Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amator 2b + komputer +konsola ps2

TwT 15 Lip 2006 01:48 1644 7
  • #1 15 Lip 2006 01:48
    TwT
    Poziom 9  

    Witam

    Niedawno dostałem radio wymienione w temacie, podłączyłem go do kompa i wszystko było ok. Niestety po podłączeniu konsoli (i wyjęciu wtyczki łączącej kompa z radiem ) pojawił się kłopot. Obojętnie do którego gniazdka (adapter, magnetofon) podłączę wtyczkę doprowadzającą dźwięk z konsoli buczy jeden głośnik (lewy), drugi chodzi normalnie. Problem znika w momencie, gdy obydwa urządzenia są podłączone a komp jest wyłączony. Nie próbowałem włączać dwu urządzeń na raz, bo po prostu boje się ze cos spalę. Jestem kompletnym lamerem jeżeli chodzi o elektronikę (ale nie jest mi obca lutownica i prostsze naprawy chyba uda mi się samemu wykonać), dlatego proszę o możliwie łopatologiczne i proste wytłumaczenie jak sobie z tym kłopotem poradzić.

    0 7
  • #2 15 Lip 2006 08:49
    franyo_z
    Poziom 19  

    Witam.
    Sprawdź miernikiem przewód od konsoli, szczególnie przejścia masy. Myślę, że jak podłączasz kablem komputer, to radio dostaje masę od niego i jest ok.
    pzdr.

    0
  • #3 16 Lip 2006 14:53
    TwT
    Poziom 9  

    Witam

    Nie jest to chyba problem masy na kablu, zrobiłem inny kabel (wtyczka jack z drogiej strony 2 chinch) i jest to samo. Podłączane kabli z radia i konsoli jest zrobione taką dziwna przejściówką do której z dwóch stron można włożyć wtyczki chinch. Zauważyłem ze jak tylko włożę ją na kabel od radia zaczyna buczeć, a po podłączeniu do konsoli buczy niemożliwie. Kiedyś na forum ktoś sugerował za po podłączeniu cd do tego radia trzeba cos (chyba jakieś oporniki) dolutować bo sygnał z takiego źródła jest za mocny, albo cos jest z przejściówką. Czy może jeszcze cos innego?

    Dodano po 2 [minuty]:

    A jeszcze uzupełnienie po podłączeniu konsoli z TV kablem RGB problem jest ten sam.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Kurcze wszystko pokręciłem gniazdko jack. I jeszcze jedno jak dotknę wtyczkę na kablu z radia też zaczyna buczeć. :oops:

    Dodano po 2 [godziny] 53 [minuty]:

    a i nie jest to raczej wina kabla wychodzącego z radia bo go sprawdziłem a konsola po podłączeniu do telewizora ma normalny dźwięk.

    0
  • #4 16 Lip 2006 18:20
    franyo_z
    Poziom 19  

    coś mi tu nie gra:
    cyt: po podłączeniu konsoli z TV kablem RGB problem jest ten sam.
    cyt: a konsola po podłączeniu do telewizora ma normalny dźwięk.
    ?
    Spróbuj może rozebrać tą przejściówkę, stawiam że gdzieś tam masa się urwała. A próbowałeś podłączyć bez przejściówki? Do TV jpodłączasz konsolę - TV w trybie AV czy przez antenę? Jak w AV to jaki jest głos w TV? Ta przejściówka też jest w podłączeniu do TV?

    0
  • #5 17 Lip 2006 21:26
    TwT
    Poziom 9  

    W każdym z możliwych wypadków podczas podłączenia konsoli do TV i odtwarzania dźwięku z TV nie ma buczenia. Dysponuje kablem oryginalnym dodawanym do konsoli (2 chinch audio i 1 chinch video), kablem RGB i antenowym. Dźwięk mogę wyprowadzić tylko poprzez kabel oryginalny i RGB. Pierwszy z nich ma dwie wtyczki chinch a drugi dwa gniazdka chinch. W obydwu wypadkach po podłączeniu konsoli do radia występuje buczenie. Poszperałem przy masie na kablu (tym od radia) i jest ciupkę lepiej ale problem nie zniknął. Aha i zapomniałem to zaznaczyć ze obydwa głośniki chodzą tylko ze jeden z nich buczy (obecnie). Przepraszam za zamieszanie, które mogło wyniknąć z moich poprzednich wypowiedzi

    Dodano po 56 [minuty]:

    Zaczynam powoli dochodzić do wniosku ze winą moich kłopotów jest brak uziemienia, a komp za nie po prostu robi. I teraz pytanie jeżeli to rzeczywiście uziemienie to jak to sprawdzić i jak uziemić to radio?

    0
  • #6 18 Lip 2006 11:01
    franyo_z
    Poziom 19  

    Przeprowadź może takie testy, na kablach chinch:
    1. zamień wtyczki lewy-prawy przy radiu i sprawdź, czy buczy ten sam kanał, czy się zmieni - jak ten sam, to problem jest w radiu, jak się zmieni - to problem z kablem lub konsolą.
    2. zamień wtyczki lewy-prawy przy konsoli i znowu sprawdź, który buczy: jak ten sam, to problem w kablu, jak się zmieni to w konsoli.
    TV masz stereofoniczny, czy mono? Jak mono, to masz problem prawdopodobnie z kanałem, którego TV nie odtwarza.
    Dalej upieram się, że problem leży gdzieś w braku masu w kablach, wtyczkach lub gniazdkach.
    pzdr i powodzenia.
    PS.
    cyt: I jeszcze jedno jak dotknę wtyczkę na kablu z radia też zaczyna buczeć.
    Jak dotkniesz masy to buczy?

    0
  • #7 18 Lip 2006 21:35
    TwT
    Poziom 9  

    1. buczy ten sam lewy (o ile mnie pamięć nie myli)
    2. to co wyżej (tego jestem pewny)
    a i jak są odłączone kable od radia to zachowuje się ono normalnie. wygląda na to ze są to wtyczki.
    pisze tego posta od kumpla, wiec mogę się mylić :)
    tv mam stereofoniczny
    a tak apropo jak wymienić wtyczki w tym radiu? są tam din-y montowane na płytkę drukowaną

    Dodano po 33 [minuty]:

    ok posprawdzałem wszystko i tak :konsola podłączona do wierzy (Sprzęt kumpla) buczy zależnie od ułożenia wtyczek (raz lewy raz prawy kanał). wygląda na to ze tv mam monofoniczny. :oops: choc jestem przekonany ze jest sterefoniczny :)

    Dodano po 42 [minuty]:

    tv jest na pewno stereofoniczny (dane z instrukcji) i jak dziwęk idzie przez niego to nic nie buczy

    Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

    a i czy ktoś ma pomysł jak rozebrać oryginalny kabel od ps2? bo nie chce go zniszczyć a poza grzebaniem w konsoli jest to chyba jedyna droga do uzyskania prawidłowego dźwięku

    0
  • #8 06 Wrz 2006 18:59
    TwT
    Poziom 9  

    witam po długiej nieobecności:)
    problem był nie w radiu ani w konsoli tylko w pomieszczeniu :D
    o co chodzi? okazało się za pod miejscem gdzie stało radio w podłodze szedł kabel wysokiego napięcia. po przestawieniu radia w inne miejsce problem znikął. mam kolejne pytanie – wysoko tonowe głośniki syczą( jest to akurat w tym modelu kolumn podobno normalne, model zg - 15) jak sobie z tym poradzić?

    0