

2. Za pomocą kanałów RSS można bez problemu pobierać ostatnie wiadomości (u nas na forum jeszcze nie wdrożone) czy wiadomości z wybranych działów.

Byłaby to wspaniała aplikacja. Ktoś będąc poza siecią przygotowuje sobie przykładowo prezentacje własnej konstrukcji DIY. Później łączy się na kilka minut z siecią i wysyła na forum :)
    Ale skoro na phpbb.com sztab ludzi sobie nie poradził, lub nie chciał sobie poradzić?
  • Nazwa.pl
    MES Mariusz
    Level 36  
    gulson wrote:
    1. Baza MySQL musiałaby być udostępniona na zewnątrz. Tak aby aplikacja mogła połączyć się z bazą i uwierzytelnić użytkownika, ściągnąć wiadomości.

A niby po co? Zrobić po prostu coś, co działałaby na takich mechanizmach, jak działa przeglądarka WWW, w dużym uproszczeniu możnaby powiedzieć, że po prostu pewne procesy byłyby zautomatyzowane.

gulson wrote:
    Byłaby to wspaniała aplikacja. Ktoś będąc poza siecią przygotowuje sobie przykładowo prezentacje własnej konstrukcji DIY. Później łączy się na kilka minut z siecią i wysyła na forum :)
    Ale skoro na phpbb.com sztab ludzi sobie nie poradził, lub nie chciał sobie poradzić?

W miarę jedzenia apetyt rośnie. W miarę apetytu chcemy coraz więcej. :)
    OMAN
    Level 24  
    Akurat w bazie nie są trzymane żadne hasła tylko same wartości hash...
    Raczej przychylałbym się do pomysłu ele mid, prosta funkcjonalność...
    MES Mariusz
    Level 36  
    OMAN wrote:
    Akurat w bazie nie są trzymane żadne hasła tylko same wartości hash...
    Raczej przychylałbym się do pomysłu ele mid, prosta funkcjonalność...

Normalnie... marzy mi się taka aplikacja! Uruchamiasz, jak Outlooka, synchronizują się wiadomości, w "skrzynce odbiorczej" pojawiają się odpowiedzi na dyskusje w których brałeś udział, możesz wygodnie przełączać się zakładkami pomiędzy kategoriami odpowiadać na spokojnie w trybie offline, a przy połączeniu z internetem odpowiedzi zostają publikowane i wszystkie wiadomości synchronizowane.

Kurcze... Nie mogę się doczekać, aż pojawi się coś takiego... :!:
    Tommy82
    Level 41  
    Kurcze pomysl ciekawy ale jesli chodzi o rozwiazanie z baza danych to troszke bym sie tego bal. Bo jesli by jej czesc udostepnic na zewnatrz to mozna by robic roznego rodzaju machloje bo zawsze znajdzie sie jakas dziura ktora pozwoli na zrobiienie kuku forum lub inne zabawy ktorych za spolecznie pozytywne uznac nie mozna. no i jeszcze jedna kwestja co jesli kilku uzytkownikow postanowi zassac sobie elke na hdd ?? czy serwery to wytrzymaja ??, Co z limitami tranferu ??. No i jeszcze jedno jakos sobe nie wyobrazam dzialania takiego programu bez bazy danych uruchomionej u urzytkownika bo trzymanie postow w plikach to nie bardzo mi sie widzi
    MES Mariusz
    Level 36  
    Tommy82 wrote:
    Kurcze pomysl ciekawy ale jesli chodzi o rozwiazanie z baza danych to troszke bym sie tego bal.

Generalnie jestem przeciwny jakimkolwiek modyfikacjom phpBB przystosowującym forum do działania programu.

Program powinien pracować z każdym forum phpBB, więcej powiem, powinien pracować z dowolną ilością takich forów.

Mógłby nawet scalać kilka forów, załóżmy o sadzeniu jaśminu, i łączył by je wirtualnie w jedno wielkie forum tematyczne (z punktu widzenia użytkownika).

To program troszczyłby się gdzie się zalogować, gdzie i jaki post wysłać.
    SiLeNt_hUnTeR
    Level 21  
    To dobry pomysł - logowanie na starcie, sprawdzenie wiadomości przez zliczenie postów w danej dyskusji (np. Twój post był jako 6-sty i pojawił się siódmy więc dostajesz alert)
    Niewątpliwie wszystko musiałoby zostać kompatybilne z bazą forum.
    izzy
    Level 22  
    właśnie też tu nie widze jakiegoś wielkiego powiewu rewolucyjnego
    choć jeśli ktoś chce napisać coś takiego dla elektrody to moge pomódz :) bo samemu to nie zabardzo bo nie dysponuje zbytnio czasem ;/