Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Webasto termo top C diagnoza

piter_ok1 10 Wrz 2013 06:55 22281 39
  • #32 10 Wrz 2013 09:33
    yarro1
    Poziom 9  

    A więc tak:
    Napięcie na bezpiecznikach jest. Do centralki-zegara napięcie dochodzi czarnym kabelkiem. jednak on bez reakcji

  • #33 10 Wrz 2013 09:44
    mot_cez
    Poziom 12  

    Sprawdź czy zasilanie dochodzi do zegara( + ) i ( - ) czy jest.
    Ile przewodów dochodzi do zegara?
    Jaki typ zegara?
    Jeżeli są 3 przewody to + - i start pieca.
    Podając + na start pieca wystartujesz system.
    Podaj + na start pieca,ale bezpieczniej jest to zrobić przez kontrolkę(żarówkę).
    Po 20 sek piec powinien zacząć pracować.
    Najpierw przewietrzy komorę,potem zacznie pracować pompka będzie słychać pykanie. Gdzieś jedno na sekundę.
    Włączy się wentylator w piecu i pompka przyspieszy.
    Potem powinien zacząć "buczeć" :-)
    Jeżeli wszystko będzie ok to znaczy,że padł zegar i należy go wymienić.

  • #34 10 Wrz 2013 09:55
    yarro1
    Poziom 9  

    Zegar 1533 (jajo)dochodzi 3 przewody czarny czerwony i brązowy

    Dodano po 1 [minuty]:

    aha Czy można to spiąć na krótko bez zegara żeby zobaczyć czy odpala?

  • #35 10 Wrz 2013 09:59
    mot_cez
    Poziom 12  

    Wystartuj tak, jak napisałem wyżej.

  • #36 10 Wrz 2013 11:24
    yarro1
    Poziom 9  

    Sprawdziłem ten sposób odpalenia.
    Niestety połączenie masy(brązowy) z zasilaniem (czarny) pali bezpiecznik.

    Dodano po 17 [minuty]:

    coś tu chyba jest nie tak. Przeglądam różne schematy i widzę, że napięcie z bezpiecznika powinno być po czerwonym kabelku a nie czarnym. Masa ok. http://www.rx7.pl/webasto/webasto2.jpg

  • #37 10 Wrz 2013 12:32
    mot_cez
    Poziom 12  

    Łącząc brązowy z czerwonym zwierasz + do -
    Podaj na czarny + przez kontrolkę,w razie pomyłki unikasz spalenia.
    Wziąłem do reki zegar taki jak masz.
    Podłączyłem zgodnie ze schematem .
    Czerwony +
    Brązowy -
    czarny start +
    Po podłączeniu zasilania zegar mruga.
    Sprawdź.
    Czasami jak nie świeć zegar trzeba otworzyć obudowę i złożyć go jeszcze raz.
    Wyświetlacz potrafi nie kontaktować.

    Dodano po 20 [minuty]:

    Jest taka możliwość,że ktoś zamienił czerwony z czarnym.
    Sprawdź i napisz co jest na jakim kolorze.

  • #38 10 Wrz 2013 13:07
    yarro1
    Poziom 9  

    szedłem po kabelku od bezpiecznika sprawdzając napięcie na czerwonym, zgodnie ze schematem (czerwony +).
    Okazało się że przerwany był całkowicie kabelek czerwony i czarny za konsolą klimatronika a czarny do niego dotykał. zanim doszedłem zerwał się również czarny.
    Po połączeniu ze sobą przewodów wszystko działa. Dzięki za podpowiedzi.
    Pozdrawiam :D

  • #39 16 Lut 2016 23:07
    vip-18
    Poziom 12  

    Panowie jaki kabelek najlpiej zakupić?

    Moje 2 co miałem w domu nie śmigają z webasto... próbowałem na 2 sztukach łącznie ze zmianami ustawień...

    podeśle ktoś gotowego linka?

    Będę wdzięczny

  • #40 17 Lut 2016 21:32
    london2004
    Poziom 19  

    Na linie komunikacji daj rezustor 10k do pluss