Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stabo XM5012 - uszkodzone

Arti_25 06 Jul 2006 21:21 2319 9
    Arti_25
    Level 16  
    Witam , mam problem z naprawieniem cb-radia stabo xm5012 które znalazłem na szrocie . Z początku jak je podłączyłem to nie żyło wogule , grzał się bardzo stabilizator 8v i doszedłem pomału do tego ze majster w niemczech poprawiał zimne luty i zwarł niechcący luty. Po czym było zwarcie wyjścia ze stabilizatora z masą . usunełem usterkę teraz , radio zaczęło żyć .Podświetlanie już działa wyświetla kanały lecz jednej pałeczki z prawej strony cyferki brakuje . nie mam mic. to nie wiem czy ma szumieć radio czy też nie bo jak na razie nie szumi.
    Proszę kolegów o pomoc w naprawieniu tego radia z góry wszystkim zainteresowanym tematem bardzo dziękuje.
    I informacyjnie chciałem się dowiedzieć ile to radio może mieć mocy wyjściowej 0,5W czy może więcej jeżeli ma więcej a jest przy blokowane na 0,5 W to jak usunąć blokadę by wykorzystać max tego radia . pozdrawiam
    gumisie
    Level 43  
    Oraz "05" i 12 kanałów w AM
    sq9jdh
    Level 11  
    serwus.ja posiadam takie radio tj stabo xm 5012.te urządzania niemaja modulacji am .posadaja tylko fm.podobne radio to staboxm 5000..pozdrawiam
    gumisie
    Level 43  
    Te CB /XM5012/ na pewno posiada AM. Zobacz foto.
    andi34
    Level 19  
    Witam mam takie radyjko i uzywam jest z niemiec ma AM i FM na wszystkich 40. bardzo proste w rozblokowaniu. A czy ma 1w w FM i 4AM to sprawdź czy jest przy wyjściu na głosnik zew taki durze trafo jak jest to da sie na 4W AM i 4FM
    gumisie
    Level 43  
    To CB nie posiada trafo (modulator na tranzystorach) wyżej jest przecież link do tego sprzętu/schemat/!!!.
    andi34
    Level 19  
    Jak to nie jak ja mam takie radyjko i jest fabrycznie zamontowane trafo, masz zły schemacik
    gumisie
    Level 43  
    "andi34" podeślij foto twego CB a temat sam się wyjaśni i będzie go można zamknąć.
    Arti_25
    Level 16  
    Radio przestroiłem luty poprawiłem - hula jak nowe :)
    Temat zamykam