Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowarka NiMH - GP Power Bank I - nie świeci się dioda

B o n u s 08 Lip 2006 14:36 3145 5
  • #1 08 Lip 2006 14:36
    B o n u s
    Poziom 15  

    Problem wygląda tak: ładowarka ma 4 miejsca na akumulatory R6 lub R3 można lądować akumulatory parami, jeżeli na dwóch skrajnych miejsca od lewej włożę akumulatory to dioda się zapali prawidłowo, jeżeli włożę parę akumulatorów na dwa skrajne prawe miejsca dioda zaświeci się tylko czasami albo zaświeci się i zgaśnie choć akumulatory się ładują.

    Czy dzieje się coś poważnego?

    0 5
  • Pomocny post
    #2 10 Lip 2006 22:29
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Najprawdopodobniej niekontakt styków - trochę utleniona powierzchnia. Można spróbować przetrzeć papierem
    (takim zwykłym, nie ściernym, wystarczy) i posmarować wazeliną (choć nie przewodzi prądu poprawia kontakt).

    0
  • #3 10 Lip 2006 23:49
    B o n u s
    Poziom 15  

    styki są czyste ładowarka była żadko używana (mam tylko 4 pary akumulatorów) natomiast styki na akumualtorach sa nie najczystsze ale mimo to jak włorze te same akumulatory do dwóch lewych i do dwóch prawych to w lewym dioda się świeci ciągle a w prawym tak jak napisałem wyżej

    0
  • Pomocny post
    #4 11 Lip 2006 19:22
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Jak była rzadko używana, to możesz mieć na stykach warstwę tlenków - nie widać jej, ale prądu nie puszcza.
    Ja taki efekt niekontaktu z powodu warstwy tlenków na stykach mam mniej więcej w połowie ładowarek.

    0
  • #5 25 Lip 2006 08:51
    B o n u s
    Poziom 15  

    Styki sa czyste a ładowarka w ogóle już nie ładuje (nawet tam gdzie się świecie djoda) rzuciłem ja w kąt kupiłem nową szybką mikroprocesorową.

    0
  • #6 28 Sty 2007 19:29
    mawi
    Poziom 11  

    Witam
    Mam podobny problem. Para akumulatorów z lewjw strony jest, jak mi się wydaje prawidłowo ładowana, natomiast po lewej dioda świeci się nieco słabszym światłem, po ok. pół min. już tylko się żarzy, albo w ogóle przestaje świecić. I tu mam wrażenie, że nie ładuje akumulatorów.
    Czy ktoś może podpowiedzieć, gdzie tkwi przyczyna ?

    0
  Szukaj w 5mln produktów