Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z czujnikiem temperatury [pomocy]

marcin_rz1 08 Lip 2006 23:29 1805 6
  • #1 08 Lip 2006 23:29
    marcin_rz1
    Poziom 9  

    cześć mam taki problem nie wiem dlla czego nie działa mi wskaźnik temperatury (samochód to audi 80 b3) został wymieniony czujnik ale nadal nie działa

  • #2 09 Lip 2006 12:57
    megao
    Poziom 23  

    Najprawdopodobniej coś z przewodem od czujnika.
    Może gdzieś po prostu brakuje kontaktu.

  • #3 09 Lip 2006 14:22
    marcin_rz1
    Poziom 9  

    a jak to sprawdzić ?? bo ja nie mam zielonego pojęcia ??

  • #4 09 Lip 2006 15:07
    megao
    Poziom 23  

    Czujniki temperatury mają najczęściej wbudowany termistor, który pod wpływem zmian temperatury zmienia wartość rezystancji.
    Proponuję odpiąć przewody od czujnika sprawdzić omomierzem jego rezystancję. Podczas pracy silnika od momentu uruchomienia do stanu ustalonego temperatury silnika wartość rezystancji powinna rosnąć lub maleć zależnie od zastosowanego termistora.
    Podsumowując, w przypadku zimnego i rozgrzanego silnika powinny być znaczne różnice rezystancji czujnika. Jeśli tak jest, to czujnik jest dobry.

    Natomiast sprawdzanie przewodu również omomierzem, na zasadzie 'po nitce do kłębka'.

  • #5 09 Lip 2006 15:25
    marcin_rz1
    Poziom 9  

    czujnik jest dobry ale nadal nie wskazuje temp. :(

  • #6 09 Lip 2006 16:00
    megao
    Poziom 23  

    No to trzeba znaleźć drugi koniec przewodu i sprawdzić, czy nie ma przerwy.
    Pewnie będzie to gdzieś w okolicach tablicy rozdzielczej.
    Być może przewód został przetarty lub uszkodzony gdzieś po drodze.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Proponuję też sprawdzić bezpieczniki.
    Być może wskutek przepalenia bezpiecznika nie ma doprowadzonego zasilania do ustroju pomiarowego (wskaźnika).

  • #7 11 Lip 2006 12:05
    marcin_rz1
    Poziom 9  

    kable są dobre bo jak zetknołem je ze sobą to wskaźnik szedł do góry. Tak się zastanawiam czy może w sklepie sprzedali mi czujnik z modelu 90 lub 100 ?? i dlatego chyba tez może nie działać

    Dodano po 2 [minuty]:

    ps. jakby to był bezpiecznik to raczej nie poszedłby wskaźnik do góry tak mi się wydaje

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME