Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Subwoofer od komputera podłączamy do samochodu:)

bregande 15 Lip 2006 23:31 15486 7
  • #1 15 Lip 2006 23:31
    bregande
    Poziom 11  

    Problem powstał z mojej ciekawości oraz chęci zrobienia sobie fajnego graidła w aucie. Przy kompie miałem sobie zestaw Creative P380 2+1. Jak można zauważyć składa się on z subwoofera i dwóch satelitek. Te dwa ostatnie głośniki już od jakiegoś czasu grają w moim samochodzie, natomiast subwoofer jest wolnostojącym mebelkiem w moim pokoju:)

    Przechodząc do konkretów.. Ów głośnik basowy jest podłączany do kompa przez zasilacz z 230V ~ 200mA na 12V ~ 2.9A. Nie wiem, czy słusznie, ale stwierdziłem, że jeśli głośnik jest na 12V tak, jak całe zasilanie w aucie, to wystarczy podłączyć zasilanie do subwoofera, po czym sygnał z wyjścia w radiu i będzie grało. Tak też zrobiłem. Chciałbym nadmienić, że radio to DALCO 5750, które posiada dwa wyjścia na głośniki basowe przez dwa kabelki czincze. Zatem po podłączeniu, jak napisałem wyżej, głośnik szaleje:) Czyli... Albo buczy cały czas w ogóle nie wchodząc w częstotliwość muzyki, albo nie gra wogóle... Regulacja głośności, jak i mocy basu na niewiele się zdaje, chociaż raz udało mi się wyregulować tak, że grało całkiem całkiem.... ale w momencie, gdy jakiś sygnał wydobywa się z radia. Natomiast kiedy kończy się jedna piosenka, a zaczyna następna, w tej kilkusekudnowej przerwie, gdzie w eterze jest cisza, subwoofer zaczyna wariować i gra tak, że mało nie wyskoczy z orbity.....

    Wpadło mi do głowy, że może to są jakieś szumy, że może jest różnica między prądem zmiennym, do którego on jest przystosowany w normalnym jego przeznaczeniu (komputer), a prądem stałym, jaki raczej jest z akumulatora... Przetwornica? Cokolwiek innego? Nie mam pojęcia. Dążąc do końca mojej epopei... POMOCY! Ja nie jestem dobry w elektronice, może a raczej napewno ktoś z Was wie co dolega temu pomysłowi laika:)

    WYBACZCIE DŁUUUGAŚNY OPIS, ALE STARAŁEM SIĘ JAK NAJBARDZIEJ SZCZEGÓŁOWO OPISAĆ MÓJ PROBLEM..... POZDRAWIAM I CZEKAM NA MĄDRZEJSZYCH ODE MNIE!~!

    Marek

    1 7
  • #2 16 Lip 2006 01:43
    elek77
    Poziom 24  

    Według twojego opisu (może mylnego) zasilanie suba jest ~12V czyli napięcie zmienne 12V. Wtedy musisz wejść z napięciem 12V za mostek prostowniczy. Ale jeśli jest zasilany napięciem stałym 12V, to w aucie (przy sprawnym radiu i przewodach) powinno grać ok. przynajmniej przy zgaszonym silniku :).

    0
  • #3 16 Lip 2006 02:25
    SlaweK
    Poziom 43  

    Teoretycznie bo praktycznie w aucie jest wiele zakłóceń a radia i wzmacniacze fabryczne mają zaprojektowane specjalne filtry wewnątrz. Do tego jeśli jest wejście prądu zmiennego 12V to w zasadzie nic nie szkodzi jak podłączysz tam stałe 12V. 12V w instalcji to umowna wartość, na rozładowanym akumulatorze potrafi być mniej niż 11V a w czasie jazdy jest 13,8-14,6V bo takie jest ładowanie akumulatora. Ale próbuj, do odważnych świat należy, nie powinno się nic stać, co najwyżej efekt Cię nie zadowoli. A tak ogólnie to dobry pomysł bo bezsensowny, fachowiec za to się nie weźmie bo wie ile niespodzienek przy tym może się zdarzyć i trzeba sporej wiedzy by je wyeliminować a to praktycznie lepiej kupić nowy lub używany sprzęt do tego przeznaczony.

    SławeK

    1
  • #4 16 Lip 2006 09:02
    bregande
    Poziom 11  

    Cóż, chyba coś mi się rozjaśniło. Postaram się odpowiedzieć po kolei:

    - zasilacz bez wątpienia podaje prąd zmienny do głośnika.

    - co do zakłóceń to zgadzam się, co do skoków napięcia też, ale ja to podłączałem na zgaszonym silniku i co jakiś czas sprawdzałem miernikiem napięcie i było to zawsze między 12.5-12.7V, czyli wielkich skoków nie było.

    - "A tak ogólnie to dobry pomysł bo bezsensowny", hehehe trochę przewrotne:) Nie ukrywam, że lubię kombinacje alpejskie, ale mam nadzieję, że nie poparzę się tym razem. Być może efekt mnie nie zadowoli, a wiedzy, której jak już się przyznałem mam mało w tej dziedzinie, nie wystarczy i odpuszczę. Ale o ile milej byłoby wiedzieć, że to się udało...

    Czyli jeszcze raz. Prąd nie ma znaczenia, czy stały, czy zmienny, do tego jeśli nie ma skoków napięcia to nie powinien tak szaleć. Dobrze myślę?

    0
  • #5 16 Lip 2006 10:00
    SlaweK
    Poziom 43  

    Na ostatnie pytanie też można łatwo odpowiedzieć. By się przekonać czy źródłem tych zakłóceń jest radio czy wzmacniacz tego głośnikia (bo skoro ma zasilanie to w obudowie musi być wzmacniacz) wystarczy zewrzeć sygnał do masy na wtyczce wejściowej, jak ucichnie to nie on a radio. W sumie jedno siebie warte tandetne radio i głośniki od komputera.
    W sumie ciekawe co się będzie działo jak włączysz silnik ? :)
    Aha, jak podasz stałe napięcie na wejście zmiennego i i tak badziej tego nie wyprostuje ale działać powinno. ;)

    SławeK

    0
  • #6 16 Lip 2006 10:17
    bregande
    Poziom 11  

    Nie jest tak do końca, jak myślisz... tandetne radio + głośniki od kompa.... Tak się składa, że wyjeżdżam za granicę i nie mam póki co czasu, ani tym bardziej pieniędzy na kupienie czegoś normalnego. Z przodu wstawiłem dwa głośniki Sony Xplod, a z tyłu nic nie grało, dlatego zacząłem kombinować... I nie jest tak, że z tandety i braku ambicji montuję "siebie warty" sprzęt. Do tego ponieważ problem wydał mi się dziwny, poprosiłem o pomoc.

    Co do tych szumów, to czy źle myślę... jeśli ten sub jest normalnie podłączany przez zasilacz do gniazdka to jeśli podłączę go tak właśnie, a sygnał podepnę z radia to powinno też albo wyeliminować zakłócenia z samochodu, albo potwierdzić szumy pochodzące z radia, prawda?

    Co do włączonego silnika póki co nic się nie dzieje. Pzdrv

    0
  • #7 06 Sty 2011 19:48
    zinedine11
    Poziom 8  

    Mam takie coś zrobione w swoim autku:)
    Mam zestaw Creative T6060 5.1. Oryginalne radio Ford RDS4000. Gra to wyśmienicie.Mam tylko podłączony sam subwoofer.

    Zasilanie 12v z autka.Do kabli od głośników wyprowadzoych z radia w aucie przylutowałem jack 3.5mm i podłączyłem do zestawu. Do tego mam jeszcze oryginalny creative pilot sterujący którym ustawiłem siłe bassu i głośność.

    REWELACJA :D Mimo ,że nie ma dużo rms ten subwoofer to gra wyśmienicie-miękki ładny bass:D

    Wydaje mi się,że to wina radia co do tych zakłóceń.

    3
  • #8 06 Sty 2011 20:20
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe

    Temat wyczerpany - wykopany. Zamykam.

    0
  Szukaj w 5mln produktów