Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rover 214si - problem z rozruchem

goobi 14 Jul 2006 01:30 3181 3
    goobi
    Level 10  
    Witam!

Problem dotyczy rovera 214 si - 1.4 16v z 96 roku.
    Silnik pracowal normalnie. W pewnym momencie stracil moc, zaczal gasnac. Czasem odpala ale wariuja obroty (nie wkreca sie na wyzsze)i silnik sie dlawi(tak jakby pracowal na jeden cylinder i to nie zawsze). Czasem po chwilowym mordowaniu wszystko jest ok. Czasem mozna przejechac 20 km a czasem tylko 100m i znow to samo. Zauwazylem, ze iskra z cewki jest nieregularna. Nie strzela miarowo.
    Czy jest to problem cewki? Czy raczej jesli padlaby to na amen?
    czujnik na wale?

dziekuje za pomoc :)
    fructon
    Level 33  
    na poczatek wymien przewod sygnalowy miedzy kompem a cewka czesto w tych autach lubi platac figle
    goobi
    Level 10  
    Problem rozwiązany.
    To nie był czujnik położenia wału ani ciśnienie paliwa ani przewody.
    Padł komputer(na obd2.pl dostałem informację, że to tranzystor kluczujący cewkę).
    Można było zauważyć na obrotomierzu - w momencie w którym ECU przestawał dawać sygnał na cewkę obrotomierz spadał do zera pomimo tego, że silnik się jeszcze obracał.(przy okazji wypaliło sondę lambda, stopiło katalizator i szybciej poleciały tłumiki).
    Kupiłem na szrocie ECU i wymieniłem. Samochód odpalał ale po sekundzie gasł i nie chciał zapalić. Zdejmowałem klemy i zakładałem i znów odpalał i po sekundzie gasł - potrzebna była wizyta w serwisie i program serwisowy - immobilaiser odcinał mu zapłon).