Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zbudowalem suba na tesli arn6614. pojemnosc 40l zamknieta. Podpialem do wzmaka, dalem 20W i sie rozczarowalem. Basik płytki, cichy, a glosnik malo nie wyskoczy. Oco tu chodzi? CO mam zrobić?
    :cry:
    hiras
    Level 14  
    Z czego wyliczyłeś obudowę.Dlaczego nie bassreflex
    ALTON
    Level 38  
    Głośnik ma Qts 0,47 więc bs do basy takiego łuu może pasować idealnie.Ale jak chciał zamkniętą to ma zamkniętą.Troche jest przyduża jak dlamnie :).Dał bym mniejszą.

P.s daj temu głośnikowy większy power choćby TDA 2052 albo TDA 7294.

P.s albo wylicz bass revlex w tej twojej tetaźniejszaj obudowie i poprostu dodaj kanał.
    SPiotr
    Level 23  
    Moim skromnym zdaniem coś się nie zgadza: jeżeli z obudowy zamkniętej głośnik "mało nie wyskoczy"- to przy otwartych wyrwie membranę.czy oby ta zamknięta jest szczelna ?
    igod
    Level 24  
    Wzmanciacz jest za słaby i przesterowuje głośnik.
    chomicki
    Level 21  
    podlacz kolumny estradowe do toski, to tez bedzie wyrywalo glosniki. odnosnie roznych otworow: ekspertem nie jestem, ale wydaje mi sie, ze dobrze zaprojektowany tunel jest "korkiem" dla okreslonych czestotliwosci (efekt jak w obudowie zamknietej), dla czestotliwosci rezonansowych zaczyna promieniowac. Taki z tego moral, ze dobrze wyliczony bass reflex nie powiniem mic wplywu a amplitude wychylen membrany.
    Uzi23
    Level 11  
    HMMM WEDŁUG WSZELKICH DOSTĘPNYCH MI DANYCH PRAWIDŁOWO STROJONA OBUDOWA BASS-REFLEX OGRANICZA AMPLITUDĘ GŁOŚNIKA !!! W SZEROKIM ZAKRESIE CZĘSTOTLIWOŚCI. Radzę przetestować pomysł w jakimkolwiek fabrycznym B-R wystarczy "przytkać" tunel dłonią - głośnik ochoczo się "rozkręci", a nijak nie da z siebie więcej dźwięku. Dzieje się tak z samej natury układu rezonansowego, który powoduje relatywnie większe zmiany ciśnienia wewnątrz obudowy w porównaniu z obudową zamknięta, oddziałując na głośnik przeciwnie do jego ruchu w danej chwili. Podstawcie dane do jakiegokolwiek porządnego programu do obliczania obudów i prześledźcie wykres wytrzymałości głośnika dla zamkniętej i b-r. Zwiększanie mocy wzmaka nic nie da - głośnik co najwyżej się "wypluje" :) Poniekąd obudowa może byż nieszczelna, powoduje przedostawanie się przeciwfazy przedniej strony membrany na zewnątrz, sygnały się znoszą i ... nawet 10 kW nie pomoże. Dodatkowo brak filtru dolnoprzepustowego niejako powoduje przykrywanie basu nadmiarem średnich, a jeśli masz też jakieś inne głośniki a ten sub jako dodatkowy to spróbuj zmienić przewody na zasiskach suba - może skutecznie wojuje z resztą zestawu grającego. Jeśli chcesz naprawdę dobry sub na tym głośniku - napisz, obliczymy dla różnych typów obudowy. Widziałem kiedyś dwa ARN średnicy 16 cm podłączone do AMATORA, grały po prostu.... NIENAJGORZEJ :) Pozdrowionka
    Uzi23
    Level 11  
    Jesli juz uszczelniles obudowe dodaj tunel o srednicy 47mm, dlugosci 16,25 cm - podniesie to efektywnosc, zwiwkszy maksymalna moc, poszerzy pasmo "w dol" i .... ograniczy impuls. Ale będzie lepiej niż jest. Jak masz tunel innej średnicy napisz - przeliczymy :)
    chaka
    Z tym wyskoczy to troche przesadzilem ale jak na moj gust to przy takiej
    amplitudzie to bas powinien byc troche mocniejszy. Przerobilem na br wstawiajac tunel o srednicy 4cm i dlugości 10,5cm. Jeszcze go nie skracalem. Kupilem drugi o średnicy 58mm. Który ędzie lepszy jaka powinna być jego długość? Uszczelniłem obudowe klejem i jest lepiej, ale to jeszcze nie jest to. Nie wydaje mi sie ze scianki są za mało sztywne. Sub gra razem z 4 komputerowymi satelitkami.
    Uzi23
    Level 11  
    Jeśli rzeczywiście jest to obudowa 40l, tunel o średnicy 5,8 cm powinien mieć długość 12cm (strojenie na 35 Hz, f3 dB - 36 Hz, górka +2,88 dB przy 60 Hz), natomiast ten o średnicy 4,7 cm można zostawić jak jest. Proponuje zamontować ten o większej średnicy. Pozdrowienia
    chaka
    Ten tunel ktory mam zamontowany ma 4cm srednicy. NO dobra dam wiekszy ale nie chcialbym górki +2,88dB przy 60Hz bo wlasnie okolicach 55-60 ma rezonans. Jaka powinna być długośc tunelu o średnicy 58mm?