Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie kolumny do Radmor 5102 2x25 4Ohm

Voodoo4 03 Jul 2006 16:55 10245 16
    Voodoo4
    Level 17  
    Witam.
    Na poczatku powiem ze jestem zielony w temacie wiec prosze o wyrozumialosc.
    Czytalem troche na forum ale mam pare pytan.
    Posiadam amplituner RADMOR 5102 + Korektor 5470 wyjscia przod 2x25W i tył 2x15W 4Ohm, ale mysle podlaczyc kolumny tylko pod przod.

Dodam ze sprzet ma pracowac w pokoju 4x4mety i bedzie podlaczony do kompa, a muzyka jakiej slucham to DnB / Chillout / Ambient / Trip Hop / Jungle / Elektro, glownie to DnB.
    Muzyka dnb charakteryzuje się głębokim basem i szybką, skomplikowaną (czasami bardzo) linią perkusyjną.
    (rozpisuje sie tak bo czytalem w innych postach ze te informacje sa przydatne)
    Bardziej zalezy mi na czystym niz glosnym graniu.
    Cena do okolo 300zl MAX 350zl
    Wybrac kolumny 2 czy 3 drozne ?
    i z tego co zauwazylem na alegro to glosniki 4Ohm`owe to raczej zadkosc :/
    Zastanaiwalem sie nad kupnem czegos takiego a przynajmniej cos w tym rodzaju (nie chce "oklepanych" TONSIL/ALTUS kolumn)
    http://allegro.pl/item112604175_audiomega_brx110_nowe_12mies_gw_prod_polskiej.html
    http://allegro.pl/item113204509_kolumny_voice_kraft_nowe.html
    http://allegro.pl/item113658819_kolumny_brx_60_rear_150_audiomega_f_vat_od_ss_.html

A takie mi sie spodobaly :-) tylko cena wysoka :-(
    http://allegro.pl/item111496999_tonsil_fenix_ii_podlogowe_250_wat_buk_gwaran_w_wa.html

A moze kupic sama paczke i samemu dobrac jakies glosniki ?

Prosze o jakies rady i propozycje z gory dziekuje za pomoc.
    Armosus
    Level 26  
    Gdyby wszyscy tak porzadnie opisywali swoj problem, o ile latwiej by bylo pomagac, + dla ciebie

AudioMega, VoiceKraft, Alphard, Dibeisi i inne takie sobie odpusc.

Te Tonsile bylyby calkiem niezle, fakt troche drogo ale tu masz dobra jakosc.
    Mozesz rowniez zrobic samemu kolumny, ale tu nasuwaja sie pytania:
    -czy masz na to checi?
    -czy masz jakies doswiadczenie w tym? (jesli nie, to najlepiej skopiuj jakis projekt z dzialu DIY)

Zrobienie wlasnych kolumn z gotowego projektu nie jest takie trudne :D

Tak do 300zl-350zl....
    -wysoki Visaton SC 10N (50zl)
    -nisko-sredni STX GDN-18-6 SW (46zl)
    schemat zwrotnic dostaniesz bezproblemowo, wystarczy poszukac takich konstrukcji w DIY, takie monitory powinny byc ok dla ciebie.

Za 580zl masz wspaniale Polarisy 300 ale to juz chyba za drogo dla ciebie, sam bym je kupil tylko kasy brak ;)
    Voodoo4
    Level 17  
    >>Gdyby wszyscy tak porzadnie opisywali swoj problem, o ile latwiej by bylo pomagac, + dla ciebie

Dziekuje

>>AudioMega, VoiceKraft, Alphard, Dibeisi i inne takie sobie odpusc.

>>Te Tonsile bylyby calkiem niezle, fakt troche drogo ale tu masz dobra jakosc.
    >>Mozesz rowniez zrobic samemu kolumny, ale tu nasuwaja sie pytania:
    >>-czy masz na to checi?

Checi jak na razie mam

>>-czy masz jakies doswiadczenie w tym? (jesli nie, to najlepiej skopiuj jakis projekt z dzialu DIY)

Doswiadczenia niemam nigdy nie robilem kolumn ale praca z drewnem nie jest mi obca i warunki do tego mam :-)

>>Zrobienie wlasnych kolumn z gotowego projektu nie jest takie trudne :D

>>Tak do 300zl-350zl....
    >>-wysoki Visaton SC 10N (50zl)
    >>-nisko-sredni STX GDN-18-6 SW (46zl)
    >>schemat zwrotnic dostaniesz bezproblemowo, wystarczy poszukac takich konstrukcji w DIY, takie monitory powinny byc ok dla ciebie.

Dwu drozne :/ myslalem nad 3 droznymi.
    A te ceny to za szt. czy x2 ? i gdzie mozna je kupic ?

>>Za 580zl masz wspaniale Polarisy 300 ale to juz chyba za drogo dla ciebie, sam bym je kupil tylko kasy brak ;)

No wlansie kasa a w lecie nadgodzin niechce mi sie brac :/
    A z drugiej strony to czy taki amplituner 2X25W pocignie takie kolumny jak np. Polaris ktory tu zaprezentowales, albo chociaz te altusy ?
    Gdzies czytalem ze moc kolumn powinno sie dobierac 2x moc wzmacniacza i ktora brac pod uwage ? MOC MUZYCZNA, MOC ZNAMIONOWA ?
    Wyczytalem tez ze jesli podlaczy sie kolumny o Impedancji 8 Ohm do wzmacniacza na 4 Ohm to moc wzmacniacza spada o polowe ?

Totaj znalazlem taki stary post z podobnym problemem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic106665.html

Podsumowujac.
    Jestem w stanie zrobic kolumny w gre wchodzi projekt podobny do Tonsila ktory przedstawiony jest na allegro, nie koniecznie z dwoma glosnikami basowymi chyba ze ten amplituner pociagnie to wszystko.
    Tylko teraz jakie dobrac glosniki, zwrotnice, pojemnosc pudla ??
    Armosus
    Level 26  
    Z lepsza 3drozna w 300zl sie nie zmiescisz.

Tanio a dobrze 3way:
    -ARV-104 30zl szt
    -ARP-150 40zl szt
    -ARN-226 35zl szt
    +zwrotnice jakies 80zl
    +drewno 50zl chyba ze masz
    +wykonczenie 30-60zl
    +duperele 30zl

Tak wiec troche to kosztuje, jesli zrobisz tak jak mowilem na Visatonie SC 10N i STX GDN-18-120-6 SW to bedzie tez mialo dobre srednie tony :) Objetosc dla tego STX'a 18L strojone na 45Hz. Schemat zwrotnicy znajdziesz w dziale DIY, poszukaj danej konstrukcji. Hmm cena za glosniki praktycznie ta sama, tylko ze przy tym zestawie 2droznym bedziesz mial od razu gotowa dobra zwrotnice, co do 3way moze byc gorzej.

Ceny podowane post wyzej to ceny za sztuke.
    A kupic mozesz np tu:
    -tu znajdziesz ARV'ki, ARP i ARN'y od TVM
    -STX GDN-18-120-6-SW i inne STX'y

Ten radmor to jest bardzo dobry wzmacniacz, niby 25wat ale ladnie buja kolumnami nawet 80wat RMS przy 8Ω. Tak, jesli przy 4ohm ma 25wat to przy 8ohm ma jakies 12,5wat.

Przy doborze wzmacniacz do kolumn, nalezy brac taki aby jego moc rms na kanal byl rowna lub mniejsza od mocy znamionowej kolumny. Gdy damy np do kolumny 80wat rms wzmacniacz o mocy 120wat rms to przy wiekszych glosnosciach mozemy spalic glosniki w kolumnie.

Zawsze patrz na moc RMS lub moc znamionowa/sinusoidalną.

Jesli pomoglem, to na dole jest taki przycisk :)
    Voodoo4
    Level 17  
    >>Z lepsza 3drozna w 300zl sie nie zmiescisz.

Dobra to pomyslalem ze sprobuje zrobic ta 2 drozna :-)

>>Tak wiec troche to kosztuje, jesli zrobisz tak jak mowilem na Visatonie SC 10N...

Gdzie kupie ten glosnik Visaton SC 10N jakos niemoge znalesc :/

>> i STX GDN-18-120-6 SW to bedzie tez mialo dobre srednie tony :)

A czy jesli niskie tony wydaly by mi sie ciut za slabe to czy mozna podlaczyc do tylnego kanalu 2x15W jakas mala tube ?

>Objetosc dla tego STX'a 18L strojone na 45Hz.

Strojenie 45Hz ? czyli o co chodzi bo niemam pojecia :-) cos trzeba zestroic tylko co z czym ?

>>Schemat zwrotnicy znajdziesz w dziale DIY, poszukaj danej konstrukcji...

Poszukam, a mozna kupic gotowa ? czy lepiej zrobic ?

>>Jesli pomoglem, to na dole jest taki przycisk :)

Przycisne :-) tylko niemoge go znalezc : /
    Armosus
    Level 26  
    Jesli 2way tanio to najlepiej ten visaton+stx.

Racja zapomnialen dodac linku: zjedz nizej i tam powinien byc SC 10 N
    Wnioskuje ze mowisz o takie "tubie" co wyglada jak rulon i na jednym koncu ma glosnik - podlaczyc mozna spokojnie.

Stroi sie tunelem bass-reflex, do obudowy 18L i strojenia 45Hz dajesz rurke o srednicy 7cm i dlugosci 26cm. Odleglosc konca tej rurki wewnatrz obudowy od scianki powinna wynosic minimum jej srednice czyli 7cm, jezeli nie znajdziesz tak dlugiej gotowej rurki mozesz ja przedluzyc rura pcv/kanalizacyjna. Jesli ci sie te 26cm nie bedzie miescilo w lini prostej to mozesz dac kolanko kanalizacyjne i wtedy przedluzac lub zostawic, 26centymow ma byc :)

Gotowej pod te glosniki raczej nie dostaniesz, lepiej zrobic samemu. Mozesz rowniez dac zlecenie jakiemus elektronikowi lub firmie chyba sie nazywa Polink (poszukaj w google).
    PZ IX
    Level 34  
    Ah widzę, że słuchasz d'n'b. Tak jak ja ;) . To wiem mniej więcje o co chodzi. Dobre DIY, najlepiej na głośnikach STX GDN 27-150-4SS.
    DJ Volt
    Level 25  
    Ja również mam A140 i odradzałbym je pod 5102. Mimo wszystko 140 potrzebują troszkę mocy, a Radmor to jedynie 25 W @ 4ohm. Nie zagra to ładnie, bo skończy się szybko zapas mocy w Radmorku, a i sam 5102 nie pokaże wszystkiego co potrafi pod Altusami, taki już charakter tych kolumn.
    maxym
    Level 14  
    Zależy jak kto słucha.... to że na kolumnie pisze 200W nie znaczy ze musisz je wysterować wzmacniaczem o takiej mocy, kolumny zawsze kupuje się z zapasem a ja wole na pół gwizdka ale dobrze (bas&sopran) i wielu ludziom mającym sprzęt z "górnej pułki" szczena opadała.....

Pozdrówki

A to mój radmorek po małych modernizacjach :)
    DJ Volt
    Level 25  
    Hmm ja nie mówię, żeby zasilać Altusy tymi 100 W, które mają zapisane na naklejce, ale jakiś rozsądek w proporcji moc wzmacniacz, a moc którą może przyjąć kolumna powinna być zachowana i zdecydowanie uważam, że Altus nie rozwinie skrzydeł pod Radmorem, ani Radmor nie pokaże swojego "piękna". Ja wciąż do 5102 doradzam ZG40C z Tonsilu, chyba, że wygląd zbyt staroświecki ;), to można skonstruować, coś co zasugerował ktoś parę postów wyżej.
    Armosus
    Level 26  
    Ja sie zgodze z kolega maxym. Moje polarisy120 graly pod wlasnie tym radmorem 5102. Polarisy maja 80wat rms i 8ohm, czyli radmor dawal z siebie jakies 13wat. Ktos by powiedzial ze smiech na sali, wcale nie. Bylo calkiem glosno i bez znieksztalcen czy przesteru. Moim zdaniem Radmor 5102 to chyba najlepszy polski wzmacniacz.
    Voodoo4
    Level 17  
    Dobra nabralo mnie na zrobie kolumn na zestawie glosnikow ktore zaproponowal Armosus czyli STX GDN-18-120-6-SW i Visaton SC 10N calosc zbuduje na wzor https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic523811.html

Zwrotnica - Sound Wave
    schemat > http://img456.imageshack.us/img456/3030/181200ed.gif

Z tego listu wyczytalem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic491197.html
    Ze firma http://www.polink.com.pl/ zrobi ta zwrotnice a przynajmniej CEWKI :-D

Mniej wiecej takie ceny (chyba za sztuke) znalazlem, byly podane w poscie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic523811.html

- Cewka 0.20 mH - 5,50zl
    - Cewka 0.30 mH - 7,00zl
    - Cewka 1,50 mH - 17,00zl
    - Kondensator 4,7uF - 5,00zl
    - Kondensator 10uF - 8,00zl
    - Rezystory 3Ohm - 1,00zl

Wyczytalem tez ze grubosc drutu L1 przy STX (GDNie) ma byc 1.2mm reszta 0.8mm
    Rezystory ceramiczne, 3Ohm 5W (poszukam w sklepie elektronicznym)
    Kondensatory znalazlem w ofercie firmy ktora robi tez cewki i maja byc na napiecie 400V. (poszukam w sklepie elektronicznym) ale jak ostatnio kupowalem kondensatory do plyty glownej to byly drozsze niz na allegro o 200% !!!

Sklep z roznymi dodatkami: http://www.f-a-s.com.pl/

Tak mniej wiecej na zbudowanie 2ch kolumn wyniesie mnie to jakies 350zl, i bede staral sie utrzymac w tej granicy.

Jesli ktores z podanych parametrow (RLC) wydaja sie wam nieprawidlowe prosze mnie porpawic.

>> Armosus Wnioskuje ze mowisz o takie "tubie" co wyglada jak rulon i na jednym koncu ma glosnik - podlaczyc mozna spokojnie.
    Mowilem o tubie a mialem na mysli Suba. Jesli bede mial za malo basu to pomyslalem nad zbudowaniem jakiegos malego suba, ale najpierw kolumny.

>> PZ IX A nie lepiej poszukać czegoś z firmy RFT?
    Narazie sprobuje zbudowac cos samodzielnie.

>> maxym Witam i gorąco polecam Altus 140 lub 110, u mnie 140 grają znakomicie w podobny zestawie Radmora
    Nie podobaja mi sie.

>> Armosus Moim zdaniem Radmor 5102 to chyba najlepszy polski wzmacniacz.
    Nie tylko twoim, w necie bardzo wiele osob chwali ten wzmacniacz dlatego zdecydowalem sie wlasnie na ten model.
    I wyglad tez bardzo ladny szczegolnie te wskazowki.

>> maxym A to mój radmorek po małych modernizacjach.
    Fajny pomysl i nawet ladnie to wyglada, ale jednak ja wole wskazowki :-)
    maxym nie myslales o poprawie wygladu tego radmorka ?
    Link do stornki o radmorku http://www.radmor.friko.pl polecam galerie odrestaurowanego Radmora 5102, wyglada naprawde ekstra !
    nik156
    Level 18  
    jak już przy kolumnach to jakie do radmora 5412 bo nie mam pojęcia
    ml
    Level 29  
    Ja do 5412 stosuję Altusy 140 z wysokotonowym GDWK9/80/6 zamiast GDWT i zatkanymi b-r