Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie CB kupić? Czy te urządzenia zadziałają u nas?

michcio997 05 Jul 2006 21:00 9008 19
    michcio997
    Level 19  
    witam

mam do was pytanko chciałbym kupić cb do auta i do domu najlepiej 2 samochodowe ale nei wiek jakie

czy te z allegro z anglji link poniżej zadziałaja u nas?

http://www.allegro.pl/item113670596_cb_radio_radiomobile_202_okazja_.html

niejeżdże asz tak dużo ale pszydało by sie co mi zaproponujecie w rozsądnej cenie

zgóry dziękuje za odp
    damiankop
    Level 22  
    To radio się raczej nie nadaje bo nie posiada AM'u a u nas najczęściej w nim właśnie się rozmawia.

Pozdrawiam
    Damian
    audio
    Level 19  
    Witam. Szukaj na allegro najprostszego np Uniden 510 lub 520 Prezydent Harry itp. Pozdr
    michcio997
    Level 19  
    czyy warto kupic np takiego alana za 200zł nowego??

ile można dac za takie radyjko żeby nie pszepłacic?
    michcio997
    Level 19  
    alan 100 1001 48 sa w cenach do 200zł warto to kupić

czy lepiej cos używanego na początek?

Dodano po 6 [minuty]:

czym sie różni Uniden 510 od 520??

jaką antene kupić mam combi i chce pszykrecic ją do relingów

tszeba jakos strojić antene z radjem??

można stosować jakies wzmacniacze?zrobi sie takie cos samemu
    "?
    raah
    Level 13  
    Alana 100 oraz 199 omijaj szerokim łukiem, te radia to straszna tandeta.
    Midland 100Z może być, jest dużo lepiej wykonany.
    Z tych co napisałeś polecam Unidena, różnią się funkcją RF-Gain, co przydaje się w mieście, oraz bodajże czymś jeszcze...
    Antene powinno się zestroić, większy będzie zasięg po takiej operacji,
    aha zapomnij o "antenie" Midlanda za 30-40 zł, to złom...
    michcio997
    Level 19  
    czyli radyjko kupi sie do 250zł ale czym sie różnią te za 400zł??

może lepiej uskładac ikupić droższe? niech sie wypowie jakis spec........

Dodano po 1 [minuty]:

np czy to radyjko sie nadaje?

http://www.allegro.pl/item113749880_cb_radio_midland_1001z_najnowszy_model_cb_radia.html

co powinno miec radjo żeby było oki to np ma 4 w mocy wyjsciowej? to mało dużo?

sa do tego wzmacniacze ale czy to pomaga?
    damiankop
    Level 22  
    Na początek Ci powiem że w te dopałki (wzmacniacze) szkoda się bawić. Bo 3/4 sukcesu w tym przypadku to instalacja antenowa. Pdkreślam INSTALACJA ANTENOWA a nie sama antena bo nawet jeśli najlepszą antene założysz. Tak samo mozesz założyć radio za tysiące złotych i izerną antene i osiogi będą słabe. Zasadniczo odradzam Ci montowanie na relingu gdyż w takim przypadku antena nie posiada przeciwwagi którą w wypadku mocowania w aucie jest karoseria. Oto sposoby mocowania od najlepszego do najgorszego. A tak pozatym lepiej od dopału jest kupić dobry mikrofon i efekty będą duż bardziej zadowalające.
    1. dziura w dachu
    2. Magnes (duże)
    3. Uchwyty rynienkowe, dzwonki itp.
    4. reling

Jeśli już koniewcznie musi być ten reling to radze kupić antene nie dłuższą niż 1 m i z dopasowaniem stratnym (rozwarte). Ale weź zastanów się dobrze czy przypadkiem nie możesz zrobić 10mm dziurki w dachu.

A co do Alana 1001 to wybór nie najgorszy choć można też rozważyć kupno używanego modleu bo szczeże mówiąć stare radia były produkawane sparaniej i z lepszej jakości podzespołów. Możesz poszukać alana 18, 28 które sa bardzo dobrymi radiami mobilowymi ub na coś z presidentów np. stary harry który jak dla mnie był radiem jedynym w swoim rodzaju.

Quote:
    może lepiej uskładac ikupić droższe?

Zasadniczo prawie zawsze to co droższe jest lepsze no chyba że płacimy za marke a my za marke nie chcemy płacić więc nie polecamy presidenta tylko jego tańszy odpowiednik czyli unidena
    111222
    Level 2  
    witam,
    tez mam zamiar kupic radio do samochodzu, tyle ze mam do wydania 250zl, upatrzylem sobie te modele czy moglibyscie mi polecic ten ktory bedzie mi najlepiej slozyl?
    http://www.allegro.pl/item113609153_cb_radio_midland_1001z_nowy_.html
    http://www.allegro.pl/item112695105__uniden_pro_510_xl_nowe_sklep_faktura_gwar.html
    http://www.allegro.pl/item114027999_cb_radio_cobra_19_dx_iv_prezent.html
    moze znacie cos innego w tej cenie jeszeli tak tez bym prosil o linki.
    pozdrawiam
    raah
    Level 13  
    polecam wg. kolejności;
    1. Uniden 520 lub Cobra 19DXIV,
    2. następnie Uniden 510
    i na końcu
    3. Midland 1001Z,
    pozostałe Midlandy Alany, tj. model 100 oraz 199 nie są warte uwagi...
    antena, jeśli już magnesówka to z tych tańszych ale zupełnie przyzwoitych;
    1. Falcon 120
    lub
    2. Hustler 1000
    damiankop
    Level 22  
    dodam że chyba najlepszą i najbardziej chwaloną magnesówką na naszym rynku jest ML 145. A Cobra 19 DX to bardzo pożądne radyjko.
    michcio997
    Level 19  
    damiankopacz wrote:
    dodam że chyba najlepszą i najbardziej chwaloną magnesówką na naszym rynku jest ML 145. A Cobra 19 DX to bardzo pożądne radyjko.

widziałem te antenki na allegro za 140zł i np za 250zł są jakies ich modele czy to tylko fantazja ludzi....???

czy sam zdołam dobrze zamontować radio i kabelek do anteny?

czy antene mozna pszymocować na klapie bagarznika tylnego combi?

wtedy antena miała by oparcie..?

znacie jakies www na których mógłbym poczytac wiecej o tym zobaczyc jakies fotki...???
    michcio997
    Level 19  
    mam jescze ejdno pytanko radio jak radio może róznić sie mocą jakoscią odbioru

ale jakie funkcje sa potrzebne a bez jakich moge sie obejsc
    damiankop
    Level 22  
    No taka podstawa jak dla mnie to oprócz tego co ma każde radio to FG Gain czyli płynna regulacja czułości odbiornika. A pozatym to może nie być ale ja mam Alana 87 w aucie(w domu pozatym też) i nie narzekam na nadmiar funkcji.
    Seven4u
    Level 1  
    Co powiecie o Alanie 121??? Chce te radyjko kupić tylko nie weim czy jest godne uwagi. Jakie CB kupić w komplecie z anteną i jaką do 350 -400 PLn. Pomóżcie?