Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Co mi spowalnia komputer ?

sebseb 14 Lip 2006 11:07 7448 79
  • #31 14 Lip 2006 11:07
    Dydzio
    Poziom 30  

    Spróbuj wyłączyć eMula, Torrenta i przede wszystkim DC++ a od razu poczujesz różnicę...

  • #33 14 Lip 2006 11:30
    Dydzio
    Poziom 30  

    Ja tylko piszę z doświadczenia... a doświadczenie podpowiada mi, żę eMule mniej zamula kompa niż DC++... DC to prawdziwy pożeracz pamięci!!! Nie oznacza to, że eMule w ogóle nie zamula kompa.

    Sam, niestety, też mam 256MB ramu i XP, ale jakoś komp chodzi mi od kilku miesięcy (w kilkuminutowymi przerwami na boota), mam eMula, Torrenta i Moorhunta i jakoś komp mi chodzi... Więc coś musi być z resztą...

    Osobiście oskarżałbym też sprzęt - SIS to tylko troszkę lepiej niż VIA :-D

    Dodano po 1 [minuty]:

    -hdd na master na primary tasma 80 seagate U6 40 GB 5400RPM
    -hdd na master na secondary tasma 40 samsung spin point 160GB 8Mb cache 7200RPM
    To też mnie rozbraja :-D
    Spróbuj podłączyć oba dyski na taśmie 80pin... i tak to lepiej pójdzie, niż 160GB na taśmie 40pin... Poza tym dysk 5400rpm chyba i tak będzie działał w trybie UDMA66, a jeśli w wyższym, to i tak nie zwolni Samsunga

  • #35 14 Lip 2006 18:09
    sebseb
    Poziom 14  

    niestety ten dysk 160 GB jest w kieszeni i nie jest moj tylko brata a wiecie jak to jest z bracmi przeciez jak bym kozystal z windowsa ktory jest postawiony na brata dysku to by mnie chyba oskalpowal a z reszta malo kiedy ten dysk jest w stacji

    Dodano po 1 [minuty]:

    dysk seagate chodzi przeciez w ATA100

  • #36 14 Lip 2006 19:28
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    wrzuć biosa od cheepomana najnowszego nez fastwritesów... i daj istawienia na maxa... i wymień zasiłke na modecoma z serii MC... 350W .. jak ram to tylko DDR..

  • #37 14 Lip 2006 19:40
    sebseb
    Poziom 14  

    wole nie ruszac biosa mam nie mile wspomnienia

  • #38 14 Lip 2006 20:44
    HaJot46
    Poziom 15  

    W tym chaosie trzeba zaprowadzić jakiś porządek:
    - najpierw komputer pracował pod XP na jednym dysku i wszystko było w porządku
    - potem dodałeś drugi dysk brata z jego systemem XP i zaczęły się problemy
    - to poco dysk brata jest w Twoim komputerze i to w dodatku z odrębnym systemem XP ?
    - jeśli korzystacie z tego komputera wspólnie to moim zdaniem brat i tak musi wejść w BIOS aby zabootować się na swój dysk
    - jeśli korzystacie z funkcji przywracania systemu to nawzajem psujecie sobie zawartość folderów System Volume Information
    - jeśli brat przenosi dysk na inny komputer o innych składnikach sprzętowych i jednocześnie korzysta z Twojego to wprowadzenie zamętu jest jeszcze bardziej prawdopodobne
    - gdybyś zajrzał do swojego rejestru to prawdopodobnie i tak ujrzysz tam niektóre przynajmniej ustawienia z dysku brata.
    Tyle moich niejasności związanych z tym co przeczytałem w poprzednich postach. Moja diagnoza to Twój rejestr nieustannie rośnie i spowalnia pracę komputera.

  • #39 14 Lip 2006 21:24
    sebseb
    Poziom 14  

    po pierwsze na dysku brata jest system uzywany i zainstalowany na tym kompie po drugie ja niemal codziennie usuwam pliki z system volume infornation bo tan sa tylko pliki ktore skasowalem tylko pod inna nazwa a po trzecie na moim kompie nie trzeba wchodzic do biosa aby wybierac bootowania po czwarte ten jego system jest prawie wogole nie uzywany on jest tylko do gier a ze i mi i mojemu bratu znudzily sie gry to uzuwamu tylko mojego dysku ktory zostal przystosowany do internetu

  • #40 14 Lip 2006 21:58
    HaJot46
    Poziom 15  

    To w takim razie poco Wam dwa jednakowe systemy. Nie lepiej jeden a dwa konta użytkowników braciszkowie ? A skoro to Twój komputer to jako administrator nie musisz przecież bratu zbytnio ograniczać praw.
    A wtedy podłączenie obu dysków do pierwszej taśmy (Primary) trochę poprawi sytuację, a jeden system zamiast dwóch na pewno uleczy Wasz chory komputer.

  • #41 14 Lip 2006 23:20
    sebseb
    Poziom 14  

    jak jest uzywany tylko jeden systen

  • #42 15 Lip 2006 00:00
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    1. Log z hijackthis jest czysty.
    2. Czy kolega świadomie zainstalował Google Toolbar? Jeżeli nie, to proszę go odinstalować.

  • #43 15 Lip 2006 00:12
    HaJot46
    Poziom 15  

    Prześpij się z tym problemem, jest używany jeden system ale w komputerze są dwa. Pewne zmienne systemowe i nazwy są zastrzeżone i czy chcesz czy nie to pracujący system i tak będzie je widział niezależnie gdzie są. A podawane przez innych kolegów programy testujące wyłapią to jako błędy.
    Zwracał na to pośrednio uwagę forestx.
    Gdybyś miał okazję sprawdzić rejestr programem Registry Mechanic to byś się przekonał ile będzie odwołań do partycji z drugim system.
    Gdybyś zdecydował się na jeden system możesz się przekonać, że mam rację w prosty sposób. Z tej rzekomo nieczynnej partycji nie usuniesz pewnych plików, bo okażą się plikami systemowymi. Pozostanie tylko format. I nie zapomnij o przeniesieniu ważnych danych na partycję, która nie będzie formatowana.

  • #44 15 Lip 2006 07:57
    sebseb
    Poziom 14  

    i myslisz ze to przez nie uzywany taki sam system czyli tez XP pro sp2 moj komputer menu start otwieraja cie jakies 10 sec

    Dodano po 3 [minuty]:

    i jeszcze programy sie tez dlugo otwieraja moze to wina komputera ja bym stawial na ramy proca i pl gl

  • #46 15 Lip 2006 13:14
    sebseb
    Poziom 14  

    nie moge wywalic sp2 bo mam instalke z sp2

  • #47 16 Lip 2006 12:13
    HaJot46
    Poziom 15  

    sebseb napisał:
    po pierwsze na dysku brata jest system uzywany i zainstalowany na tym kompie po drugie ja niemal codziennie usuwam pliki z system volume information bo tan sa tylko pliki ktore skasowalem tylko pod inna nazwa a po trzecie na moim kompie nie trzeba wchodzic do biosa aby wybierac bootowania po czwarte ten jego system jest prawie wogole nie uzywany on jest tylko do gier a ze i mi i mojemu bratu znudzily sie gry to uzuwamu tylko mojego dysku ktory zostal przystosowany do internetu


    Po pierwsze powiedz w jaki sposób zainstalowałeś ten sam system na dysku brata skoro system już istniał na Twoim dysku i to bez protestów instalatora (przypuszczam jak).
    Po drugie widzę, że w ogóle nie wiesz co jest folder system volume information, chyba pomyliłeś z koszem.
    Po trzecie masz AMIBIOS i naciskając w czasie startu np. klawisz F2 wchodzisz bezpośrednio do BIOS-a opcja wybór kolejności bootowania.
    Po czwarte do internetu przygotowany jest system nie dysk i nie ma żadnych przeszkód aby drugi system też miał dostęp do internetu skoro już udało Ci się zrobić taką instalację.

    A jeśli twierdzisz , że programy otwierają ci się jakieś 10 sekund to nie upieraj się przy drugim systemie tylko zlikwiduj (ale mądrze). Prześlij text pliku boot.ini z pierwszego dysku i z drugiego jeśli go tam znajdziesz.

    I jeszcze jedno, czy sprawdziłeś czy instalowana karta graficzna jest odpowiednia dla Twojej płyty. Ja sprawdziłem u kilku dostawców i okazuje się, że pozornie ta sama karta występuje w kilku wersjach. Przykładowo wyłącznie AGP 8x, AGP 8x i 4x a nawet AGP 8x, 4x, 2x. Różnice są ogromne. Jeśli przykładowo Twoja płyta zasila rdzeń karty napięciem 3,5V a Ty kupiłeś wersję zasilaną napięciem 1,5 V (AGP8x) to po zabawie.

  • #48 16 Lip 2006 12:59
    _666_
    Poziom 29  

    Wojtek(KeFir) napisał:
    wywal sp2.


    Sp1 tez.

    Zainstaluj "normalnego" czytaj czystego XP.Komputer przyspieszy.Nie wierzysz?Zrob testa.Odpal jakas gre i zobacz fps.Po reinstalce zainstaluj ja na tych samcy ustawieniach i wtedy popatrz na fps.

    Mam podobna konfiguracje i wiem,ze te SP zamulaja.Problem w tym,ze nikt nie chce mnie sluchac

    Pozdro

  • #49 16 Lip 2006 13:26
    sebseb
    Poziom 14  

    po pierwsze zainstalowalem system jak wyjalem moj dysk
    po drugie system volume infornatiuon rzeczywiscie nie wiem co to jest ale wszystko z niego kasuje bo wydaje mi sie caly czas to co wczesniej napislem nie kasuje tylko pliku change.log bo sie go nie da skasowac
    po trzecie zeby wejsc do biosa musze wcisnac [b]del[/b] ale mam opcje boot menu wciskajac [b]F8[/b]
    po czwarte przeszkoda jest brat
    programy tak sie otwieraja i nic nie moge zrobic a ten drugi dysk brata z systemem juz go nie ma w kompie
    ta karta pewnie sie nie nadaje do mojej plyty glownej powiedz tylko jak to sprawdzic to to zrobie
    i chyba wgram sobie czystego xp bo chyba 98 nie ma sensu tylko tego xp-ka musze sobie najpierw zaletwic aha wgralem jak mi ktorys tam radzil xp home tylko ze znowu z sp2 i to samo sie dzieje co na pro

  • #50 16 Lip 2006 13:37
    _666_
    Poziom 29  

    System Vo...... to miejsce,gdzie sa zapisywane pliki przywracania systemu

    -Zainstaluj Xp bez SP
    -Sterowniki do plyty
    -Stery do grafy,muzy...
    -DirectX
    -Cala reszta

  • #51 16 Lip 2006 14:07
    sebseb
    Poziom 14  

    no wlasnie a ja nie kozystam z tej funkcju i niemam sterow od pl glownej i od muzyki a od greafy jakie zainstalowac najnowsze cze te co dostalem z karta a directx zainstalowac najnowszego

  • #52 16 Lip 2006 14:11
    Błażej_Radom
    Poziom 12  

    WItam! Wywal dysk z kieszeni i podepnij pod taśmę gdzie masz dysk Seagate i problem powinien zniknąći! To raczej pewne, gdyż trafił mi sie komputer z podobnym problemem! Usunąłem kieszeń i było po problemie! A myślałem że zrobienie formatu cos pomoże! A poza tym to dysk Samsunga! A one maja to do siebie że czasami spowalniaja komputer!
    Pozdrawiam :)

  • #53 16 Lip 2006 15:43
    Dydzio
    Poziom 30  

    Ja nie rozumiem, dlaczego wszyscy się uczepili tego SP2??? Ja go mam na kompie z 256MB RAMu i chodzi bez problemów... muli się dopiero po kilkudziesięciu godzinach ciągłego działania z non stop włączonym eMulem i BitTorrentem, czemy się oczywiście nie dziwię...
    A skoro

    Cytat:
    po czwarte przeszkoda jest brat
    to pozbądź się brata :-)
    A tak na serio, to skoro wziął swój dysk w ch... to daj reinstalkę systemu (najlepiej z formatem), a przekonasz się, że SP2 ma neiwiele do gadania...
    Oczywiście mam nadzieję, że jest Ci znany taki programi jak XPAntiSpy i powyłączałeś wszelkie niepotrzebne funkcje oraz nie masz tapety na pulpicie typu Active Desctop (a najlepiej nie masz jej wogóle) co jest pamięciożerne i wszelkie efekty wizualne windy masz powyłączane???

  • #54 16 Lip 2006 18:19
    Błażej_Radom
    Poziom 12  

    I pomogło coś odpięcie tego dysku!

  • #55 16 Lip 2006 20:26
    HaJot46
    Poziom 15  

    sebseb napisał:
    po pierwsze zainstalowalem system jak wyjalem moj dysk


    I tego właśnie się spodziewałem. Wiedz, że pliki rozruchowe instalują się zawsze na partycji C: a system możesz zainstalować na dowolnej innej. Wkładając dysk brata instalowałeś nowy dysk C:. Po zamianie jego rejestr i tak odwoływał się do plików rozruchowych na dysku C: czyli Twoim.

    sebseb napisał:
    po drugie system volume infornatiuon rzeczywiscie nie wiem co to jest ale wszystko z niego kasuje bo wydaje mi sie caly czas to co wczesniej napislem nie kasuje tylko pliku change.log bo sie go nie da skasowac


    Rezygnując z opcji odzyskiwania systemu folder System Volume Information zawsze będzie pusty

    W dokumentacji płyty powinno pisać jakie napięcie rdzenia ma karta grafiki,dokumentację masz albo pisaną albo na płycie ze sterownikami w formacie .pdf, jeszcze czasami jest nadruk na płycie głównej w pobliżu slotu AGP.
    Również karta grafiki powinna mieć to w dokumentacji albo na papierze albo na płycie. Jeśli się doczytasz, że obsługuje wyłącznie protokół AGP8x to najprawdopodobniej rdzeń jest zasilany obniżonym napięciem.
    Ja musiałem zmieniać płytę a co za tym idzie procesor i pamięci, bo syn kupił nową kartę AGP8x zasilaną napięciem 1,5V (żadne cudo GeForce FX5200 128 MB).

    I nie bój się XP2, przed zmianą miałem procesor 566 MHz, 384 MB SDRAM, kartę RIVA AGP4x 32MB i wszystko dobrze szło.
    Nie musisz do razu robić formata, możesz spróbować naprawić bieżącą instalację bo taka opcja też jest.
    A najpierw ściągnij sobie program Everest Home Edition, jest po polsku, który przeleci Ci cały komputer i dowiesz się o wszystkich parametrach technicznych płyty głównej i zainstalowanych zespołów a także wylistuje Ci zainstalowane programy.
    Widzę, że do płyty nic nie masz, więc sobie ściągnij. Tu masz link do strony ECS gdzie znajdziesz wszystkie drivery, BIOS i manual do każdej wersji płyty, nr wersji musisz odnaleźć na płycie. Są 4 wersje tej płyty, ale myślę, że sobie poradzisz. Są tam wszystkie drivery, BIOS. Musisz tylko wybrać język, dużego wyboru nie ma po za chińskim jest angielski.

    http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/Category_Download.aspx?Categoryid=1&MenuID=35&LanID=8

    DirectX lepiej zostawić systemowy.

    Pozdrawiam i życzę powodzenia.

  • #56 17 Lip 2006 15:40
    sebseb
    Poziom 14  

    niestety ja mam wersje plyty 1.0 a takiej nie ma w tym spisie

    Dodano po 2 [minuty]:

    chyba najlepiej by bylo jak bym dokupil jeszcze 256 ramow tylko jakich chyba najlepiej identycznych jak moie

  • #57 17 Lip 2006 22:51
    HaJot46
    Poziom 15  

    sebseb więcej odwagi, ściągaj pliki oznaczone jako wersja 1.1 - instrukcja i tak dotyczy wersji 1.0, widocznie między tymi wersjami są niewielkie różnice. Po za tym możesz mieć nowszy BIOS z 2004 r. Sterowniki nie wiem czy Ci będą potrzebne skoro masz zewnętrzne karty dźwięku i LAN, na pewno niepotrzebne będą Ci sterowniki do slotu AMR.

    A pomysł z dodatkowym 256 MB RAM jest godny poparcia.

    Jeszcze raz przypominam, ściągnij sobie program Everest i będziesz wszystko wiedział o komputerze, jaka wersja BIOS-u jest zainstalowana itd. jak wspominałem w poprzednim poście.

  • #58 17 Lip 2006 23:03
    Dydzio
    Poziom 30  

    Już mnie zaczyna nudzić ten temat;/
    Człowieku: wsadź sobie jedną kość RAMu, jeden dysk, pierd... formata, nowy system, a jak nie pomoże to wywal kompa przez okno, bo jak świerzutki (co mam napisać? świerzótki???) system nie pomaga, to juz nic nie pomoże, a przestań biadolić;/
    Ja też mam 256MB RAMu, a kiedyś miałem 256 SDRAM u i Celka 400 i mi działał... Jak Tobie nie działa, to znaczy, że coś nie tak z kompem masz, bo na tym konfigu powinien smigać aż miło!!!
    Format, a potem pomyślimy, co dalej!!!

  • #59 17 Lip 2006 23:18
    mcoola
    Poziom 19  

    Kup nową płytę bo stara może być uszkodzona. Jak w mój komp walnął piorun to po pokazaniu pulpitu przy uruchomieniu komp się zawieszał. Jak kupiłem nową płytę to problem zniknął.

  • #60 17 Lip 2006 23:33
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    mcoola napisał:
    Jak w mój komputer walnął piorun to po pokazaniu pulpitu przy uruchomieniu komputer się zawieszał

    Niech kolega BZDUR nie wypisuje na forum. Jakby w kolegi komputer walnął piorun, to conieco więcej by się uszkodziło, a nie tylko płyta główna. Proszę swoje fantazje przenieść na mniej techniczne forum, na przykład na www.zupełnegłupoty.pl