Ale sprężarka nadal musi być. No i pozostaje moc chłodnicza takiego urządzenia. Lodówka ma chyba większą moc.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:
à propos klimy sprężarkowej a gdyby zamiast gazu palnego zastosować gaz co2 w trakcie spawania migomatem też zamarza reduktor bez podgrzewacza i jest tani
Starkes wrote:- ja znam. Koszt wykopania studni + hydrofora + chłodnicy przewyższy koszt zakupu klimatyzacji.Ja zrobię chyba tak, na początek wykopię 1 studnie,
do środka hydrofor,
chłodnicę z wentylatorem do kuchni,
powrót wody do studni zwykłym wężem.
Dalej proszę o kontakt osoby, które znają z praktyki takie rozwiązania.
forestx wrote:- ja znam. Koszt wykopania studni + hydrofora + chłodnicy przewyższy koszt zakupu klimatyzacji.
Pobór energii hydrofora + wentylatora przewyższy pobór prądu klimatyzatora.
Powodzenia życzę.
Starkes wrote:Ja studnię chcę dopiero wykopać.
1) podstawowym celem będzie podlewanie ogródka
2) zbieranie deszczówki
3) będę miał w miarę dokładną informację o poziomie wody w gruncie
4) jako czynnik chłodniczy do chłodzenia domu (przez chłodnicę samochodową)
5) może w przyszłości jako "zasilanie" pompy ciepła.
Pyt 1) Czy ktoś zna z praktyki podobne rozwiązania?
Pyt 2) jaka powinna być głębokość i średnica studni
Pyt 3) jak blisko domu mogę ją wybudować?
Pyt 4) Czy ktoś może odesłać mnie do innych publikacji na ten temat.
bilbo1 wrote:beczka 200 l wkopana w ziemię,
majster4411 wrote:a jakbym chciał schłodzić trochę pokój to wlewałbym go do wiaderka
majster4411 wrote:A jak mogę to ulepszyć?Żeby ten klimatyzatorek był wydajniejszy?
Jamagic wrote:Tam ktoś napisał, że chciałby schłodzić samochód lodówką... dla mnie to trochę niedorzeczne.
nighthawk89 wrote:A pomyślał ktoś żeby wykorzystać podobny efekt jak w lodówce absorpcyjnej nie wiem na jakiej ona zasadzie działa ale wiem, że tam jest grzałka zamiast agregatu więc ona musi grzać i na jakimś cudem powstaje zimno, a gdyby zamiast grzałki wykorzystać ciepło spalin i tak ochłodzić samochód?
vodiczka wrote:Lepszy sposób to urządzić sobie letni pokój w piwicy, stała temperatura 18-20 stopni w największe i długotrwałe upały spotykane w Polsce.
zimny8 wrote:Zamiast siedzieć w piwnicy można chłodne powietrze z tejże doprowadzić np. wolnym kanałem wentylacyjnym.