Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konica 3340 nie wiem co to za komunikat

pitus_ 04 Jul 2006 15:40 1581 21
  • #1
    pitus_
    Level 10  
    Witam. Dostałem do naprawy kserokopiarke Konica 3340. Na wyświetlaczu cały czas występuje napis "Bitte Seitenwand links oben schlieβen!" Co ten komunikat oznacza i jak z tym się uporać??? Dodam że maszyna nie chce kopiować.
  • Helpful post
    #2
    marek216

    Level 43  
    mój niemeicki jest mierny ale chyba chodzi o otwarte drzwi z lewej strony

    a technicznie to może byc wypadniety lub uszkodzony czujnik
  • #3
    kulka35
    Level 22  
    przelącz na angielski - bedzie latwiej
  • #4
    pitus_
    Level 10  
    Nie da rady. Maszyna może mówić w innym języku jak się jej wsadzi odpowiednią kostke EPROM. Jedynie jak wejde w tryb administracji to gada po angielsku.
  • #5
    rsikon
    Level 26  
    Kolega nie do końca chyba zdaje sobie sprawę z faktu iż standardowy eprom z jezykiem zawiera kilka "pakietow".

    Polecam SM.

    Radzio
  • #6
    krisb1
    Level 15  
    Kolega wyżej ma rację !
    W modzie "2 5" są przełączniki SW. Odpowiednie załączenie bitu 1 i 2 da nam język angielski. I tak :

    DIPSW 2 BIT 1 ustawiasz na 0
    DIPSW 2 BIT 2 ustawiasz na 0

    Poruszanie się po trybie serwisowym odbywa się za pomocą klawisdzy funkcyjnych pod ekranem:D
  • #7
    rsikon
    Level 26  
    Krisb1, dziekuje za przyznanie racji ;)

    Jeśli kolega autor pytania zainteresowany, to najprawdopodobniej posiadam kosc z j.polskim do tej maszyny.

    Wiadomość na priv.
  • #8
    pitus_
    Level 10  
    Wielkie dzieki dla „marek216” bo twoje tłumaczenie jest dobre i faktycznie chodziło o nie domknięte drzwi z lewej strony.

    Problem leżał w tym że do foto czujki nie wchodziła żadna przysłona. Wydaje mi się że ktoś w tej maszynie już grzebał i wyciągnął sobie parę rzeczy. Sądząc że chyba czegoś brakuje maszyna mimo wszystko ruszyła ale nie działa prawidłowo.
    Po pierwsze jak wychodzi kopia już z maszyny i wchodzi do sortownika i jest tak już w połowie po za nią a połowa w sortowniku maszyna się blokuje i wywala komunikat zacięcia papieru. Jak odłącze sortownik to też jest tak samo, wyjdzie połowa kartki z maszyny i koniec.
    Po drugie kopie są bardzo zaciemnione tak jak by za dużo światła dostawało się do wewnątrz, ale maszyna jest z kręcona i jest w niej ciemno.

    Dołączam skan kopii z tej maszyny może ktoś będzie wiedział jak zaradzić aby nie były one takie ciemne no i co zrobić aby ten papier się nie blokował tylko ładnie wchodził do sortownika.
    I jeszcze jedna prośba nie mam SM do tego urządzenia i nie wiem nawet jak by ewentualnie wyglądały części których brak więc jeśli ktoś ma to proszę o pomoc i podesłanie. Szukałem wszędzie i nigdzie nie udało mi się dostać sm.
  • #9
    mariuszsek
    Level 17  
    Witam mam serwisówkę i partsa pisz na priwa to ci podeślę
    natomiast jeśli chosdzi o rozjaśnienie kopii to możesz spróbować w modzie 3:6 później CVR data wpisz większą wartość i zatwierdź przez
    jeśli się niemylę "enter" lub OK
    Ale najpierw sprawź przebieg bębna i developera
    Już niepamiętam jak to idzie w tym modelu bodajrze
    P - 2 enter
    P - 3 enter
    Natomiast jeśli chodzi o zacinanie to przeczyść czyjnik w utrwalaniu
    powinno pomuc

    Dodano po 3 [minuty]:

    Ewentualnie serwisówka i parts leży tutaj jak również wiele innych

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic141886.html
  • #10
    pitus_
    Level 10  
    W utrwalaczu są jedynie termistory. Nie ma żadnej czujki papieru. Więc gdzie jeszcze szukać przyczyny?
  • #11
    mariuszsek
    Level 17  
    Jest napewno czujnik przy wyjściu papieru z utrwalania
    taki mały kiwający się dzyndzel widać go po otwarciu z lewej strony
    drzwi i otwarciu grzewczego
  • #12
    pitus_
    Level 10  
    Ok jest mały dzyndzel kiwający się z lewej strony jak otworze drzwi. Jest on przytwierdzony do solenoida. Ale jak kartka wychodzi mi z jednostki utrwalajacej to nawet nie dotyka sie tego dzyndzla bo jest on za daleko. A nawet jesli jest tego wina to jak sprawdzic czy ten solenoid jest dobry nigdy jeszcze nie mialem z tym doczynienia. Ewentualnie moge zrobic zdjecie i jutro wsadzic.
  • Helpful post
    #13
    rsikon
    Level 26  
    AAAAAAAAA!!!!!!!!!!!

    Własnie załapałem :)

    Koledze uszkodziła się dzwignia - łatwa do uszkodzenia np przy zamykaniu lewej klapy przy nie zamkniętej grzałce :)

    Jak otworzysz lewa czesc i kucniesz, to powinienes tam pod spodem zobaczyc czarny "kiwajacy" sie element plastikowy.

    Po srodku klapy wystaje dzyndzelek ktory porusza kartka a od tylu klapy powinna byc dalsza czesc tego wichajstra :) tzw. flaga.

    Zdarzały się przypadki, że urywany był tylko końcowy element - który ma blokować czujnik optyczny.

    Radek
  • Helpful post
    #14
    krisb1
    Level 15  
    z adużo nie podkręcaj CVR. Zacznij koniecznie o9d czyszczenia optyki ! Zwłaszcza lustro 5- dostępne po wyjęciu zespołu bębna.
    Czujnik w lewej pokrywie faktycznie (jak opisali koledzy ) często wypada lub urywa się delikatne jego mocowanie w tejże pokrywie. Objawia się to komunikatem :" zamknij lewą pokrywę" lub zacięcie 8,9,12- sortownik.
    Jeżeli mocowanie tej dźwigni jest urwane proponuję na ciepło wtopić kawałek spinacza biurowego lecz wymaga to precyzyjnego obsadzenia gdyż nie ma tam za dużo miejsca i może haczyć kartka.
  • #15
    pitus_
    Level 10  
    Teraz już wiem co i jak. Na początku myślałem że brakuje mi jedynie tzw. flagi do zakrycia foto-czujki żeby się nie darł że klapa nie zamknięta. Zamontowałem na sztywno kawałek blaszki który idealnie wchodził w ten foto-opór że zwykły użytkownik by się nie kapną że to jest część kombinowana a nie oryginalną. Ale faktycznie ta flaga musi być ruchoma. Zrobiłem test i podczas wychodzenia kartki z utrwalacza wysunąłem na chwilkę blaszkę i wsadziłem ją po sekundzie z powrotem i maszyna nic się nie pluła i kartka ładnie wyszła. Jest tam taki rowek na tą część niestety nie ma po niej śladu. To nie jest że się urwała tylko ewidentnie ktoś sobie ją "pożyczył". Spróbuje wyczyścić optykę zobaczę jaki rezultat to da na kopiach bo samo CVR nie dało dobrego rezultatu.

    Jak wyczyszczę optykę to napisze co i jak.
  • #16
    mariuszsek
    Level 17  
    Czyszczenie czyszczeniem
    ale na 90 % to pewnie bęben i developer do d...y.
    A to niemały wydatek:)
  • #17
    pitus_
    Level 10  
    Optyka wyczyszczona i............. sukces :):):). Takiego syfu na lustrach to już dawno nie widziałem. Kopie wychodzą jak igiełki no ale niestety problem leży jeszcze w tym dzyndzlu.

    Wygląda to następująco:

    Część której mi brakuje (nie jest ułamana po prostu jej nie ma) to
    z tego co się dowiedziałem: Paper Exit Actuator OEM PART #: 40AA46040

    ale nawet jak ją będę mieć to i tak klapa bo ktoś, komu zależało na tej części wyrwał ją brutalnie i nie ma mocowania dla niej. Za bardzo kombinować w tym miejscu się nie da, bo jest go za mało no i tędy idzie papier więc jest groźba że się będzie haczyć jeśli zrobię tzw. "cepelie". Więc ten kawałek plastiku też potrzebuje. (jak nie będzie wiadomo o jaki mi chodzi to mam zdjęcie zrobione).

    I tu zwracam się z prośbą do wszystkich którzy mają części do tych kserokopiarek lub dostęp do nich (mogą być używane). Pytałem swoich źródeł ale niestety nikt nie ma takich. Jak ktoś ma takie na zbyciu (sprzedaż) to proszę o info na priv o cenie.
  • #18
    krisb1
    Level 15  
    cała klapa jest trochę droga więc nie wiem jak wycenić używaną?
    Mógłbym też sam naprawić tą klapę i wysłać ci kompletną i gotową do pracy
    Naprawiałem to dużo razy więc mam wprawę :))
    pisz na maila krisb1(malpa)op.pl lub gg 9542485
    pozdr
  • #19
    pitus_
    Level 10  
    Może mi jeszcze ktoś powiedzieć co jest grane bo zaraz zwariuje. W piątek kopiareczka robiła jeszcze śliczne kopie a teraz wychodzą bielusieńkie kartki. Fakt faktem że mam tu wilgoć i że pomieszczenie było szczelnie pozamykane na weekend a słońce na zewnątrz prażyło, no ale czy to by mogło spowodować że teraz białe kartki wychodzą. Co z tym mogę zrobić????? Wietrzyłem pomieszczenie cały dzień a maszynę pootwierałem. I nic to nie dało.
  • #20
    mariuszsek
    Level 17  
    witam 99 % przebicie na dolnej elektrodzie
    spróbuj okleic ją taśmą izolacyjną między kostkami a metalową szyną
    niezaszkodzi jak założysz rurki temokurczliwe na druty tak aby minimalnie wystawały za kostki możesz je pomalować lakierem do paznokci wewnątrz i z zewnąztrz też działa praktykowane
    ciekawa zabawa:)
    ale jak wilgotne pomieszczenie to będą problemy jak nie to to tamto
    i tak dookoła panie pierdoła:)
  • #21
    pitus_
    Level 10  
    Jutro na to popatrzę i powiem czy się udało coś wskórać i czy to faktycznie to.
  • #22
    pitus_
    Level 10  
    Ok. Obyło się bez dodatkowej roboty. Lakier nie był potrzebny :). Zostawiłem maszynę na noc otwartą i włączyłem mikro w oknach i wilgoci już tak nie ma i teraz działa ksero prawidłowo.

    Jestem w trakcie załatwiania lewych drzwi więc pomalutku będę zamykać temat. I jeszcze raz wielkie dzięki dla wszystkich którzy pomagali. Przycisk "pomógł" poszedł w ruch, jak kogoś pominąłem to sorki, przypomnieć się.