Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uziemienie komputera. Czy taka prowizorka może być?

wojtala 15 Lip 2006 15:13 4530 49
  • #1 15 Lip 2006 15:13
    wojtala
    Poziom 12  

    Witam

    Chce uziemic komputer bo troche mam popodpinanych do niego zeczy troche poczytalem ale nie do konca wiem co zrobic w tej chwili zrobilem tak ze dosc grubym przewodem miedzianym polaczylem obudowe kolo zasilacza z doniczka pelno wody czy to jest wystarczajace uziemienie ?
    W gniazdku elektrycznym nie mam bolca bo mam dwie zyly brak kabla neutralnego jak zmostkuje "0"do bolca to dzieja sie rozne zeczy dlatego odlaczylem. Prosze o podpowiedzi czy taka prowizorka moze byc ?

    pozdr

  • #2 15 Lip 2006 15:25
    humek
    Poziom 32  

    doniczka odpada to "zart" natomiast ładunki elektrostatyczne powinny spływac do ziemi .Ja mam podłaczona obudowe kablem do instalacji grzewczej kaloryfera (jesli jest metalowa) działa dobrze,mialem pobliskie uderzenie pioruna gdzies ok 1km ludkom z mojej sieci popaliło karty sieciowe moja dziala! Koniecznie sprawdz czy taka instalacja ma uziemieni czyli kontakt z rurami w ziemi .Szkooda ze nie masz przewodu PE on by sprawe rozwiazał.

  • #3 15 Lip 2006 15:34
    Figi
    Poziom 37  

    Jakież to dziwne rzeczy dzieją się po zmostkowaniu przewodu zerowego do bolca ochronnego?
    Ja tak właśnie mam i jakoś działa. Jest to może nie najszczęśliwszy sposób, ale chyba jedyny poprawny przy starej instalacji.

    Podłączenie do kaloryfera sprawdza się, ale pod względem obowiązujących przepisów jest absolutnie niedopuszczalne.
    Pomysł z doniczką to chyba faktycznie był żart...

  • #4 15 Lip 2006 15:35
    wojtala
    Poziom 12  

    mieszkam w bloku to pewnie te rury od grzejnikow ida do ziemi? tak zrobie mowisz ze bedzie ok ?
    slyszalem ze uziemic jest lepiej niz wyzerowac czy to prawda?

    pozd

  • #5 15 Lip 2006 15:37
    Figi
    Poziom 37  

    Jeśli mieszkasz w bloku, to tymbardziej połączenie z kaloryferem jest niedopuszczalne z powodów bezpieczeństwa (jeśli nie własnego, to przynajmniej sąsiadów).

  • #6 15 Lip 2006 16:03
    KaW
    Poziom 33  

    Teraz jest kapitalizm -oznacza to ze jesli w wyniku podlaczenia zerowania od komputera do grzejnika -kranu -itp itd i jakiegos przebicia z komputera -kogos cos porazi . TO moze byc tak ,ze zadziala paragraf :...kto sprowadza ryzyko uszkodzenia mienia i zdrowia itd,,itp....
    -mozna odpowiedziec nawet do konca swojego zycia -jak ktos sadownie wejdzie nam na plecy..to nie sa zarty.

    Z zerowaniem takiej instalacji dac zajecie elektrykowi .na wodomierzach np sa obejmy przewodzace -uszkodzenie takiej obejmy tez sprowadza niebezpieczenstwo na osoby trzecie ....najlepiej poszukac elektryka osiedlowego -on bedzie znal wszystkie "patenty" jakie wymyslaja ludzie
    i moze cos pomoze ...

  • #7 15 Lip 2006 16:31
    arnoldk_20
    Poziom 35  

    wojtala napisał:
    mieszkam w bloku to pewnie te rury od grzejnikow ida do ziemi?...
    pozd

    A skąd takie przypuszczenie najczęściej rury idą do pieca.
    A jeżeli nie do pieca to do jakiejś kotłowni i takie rury nie mają bezpośredniej styczności z ziemią ponieważ są pokryte materiałami termoizolacyjnymi które nie są dobrymi przewodnikami prądu.

  • #8 15 Lip 2006 20:51
    Witkacy8
    Poziom 20  

    A jeśli twój komputer dostanie jakieś przebicie, i się okaże że rury nie są wogóle uziemione, a twój sąsiad będzie dopuszczał sobie wody do wanny???
    Chciałbyś być na jego miejscu??

  • #9 15 Lip 2006 20:59
    LUKI124
    Poziom 12  

    Nie kombinować tylko kupić gniazdko z bolcem i zrobić zerowanie a najlepiej puścić przewód uziemiający od innego gniazdka lub tablicy. Każde z tych rozwiązań jest lepsze od obudowy kompa niepodłączonej do niczego.

  • #10 16 Lip 2006 10:42
    wojtala
    Poziom 12  

    ok nie podlaczam sie do kaloryfera wystraszyliscie mnie czy z gniazdka gdzie podlaczona jest lodowka w kuchni moge od tego gniazdka pociagnac kabel uziemiajacy do gniazdka w komputerze.

    pozdr

  • #11 16 Lip 2006 11:11
    KKK
    Poziom 31  

    Nie. Masz połączyć bolec ochronny z przewodem neutralnym w gnazdku z którego zasilasz komuter i tylko w ten sposób!

  • #12 16 Lip 2006 11:45
    wojtala
    Poziom 12  

    przewodu neutralnego ja nie mam mam w pokoju 2 zyly mieszkam w bloku ale juz troche starym 16 letnim

    pozdr

  • #13 16 Lip 2006 11:48
    KKK
    Poziom 31  

    Masz, w gniazdku jeden jest fazowy a drugi neutralny.

  • #14 16 Lip 2006 12:08
    grzechura
    Poziom 17  

    Oj panowie, widze u was podstawowe braki z elektrotechniki, a mimo to kazdy (prawie) ma wiele do powiedzenia na temat uziemien, nie majac pojecia co to jest i do czego to sluzy.

    Uziemienie jest to połączenie jakiejś części metalowej(przewodzącej) albo punktu jakiegoś obwodu elektrycznego z ziemią w celu uzyskania bezpieczenstwa ludzi i urządzeń.

    Wszelkie instalacje: wodne, gazowe, kanalizacyjne, ogrzewania, sa polaczone do ziemi (instalacje takie zasadniczo biegną pod ziemią,mają izolację cieplną...a co za tym idzie elektryczną też, mimo to sa polaczone z ziemia).

    Jak wiadomo napiecie jest to roznica potencjalow. Ziemia ma 0 a drugi biegun ma w tym wypadku jakis potencjal np 230V. wiec napiecie jest to roznica potencjalow czyli 230-0 czyli 230.

    Uziemia sie po to, aby niepożądane potencjały (np. na metalowej obudowie jakiegoś urządzenia), były zwierane do ziemi.
    Poniewaz ziemia ma potencjak 0 wiec kazdy zwarty element z ziemia (np instalacja grzewcza) ma tez potencjal 0 - czyli nie ma zadnego napiecia i nie ma zadnego niebezpieczenstwa.

    Jezeli obudowa jest nieuziemiona i pojawia sie na niej napiecie to wtedy jest problem, bo miedzy obudowa (jakis potencjal) a np grzejnikiem (potencjal zerowy) powstaje roznica potencjalow czyli napiecie i dotykajac ich jednoczesnie dochodzi od porazenia.

    Jezli obudowa jest uziemiona nigdy nie dojdzie do porazenia bo ma potencjal zerowy - czyli dotykajac jednoczesnie grzejnika i obudowy jestesmy na tym samym potencjale.

    A jezeli napiecie powstaje np na uziemionej obudowie, automatyczne powinny zadzialac zabezpieczenia domowe - bezpieczniki i wylaczniki roznicopradowe.

    Jedyne co nalezy zrobic w aby uziemic komputer to nalezy polaczyc przewod ochronny (bolec) z przewodem neutralnym.

    pozdrawiam

  • #15 16 Lip 2006 17:27
    tzok
    Moderator Samochody

    Przewód neutralny to ten który jak dotkniesz próbnikiem nie zaświeci w nim neonówki. Swoją drogą u mnie w bloku między kaloryferem a przewodem neutralnym (też nie mam zera) jest przejście.

  • #16 17 Lip 2006 20:02
    wojtala
    Poziom 12  

    Witam

    Zakladam nowy temat bo poprzedni ktory zalozylem zostal zamkniety a wiec zrobilem tak jak radziliscie kupilem gniazdko z bolcem i zmostkowalem kabelek nie swiecacy do kolka. I u corki w pokoju po tym zabiegu telewizor buczy ja u siebie mam tuner satelitarny i w komputerze karteDVB polaczona przelotka z tunera do karty DVB w komputerze i telewizor tez mam polaczony z tunerem satelitarnym przez euro [u mnie nic nie buczy] corka ma tez tuner satelitarny jestesmy podlaczeni do jednego konwertera twin. Jak odlacze mostkowanie w gniazdku nic nie buczy[u corki] jak odlacze tuner satelitarny od koputera tez przestaje buczec ale wtedy nie moge kozystac z kart DVB w komputerze i poradzcie co mam zrobic kompa zostawic bez uziemienia ? prosze o wypowiedzi szpecow czy jest lekarstwo na to?

    pozdrawiam

  • #17 17 Lip 2006 20:23
    Figi
    Poziom 37  

    Czy posiada kolega przy komputerze listwę przeciwprzepięciową?
    Czy przy wyłączonym komputerze (z gniazdka) i podłączonych WSZYSTKICH innych urządzeniach problem występuje?

    P.S. Skoro poprzedni temat został zamknięty, to należałoby napisać na PW do moderatora uprzejmą prośbę o jego otwarcie.

  • #18 17 Lip 2006 20:31
    wojtala
    Poziom 12  

    posiadam listwe gdy wylacze komputer przyciskiem na listwie tez buczy ale jesli corka z tunera satelitarnego odwepnie kabel satelitarny nie buczy

  • #19 17 Lip 2006 20:40
    Figi
    Poziom 37  

    wojtala napisał:
    [...]ale jesli corka z tunera satelitarnego odwepnie kabel satelitarny nie buczy
    I tu jest problem... Sądzę, że masa w kablu satelitarnym ma inny potencjał niż masa w instalacji domowej. Można to ominąć kupując tzw. separator galwaniczny (np. taki: http://ed.vector.com.pl/55683.xml ).
    Można też spróbować połączyć masę kabla satelitarnego z masą tunera, ale tego rozwiązania nie jestem w 100% pewien i wolałbym, aby wypowiedzieli się na ten temat ludzie bardziej kompetentni ode mnie.

  • #20 17 Lip 2006 20:49
    wojtala
    Poziom 12  

    nie mam kablowki to jest sygnal z konwertera twin wspolny jej i moj mam miske na balkonie gdy odlacze tuner satelitarny od komputer u corki nie buczy

  • #21 17 Lip 2006 21:01
    tzok
    Moderator Samochody

    Miałem taki problem z kablówką i separator pomógł, Tobie też powinien rozwiązać problem, tylko czy są separatory na takie częstotliwości?

  • #22 17 Lip 2006 21:15
    wojtala
    Poziom 12  

    Musial by byc separator do tunera satelitarnego bo musi przepuszczac napiecie z tunera na konwerter raz 14v raz18v zalezy od polaryzacji czy takie cos jest?

  • #23 17 Lip 2006 22:34
    KaW
    Poziom 33  

    moze byc ,ze sa roznice miedzy w jakosci izolacji poszczegolnych urzadzen -i tam gdzie sie spotykaja -zachodzi zjawisko przeplywu pradow wyrownawczych -coprzedostaje sie na rozne wejscia do urzadzen.

    Jesli jeszcze sa to rozne fazy w roznych pokojach -to wogole bedzie trudno .
    Najprosciej jest uporzadkowac to co jest mozliwe -wszystko co ma wtyczke z zerowaniem -musi byc wlozone do gniazda z zerowaniem -
    nastepnie wszystkie urzadzenia ktorych wtyczki nie wymagaja zerowania -podlaczyc do sieci -wlaczyc -i wskaznikiem neonowym -sprawdzic czy sie swieci po dotknieciu do masy urzadzenia .zamienic wtyczke -obrocic -i ponownie sprawdzic .. Musi trafic sie takie ,ktore jest wadliwe . Z praktyki wiadomo mi ,ze duzo urzadzen ma wtyczke do gniazdka z zerowaniem ale tez i duzo ludzi ma gdzies te wyrazna informacje od producenta -i robi swoje podlaczenia -wtedy plyna w calej plataninie drutow
    prady wyrownawcze -i sa bardzo niemile .Urzadzenia podejrzane mozna zabrac do jakiegos warsztatu z prosba o pomiar uplywnosci z masy -stan jakosci izolacji.Na ogol -o ile nie sa to super badania przyczynowe -
    moga byc darmowe lub cos kosztowac.

  • #24 18 Lip 2006 11:15
    wojtala
    Poziom 12  

    Naczytalem sie duzo i doszedlem do wniosku ze ten problem dotyka bardzo duzo ludzi roznica potencjalu mas w kablowkach jest rozwiazanie separator galwaniczny a w jak ja mam swoja antene satelitarna czy taki separator jest ? Prosil bym o odpowiedz i gdzie ewentualnie go kupie bo jak napisalem teraz u mnie wszystko gra ale mam komputer odlaczony od bolca
    Prosze o wyrozumialosc nie jestem elektrykiem
    pozdr

  • #25 18 Lip 2006 12:30
    Figi
    Poziom 37  

    Przeszukałem Google i nie widziałem separatorów na częstotliwości satelitarne (chyba, że coś mi umknęło).

    Czy ktoś kompetentny mógłby się wypowiedzieć na temat podłączenia masy kabla satelitarnego pod uziemienie (właściwie to zerowanie) w domu? Rozmawiałem kiedyś o tym z gościem z kablówki i mówił, że im to nie robi problemu. Czy można to samo zrobić z satelitą?

  • #26 18 Lip 2006 13:04
    tzok
    Moderator Samochody

    1. Skoro do procy wymagane jest napięcie stałe na kablu antenowym to nie można używać separatora.

    2. Uziemienie ekranu kabla antenowego nie powino mieć negatywnych skutków, ewentualnie może pogorszyć się odbiór ale nic się nie uszkodzi. Podłączając kabel antenowy do komputera i tak go uziemiasz, tyle że przez komputer.

  • #27 18 Lip 2006 13:09
    KaW
    Poziom 33  

    to nie jest tak .
    Podlaczajac wtyk od anteny nie wierzymy chyba ,ze antena sama sie uziemila -i wogole sama antena robi swoje porzadki w naszej instalacji...

    Takie podejscie uzytkownika sprowadza nieszczescie na uzytkownika komputera -moze byc jakies wyladowanie ...akurat w komputer ..

  • #28 18 Lip 2006 13:30
    tzok
    Moderator Samochody

    KaW napisał:

    Takie podejscie uzytkownika sprowadza nieszczescie na uzytkownika komputera -moze byc jakies wyladowanie ...akurat w komputer ..
    To jest antena satelitarna... zresztą bezpośredniego udeżenia pioruna, niczym się nie uziemi. Najlepiej było by w tej sytuacji uziemić konwerter.

  • #29 18 Lip 2006 13:34
    wojtala
    Poziom 12  

    Moze dodam ze do mnie idzie inny kabel koncentryczny od konwertera do tunera satelitarnego dwa razy ekranowany taki jak urzywa kablowka bo od nich kupilem do corki od konwertera do tunera tez idzie inny to znaczy raz ekranowany taki jak mozna kupic w sklepie moze tu jest pies pogrzebany ? czy to nie ma wplywu?

    pozdr i dziekuje za zainteresowanie tematem

  • #30 18 Lip 2006 14:50
    tzok
    Moderator Samochody

    Nie sądzę aby kabel miał jakiś wpływ, spróbuj uziemić którekolwiek urządzenie w tej instalacji, np. tuner DVB.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME