Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy opłaca sie kupić taki wzmacniacz?

tony_tr 14 Jul 2006 21:06 1422 12
    trebuch1
    Level 26  
    Przy trafie 350W i sprawności wzmacniacza 50% mozna uzyskać 175W mocy. Wg mnie tyle moze wyciągnąć a nie zadne 300W. Czy jest Należy zwrócic uwagę ze brakuje mu obudowy co daje mu status pólproduktu a nie wyrobu gotowego. Dla mnie jest to za drogo.
    SiLeNt_hUnTeR
    Level 21  
    Tata kiedyś powiedział mi takie zdanie, zapadło mi bardzo w pamięć:

Dobrego towaru nie trzeba reklamować

Teraz przeczytaj sobie to zdanie i zastanów się nad składnią:

Wzmacniacz jest wysokiej klasy wykonany na 6 tranzystorach mocy typu MOSFET, które łącznie mogą przepuścić przez siebie aż 246 A. Wzmacniacz posiada bardzo dobry i wydajny zasilacz co z połączeniem z bardzo dobrą końcówką mocy daje bardzo dużą dynamikę. Zasilacz jest wyposażony w bardzo dobre kondensatory o łącznej pojemności aż 20000 uF które zapewniają bardzo dobre filtrowanie przydźwięków z sieci 230V oraz gromadzą zapasową energię aby oddać ją do głośnika.

Lepiej daj spokój sobie z takim wzmacniaczem. Jedyne co mogę powiedzieć to słówko o wentylatorze. Warczy niemiłosiernie, mam go na procku. Laminat nie wygląda na wytrzymały.
    DEMON-FX
    Level 22  
    witam. wzmacniacz ten jest do du** Użytkownik ten sprzedaje również wersię 200W i pisze ze daje również trafo 350 W ale jak sie okazuje to daje 250. Może i sam układ wyciągnie 300W ale nie z tym trafo. Za taka kase leiej zainwestuj w holtona 400 bedziesz miał 400W czystej i real mocy za podabna kase . Roznica 20-35 zl. pozdrowienia.

A i zauwaz ze nik nie kupuje tych wzmacniaczy od paru miesięcy. Chyba ze naprwde jakis początkujący allegrowicz.
    aca
    Level 30  
    Hi,
    20000 µF w zasilaczu posiada dobra koncowka na scalaku TDA ;-).
    Pozdrowienia.
    AVG
    Level 30  
    te 20000 µF jak nie więcej powinno byc na jedna strone zasilania a nie na dwie
    qscgu
    Level 34  
    ogolnie to to nie jest zle, przyczepilbym sie do kondensatorow tylko 20000uF jak na rzekome 300W RMS ktore jest ten wzmacniacz w stanie oddac bez znieksztalcen to troche malo!

Niektorzy piszą glupoty typu "Może i sam układ wyciągnie 300W ale nie z tym trafo." transformator 350W w zupelnosci wystarczy zeby oddac 300W RMS 4R, 50W pojdzie na ciepło. pozatym trzeba pamietac ze trafa potrafią pracowac i na 120% wydajnosci. ale przejdzmy dalej opisze reszte.

kolejna bzdura:
    "Przy trafie 350W i sprawności wzmacniacza 50% mozna uzyskać 175W mocy." od kiedy to w klasie AB jest sprawnosc 50%? pozatym co ma sprawnosc do transformatora? to znaczy ze jak zastosuje marnego tda na 12V i dam mu trafo 1000W/12V to on bedzie mial 50%? czyli 500W? Sprawnosc klasy AB to przedzial. 65…75%. pozatym moc oddawana jest glownie zalezna od napięcia jakie nam trafo serwuje. oni dają trafo 2x40V co po filtracji da nam +/-55V... tu mam kolejne ale... z 55V nie da rady wycisnąc 300W ale 250.. no chyba ze oni podają tą moc przy 3R.

niektorzy nie umieją lutowac/nie znają sie na elektronice i nie moga sobie pozwolic na holtona 400W... juz widze zielonego elektronika ktory montuje ten uklad, ustawia prąd spoczynkowy itp... no bez przesady. ktos tu pisal o polprodukcie, kiedy to jest do suba to nie mozna tego nazwac polproduktem bo to przeciez montuje sie do srodka subwoofera. pozatym ktos jeszcze pisal ze to zle ze radiator jest w srodku [ktos z audiomani]... to juz jest super bzdura w przypadku subwoofera BR. przeciez jesli mamy subwoofer w obudowie BR to mamy w srodku niezłą cyrkulacje powietrza + wentylator... wiec nie wiem jak mogloby sie to spalic... tym bardziej ze ma zabezpieczenie termiczne.... ktos tu chyba nie uzywa glowy do myslenia...
    Gilotyn@
    Level 30  
    a co sądzicie o wersji 200W tak same jest du d*** jak bym chciał nią zasilić głosnik stx 32-300-4-sc dało by radę chetnie bym złozył holtona ale nie wime czy bym dał rade temu zadaniu bo.
    ALTON
    Level 38  
    ZRÓBCIE ZA TĄ CENĘ GOTOWY NAPĘD TO GRATULACJE - wliczając robotę :!: :!: :!:

Wzmacniacz jest dość dobry. Na diyaudio swego czasu był post na 5 stron o nich i większość opinnii jest pochlebna.
    qscgu
    Level 34  
    łoo wersja 200 jest juz gorsza bo dają do niej transformator 2x28V- smiech na sali! przeciez to ledwo wystacza na 100W!!!!! ja swojego 100watowca zasilam 2x32V!.. oni chyba z tymi transformatorami oszaleli... wszystko bylo by ok gdyby nie ten transformator. 250W starcza ale nie takie napięcie!! zapytaj moze dadzą ci transformator na inne napięcia. przynajmniej 2x35V

edit:
    ALTON: no ale zeby dawac takie male napięcia? to mi sie u nich nie podoba. koncowka mosfet 200W potrzebuje +/-50V zeby oddac te 200W a oni dają zaledwie mozliwosc +/-40V tak samo jest z wersją 300W tyle ze sa inne napięcia

edit2: przeczytalem dokladnie i oni to sprzedaja w paru wersjach, najlepiej kupić ta bez transformatora i dokupic jakis porządniejszy na wieksze napięcie... tyle ze jest jeden problem. ten wzmacniacz ma wbudowany aktywny filtr do 250hz :D wiec do calej kolumny raczej sie nie nadaje, chyba ze mają wersje bez filtra
    piotrkurasinski
    Level 16  
    Sam niedawno zakupiłem wzmacniacz tej firmy tyle że wersje 100W którym napędzam suba na stx 22-120-4-ss i powiem że stx czasami ma problemy z ogarnięciem tej mocy ogólnie jestem zadowolony z zakupu. 100W mos-fet za 200zł to nie za dużo bo brałem pod uwage budowę wzmacniacza na TDA 7294 na podstawie kita NE i podliczając wszystkie części wraz z trafem filtrm DP wychodzi koło 170zł
    qscgu
    Level 34  
    ale pierdziawka TDA 7294 ma moze 70W max 80W a nie 100. nie oplaca sie robic na TDA kiedy na mosfetach jest lepiej i taniej