Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Amica PA4580A520 - nie wypompowuje wody

CarAll 12 Jul 2006 10:25 4152 6
Relpol
    CarAll
    Level 2  
    Pralka jak w temacie a problem następujący:

Pralka pobiera wodę ale wogóle nie chce jej oddać.
    przeprowadzałem test 5% zamieszczony na tym forum spowodował, że po przejściu do automatycznego wykonywania testu pralka zaczeła cały czas pobierać wodę nie dała się nawet zresetować dopiero przełąćzenie na zero i "manualne" wylanie wody pomogło tzn. nie pobierała jej dalej.

Na programie nr 9 pralka wpada jakby w obieg zamknięty i cały czas zrasza pranie ale nie pobierając wody tylko korzystając z tej w pralce. Robi to cały czas (zostawiłem ją na 30 min) cały czas to robiła zamiast wypompować wodę.

Dodam jeszcze, że przewodem do odprowadzania wody nie mogłem wylać wody dopiero otwierając filtr.

Pralka dokładnie rok temu miała zbliżony problem a teraz się powtórzył (wtedy była wymiana płytki sterującej)

Moje pytanie jest następujące, czy to znowu wymiana płytki czy może coś jeszcze jest zepsute.

Dodam, że elektronik zemnie jak z koziej.......(czyli wiadomo jaki) :-)
  • Relpol
    gart62
    Level 31  
    Witaj!
    Możliwe zatkanie (przytkanie) wężyka hydrostatu.
    Zdejmij go i przedmuchaj "ustnie", że tak napiszę, tylko silno wydmuchując powietrze.Powinno pomóc.
    W innym przypadku może być wymiana płytki ale sprawdź też wszystkie połaczenia mas i zerowanie pralki.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

A może coś wpadło do otworu odprowadzającego wodę ale przed pompą.
  • Relpol
    User removed account
    User removed account  
    CarAll
    Level 2  
    Ok posprawdzam dzieki.

Tylko jeszcze pytanie (bo jak wspomniałem nie bardzo się na tym znam):

Co to jest zerowanie pralki ?

zawór przesterowania to jest to co jo jest na tym plastikowym trójniku,
    czy ja coś mylę?
    User removed account
    User removed account  
    CarAll
    Level 2  
    aaaa ok no to rzeczywiscie byla ignorancja z mojej strony:D

a zawór przesterowania to to co myślałem?
    arekb81
    Level 28  
    Zawór przesterowania to jest własnie ten trójnik. Należy pamiętać przy jego sprawdzaniu, .że działa on z dość dużym opóźnieniem, po podaniu napięcia lub jego odłączeniu.

Zawór ten jest częstą przyczyną uszkodzeń programatora (koszt ok 260zł)
    bez robocizny.

Aby chronic programator przed uszkodzeniem, proponuję zastosować przekaźnik, który będzie załaczał zawór, a nie bezpośrednio programator.

Na forum jest mnóstwo tematów poświęconych pralkom Amica PA.... z tym zaworem. Proponuję poszukać