Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FAX OLIVETTI OFX-540 - identyfikacja tranzystora

Henry(k) 19 Jun 2003 17:54 2006 3
    Henry(k)
    Level 30  
    Witam.

Mam taki fax jak w temacie (również jest pod nazwą TRIUMPH-ADLER FX-610). Trafiło w liniówkę, popaliło conieco, także zasilacz wymiękł. Po wymianie tego co zidentyfikowałem został jeden mały problem w obudowie SMD - tranzystor DS16.
    Efekt był taki, że po podniesieniu słuchawki nie miałem zajmowanej linii. Po pół dnia zdecydowałem zrysować ten fragment schematu z płytki (2 warstwy kulna) i co stwierdziłem - w sumie 4 transystory pracują w układzie źródła prądowego (Q2, Q4, Q5 i DS16) przy czym ten ostatni wraz z rezystorami RS104 (4,3om) i RS115 (6,8om między B-E) które też się popaliły, pracuje jako ogranicznik max prądu (przytyka Q5 bo jest między jego B-E - Q5 to MPSA42). Niestety wstawiony tutaj MPSA92 przytykał za bardzo (chyba powinien być właśnie typu PNP).
    W tej chwili wywaliłem ten tranzystor i fax działa (w sumie dalej w układzie L3281AB jest źródło prądowe).

Jednak może ktoś wie co tu powinno być wstawione w miejsce tego tranzystora?

EDIT: co to za błąd "SYSTEM ERROR 16"? Elektronika w 100% sprawna (działa w innym na podmiankę). Miała popalone wszystkie cztery rezystory 20 Ohm/1W (R1-R4) ale po wymianie działa. Podmiana kartridga nic nie daje.

Pozdrawiam.
    Szeniu
    Level 15  
    Skan strony z opisem "system error 16" chciałem umieścić całość ale nawet po spakowaniu zajmuje ponad 3MB .
    Henry(k)
    Level 30  
    No to można podzielić albo WinRAR'em albo Windows Commanderem.
    W sumie wystarczył by mi tylko opis tego błędu tzn. czego dotyczy - gdzie szukać. Po włączeniu fax ciągle kalibruje głowicę (tak jakbym co 5 sekund wyłączał i włączał zasilanie). No i jeżeli masz schemat to ten trranzystor na płycie liniowej. Będę wdzięczny.

Pozdrawiam.
    cywia
    Level 14  
    Czy moze wiecie już czego dotyczy błąd system error 16 - ten sam objaw co u kolegi wyżej