logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blok wodny CPU z radiatora Athlon XP i plexi – czy silikon wystarczy do uszczelnienia?

hakerjur 13 Lip 2006 00:07 1832 9
REKLAMA
  • #1 2815059
    hakerjur
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mam pytanko co myslicie o oblozeniu oryginalnego raradiatora od athlona xp plexa posklejaniu tego wszystkiego silikonem i uzycie jako blok do wodnego chlodzenia??
  • REKLAMA
  • #2 2815075
    HIOB
    Poziom 17  
    Witam!

Ciekawy pomysł - proponuje zastosowanie miedzianego radiatora!

Pozdrawiam!
  • #3 2815081
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Myślimy, że bardziej opłaca się kupić gotowy blok (do 100zł można kupić profesjonalny miedziany blok), chyba, że bardzo lubisz majsterkowanie, jeśli tak, to możesz się pobawić i mieć satysfakcje, że sam coś zrobiłeś. Natomiast jeśli to pytanie miało odnosić się do wydajności, to j/w, gotowy blok będzie wydajniejszy.
  • REKLAMA
  • #4 2815094
    hakerjur
    Poziom 12  
    oto chodzi ze nie mam zbyt pieniazkow a posiadam blok z cpc i wiekszego badziewia nie widzialem odzej od mojego pentagrama 80 cu chlodzi wiec pompe wziolem z akwarium plyn borygo mam weze mam akwarystyczne chlodnice koncze kleic z radiatorow polaczonych plexi (raczej dziala jak rezerwuar chlodzony poprzez radiatory)i teraz czas na blok wiec myslalem ze zrobie go w ten sposob czy bedzie to spelnialo role? bo rozsadnie myslac na tym Box-owym radiatorku CPU mial temp 58*C a wiadomo ze woda ma lepsze pochlanianie ciepla to temperaturka powinna spasc do okolo 40*C czy to bedzie dobrze?
  • #5 2815110
    OMAN
    Poziom 24  
    Z pewnością będzie spełniało swoją role i z pewnością będzie lepsze od box'owego coolerka.
  • #6 2815131
    hakerjur
    Poziom 12  
    a od pentagrama freezone cu80?
  • REKLAMA
  • #7 2815173
    OMAN
    Poziom 24  
    Jeśli będzie dobrze wykonany to powinien być lepszy, ogólnie jest tak, że najlepsze coolery AC doganiają te słabe zestawy WC... Natomiast trochę mnie dziwi, że masz problemy z chłodzeniem przy Pentagramie CU 80... bo to jest bardzo dobry cooler. Może masz słabą wentylację w obudowie i po jakimś czasie robi się przysłowowy piekarnik lub może przyczyną jest źle zaaplikowana pasta termoprzewodząca?
    Powiedz co Ty tam masz za procesor i czy go podkręcasz...
  • #8 2815190
    hakerjur
    Poziom 12  
    mam na bartonie 2500 i krecilem go do 3000 ale chce miec cisze wiec sami wiecie wc na tym pentagramie temp max to 25 stopnie aha moja plyta to msi k7n2v czy jakos tak

a co sadzicie jeszcze o tym
    kupie cos takiego http://allegro.pl/item115405547__chenri_electronic_40x40_x10mm_radiator_gw_fv.html zetne rtoszke zeberka zeby byly nizsze i obyduje plexą. Wlot ustawie centrelnie a wylot w ktoryms z rogow planuje zrobic 2 wyloty jak to bedize pracowac z CPU? albo to rowniez zetne zeberka i bede mial blok kratownice http://allegro.pl/item114844321__zalman_zm_nb32k_radiator_na_chipset_i_grafike_.html
  • REKLAMA
  • #9 2819618
    mitusm
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Oczywiście że będzie działać i to całkiem dobrze.
    Jak zrobisz ładny prysznic na radiator, może on konkurować z dobrymi blokami.
    Nie zapomnij, aby chłodnica była również z aluminium.
    Przemyśl też zapinkę radiatora.
    Powodzenia.
  • #10 2819794
    OMAN
    Poziom 24  
    Kiepsko będzie pracowac z CPU, bo to jest zwykły aluminiowy radiatorek, przy blokach szukaj czegoś miedzianego i o jak najcieńszej podstawie.
    Poza tym dolicz koszty przeróbek, zapinki, plexy itd. i wyjdzie Ci, że bardziej opłaca się kupić gotowca. Natomiast co do ciszy, to wątpię abyś uzyskał lepsze parametry od Pentagrama 80 Cu ze zwykłą pompką akwariową, myślę, że może być nawet głośniej. Nie żebym Cię, zniechęcał, pokombinuj, ale osobiście zostawił bym pentagrama i obniżył mu obroty do minimum.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomysłu wykorzystania oryginalnego radiatora Athlon XP obłożonego plexi i sklejonego silikonem jako bloku wodnego do chłodzenia CPU. Użytkownik planuje samodzielnie wykonać blok, korzystając z dostępnych elementów, takich jak pompa akwariowa, chłodnica i węże, z zamiarem obniżenia temperatury procesora Barton 2500 podkręconego do 3000 MHz. W odpowiedziach podkreślono, że choć taki blok może działać i przewyższyć boxowy cooler, lepsze efekty zapewni profesjonalny, miedziany blok chłodzenia wodnego, dostępny w cenie do 100 zł. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania miedzianych radiatorów o cienkiej podstawie, gdyż aluminiowe radiatory są mniej efektywne. Wskazano również na potencjalne problemy z wentylacją i aplikacją pasty termoprzewodzącej, które mogą wpływać na temperatury. Poruszono temat cichej pracy systemu oraz kosztów przeróbek i montażu, które mogą przewyższyć zakup gotowego bloku. Zaproponowano rozważenie obniżenia obrotów wentylatora Pentagrama CU 80, który jest uznawany za dobry cooler powietrzny. Dodatkowo omówiono pomysł wykorzystania radiatorów z Allegro (Chenri Electronic 40x40x10 mm oraz Zalman ZM-NB32K) jako elementów bloku wodnego, z uwzględnieniem ich miedzianej lub aluminiowej konstrukcji oraz sposobu montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA