Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wieża Philips FW 855C - zimna

djmolo 03 Lip 2006 21:48 1440 1
  • #1 03 Lip 2006 21:48
    djmolo
    Poziom 21  

    Jak w temacie. Klient postanowił odkurzyć ten wynalazek i po zlożeniu wieża jest zimna.

    Włączając do sieci słychac przekażnik. I zapala się przycisk STOP. I nic nie da sie zrobić. Kumbinując z włączaniem do sieci kilka razy wieża odpaliła jednak nie świecił wyświetlacz.

    Znalazłem dwa bezpieczniki uszkodzone przo trafo. Podstawiłem sprawne i ciągle to samo.

    Wygrzałem luty w zasilaczu ktore mogły by się wydawać zimne ale nadal nie działa.

    Po włączeniu do sieci przekażnik tyknie, wentyaltorek raz zakręci i zapala się dioda w przyciku STOP.

    Ma ktoś schemat do tego albo spotkał się z takim uszkodzeniem ???

    Czemu sie dokładniej przyjżeć ???

    0 1
  • #2 04 Lip 2006 11:05
    djmolo
    Poziom 21  

    Doszedłem już nieco dalej. Uszkodzony wydaje się być zasilacz.

    Po odpięciu płyty ze wzmacniaczem ( jest tutaj układ o symbolu STK417-120A ) i odczepieniu rezystora od BAZY tranzystora o oznaczeniu na płycie 7251 symbol BDX53BFI ( jest przykręcony do dużego radiatora) wieża normalnie się włącza, dziłają funkcje.

    Ale po podłączeniu tego rezystora do BAZY wieża ma zwarcie i wyłącza się. tak samo dzieje się gdy ów rezystor jest odpięty a włożę płyte ze wzmacniaczem to wieża tez się wyłącza.

    Może mi ktoś cos poradzić ??

    0