Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Adam1988
    Level 26  
    Witam.
    Posiadam motorole gm350, chciał bym ją przeprogramować tak rzeby morzna był przez takie dwie sztuki rozmawiac. Czyjest to mozliwe? Czy do normalniej pracy potrzebny jest jakiś terminal? Jesli jest możliwosc przeprogramowania to gdzie znaleć potrzebne oprogramowanie i schemat kabla. Widziałem różne schematy ale nie wiem którego urzyć.Może jakis konkretny?+soft. I jak to wygląda w praktyce.

Dziękuje i pozdrawiam.
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

marian pazdzioch wrote:
    tz

Napisz jeszcze do tego " instrukcję obsługi " :D
    Adam1988
    Level 26  
    Witam.
    Mam taki problem: kupiłem od znajomego radiotelefon Motorola GM 350. Po podłaczniu okazało sie że radio nie raguje na nacisniecie przycisku PTT (nie zapala sie czerwona dioda led) oraz nie można zmieniac kanałów swieci tylko kanał pierwszy. Po rozebraniu zaułwarzyłem małą dokładaną płytke niewielkich rozmiarów połączno z pł. główna 2 złączmi po 8 pinów pod tę płytke jest przylutowany 8 żyłowy kabel który jest wyprowadzony na zewnątrz obudowy i jest zakąńczony 15 pinowym gniazdem.
    Na płytce jest układ scalony firmy Motorola XAB749 i jest na niej napis Alaska.
    Prosze o pomoc jak to radio uruchomić i do czego jest to 15 pinowe gniazdo.

Pozdrawiam.
    Adam1988
    Level 26  
    Co to jest za gniazdo oznaczonee controller albo flex i do ktorego gniazda sie podłacza kabel do programowania.

Dziekuje i pozdrawiam.
    andrew33
    Level 19  
    Witam
    Interface podłącza się do gniazda mikrofonowego lub do tylnego złącza zależy jaki kabel masz zrobiony i czy radio nie było przerabiane np taxi mają na tylnym złączu wyprowadzony terminal.
    Pozdrawiam
    Adam1988
    Level 26  
    Własnie chyba było przerabiane bo styłu wystaje jakis kabel (patrz wyrzej) nie wiem jak to cofnąć. I czy trzeba je przeprogramowac?

Pozdrawiam.
    piraniamax
    Level 13  
    Witam zrobiłem programator do motoroli (RIB) i na motoroli gp 380 działa ok (była programowana na kompie celeron 1,2 GHz), ale na gm 300 i gm 350 nie komunikuje sie z radiem, obie gm próbowałem przez gniazdo mikrofonu (sygnał bus+ i gnd), czy możecie mi coś poradzić może faktycznie przez interfejs z tyłu radia ( prawdopodobnie gm 350 pochodzi z taksówki), bardzo proszę o pomoc
    Pozdrawiam
    RTX-Service
    Level 18  
    słuchaj potrzebujesz jeszcze pomocy z ta GM 350 ? bo wiem kto tym sie zajmuje jak cos to masz do niego maila sam do niego wysylalem swoja fracek2(_at_)wp.pl i sadze ze dogadacie sie
    szieborak
    Level 12  
    Adam1988 wrote:
    Witam.
    ...po rozebraniu zaułwarzyłem małą dokładaną płytke niewielkich rozmiarów połączno z pł. główna 2 złączmi po 8 pinów pod tę płytke jest przylutowany 8 żyłowy kabel który jest wyprowadzony na zewnątrz obudowy i jest zakąńczony 15 pinowym gniazdem...

Najprawdopodobniej do modem do transmisji danych.
    Zobacz co pisze na płytce.
    PioM
    Level 19  
    Ale odgrzebales temat sprzed ponad roku :)
    A ten kabelek to byl do podlaczenia tzw 'przystawki' - terminala radio-taxi.
    Gdy nie jest on podpiety, to radio nie reaguje na ptt.
    A na plyce nie sadze zeby byl napis do czego ona sluzy. Jedynie moze byc nazwa producenta.
    szieborak
    Level 12  
    Prawdopodobnie to terminal firmy Radiss i modem również;)
    IjeSJot
    Level 27  
    Tak, plytka identyfikacji, podejrzewam ze i dyktafon na ISDxxxx tez tam jest.
    green33

Level 31  
    dyktafon ??? po cholere... :)

to modem do terminala cyfrowego, być może do Radissa jak ktos wczesniej zauważył.

Marcin
    IjeSJot
    Level 27  
    Taksiarze nagrywali sobie np. jak dyspozytorka podawala im zakupy, mialem taka wersje wiec wiem co mowie :)
    PioM
    Level 19  
    Radiss robil kilka rodzajow plytek, m.in modem, modem+dyktafon, select5. Kazde mialy tez kilka wykonan. Z ISD widzialem chyba z 3 rodzaje - roznily sie rozmiarem i obudowa ISD jak i FXa
    sebastianborucki
    Level 11  
    Zmiana panelu w GM350

Witam. Czy istnieje teoretyczna i praktyczna możliwość podmiany panelu w radiach Motorola GM350. Chodzi mi o zastosowanie panelu z wyświetlaczem (od wersji 128 kanałów) do wersji 4 kanałowej. W wyniku tej podmianki chciałbym uzyskać większą liczbę kanałów w swojej 4 kanałowej wersji GM350, ale czy taka operacja na to pozwoli?? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam Sebastian SQ6KIO.

Moderated By c2h5oh:

Post był raportowany. Regulamin punkt 13 i 14.
    Proszę przeczytać i się stosować:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8329012#8329012

IjeSJot
    Level 27  
    Zamiana mordki bez zmiany softu zaszytego w procku nic nie da. Wymiana softu wiąże się z wymianą procka. Zabawa nieopłacalna.