Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

"Przeciągnięcie" Rezonatora kwarcowego w radmor 31

filip.s 05 Jul 2006 01:09 1314 7
    filip.s
    Level 23  
    Witam, mam obsadzony kanał odbiorczy na 145.725mhz a chiałbym zeby pracowało na 145,750mhz, w jaki sposób przeciągnąć ten rezonator? Strojenie cewką która jest zlokalizowana przy kwarcu nie daje zadnego rezultatu, jedynie mozna nią podciągnąć max 145,735mhz. Pozdrawiam i liczę na odpowiedz.

Filip
  • Helpful post
    bonek
    Level 13  
    możesz spróbować szeregowo dołączyć pojemność,ok 5-10pf, ale raczej nici z tego .sam próbowałem i kwarce dały się przeciągnąc góra o 10-15 khz
  • Helpful post
    medicb
    Level 28  
    Jodowanie ... :D ??
  • Helpful post
    sp5wcx
    Level 33  
    medicb wrote:
    Jodowanie ... :D ??

Raczej nie, bo działając jodkiem srebra to zmniejszymy częstotliwość drgań z powodu wzrostu masy srebra na okładzinach. Mozna spróbować delikatnie żyletką zeskrobać odrobinkę srebra z okładzin. Ale większość tak potraktowanych rezonatorów strasznie "pływa", szczególnie w pierwszych miesiącach eksploatacji.
    a najprościej to kupić odpowiedni kwarc. kiedyś już podawałem linki do firmy która sprzedaje kwarce na kanały amatorskie z pasma 2m. Po jakieś 10 zł chyba.
  • Helpful post
    IjeSJot
    Level 27  
    Kiedys ciagnalem kwarce w gore uzywajac kwasu HF, przez zmniejszenie masy okladzin. Kwas jest bardzo niebezpieczny i trzeba uwazac. Oczywiscie po takiej operacji kwarc traci dobroc i jest mniej stabilny.
    filip.s
    Level 23  
    sp5wcx wrote:

kiedyś już podawałem linki do firmy która sprzedaje kwarce na kanały amatorskie z pasma 2m. Po jakieś 10 zł chyba.

Witam. Dziekuje za pomoc i mam pytanie do kolegi SP5WCX, mogłbyś podać link do tej firmy, lub nazwe firmy bo szukałem na forum ale nic nie znalazłem :(

Pozdrawiam!
    Filip