Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra PW3015 trzeszczy jeden kanał

utylizator 18 Lip 2006 22:53 7866 96
  • #31
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Moja rada - ściągnij schemat i troszkę go postudiuj. BF459 - na schemacie jest BF457, ale to nie ma tu znaczenia - jest to stopień napięciowy. Rezystor R258 dlatego sie grzeje, bo jak masz na wyjsciu max napięcie stałe to odkłada sie na nim spora moc - wchodzi on w skład dzielnika napiecia do słuchawek. A zwarcia nie ma. Masz któryś tranzystor uszkodzony, zamienione końcówki lub wstawiony niewłaściwy. Zwróć uwagę na tranzystory T105,T106,T107 (ewentulanie dla drugiego kanału T20x)
  • Relpol przekaźniki
  • #32
    utylizator
    Poziom 16  
    wydaje mi się ze jednak to cos musiałem źle zrobić bo wczesniej było ok a pojawiło sie to napiecie dopiero jak "poprawiłem" wszystkie luty a jednak nie wyszło to mu na zdrowie tranzysttory wszystkie posprawdzałem są ok, wiec nie wiem gdzie tkwi błąd mój ;(
  • #33
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Gdzies sobie zrobiles zwarcie i musisz sobie je znalesc sam!Bo nikt tu na odleglosc nie jest w stanie Ci pomoc.Masz drugi kanal sprawny to pomierz wedlug niego i moze dojdziesz co jest nie tak.
  • #34
    utylizator
    Poziom 16  
    witam ponownie kanał udało mi sie naprawić nózka jednego tranzystora byla nie przylutowana :P no ale teraz chciałem ustawić prąd spoczynkowy tak jak podpowiedział kolega arthurCC jednak wg schematu ideowego rezystory 255, 256, 155, 156 powinny mieć wartość 0,47R jednak chciałem je sam zmierzyć ale miernik pokazał mi 2.3 :| mógłbym prosiś o jakieś dodatkowe instrukcje co do ustawienia prądu spoczynkowego kolego arthurCC??
  • #35
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ustawienie pradu sposobem takim jak doradzil Ci kolega ARTHURCC czyli pomiar spadku napiecia na tych rezystorach jest to pomiar malo dokladny lepiej wpiac sie miliamperomierzem w szereg z zasilaniem koncowki!
  • #36
    utylizator
    Poziom 16  
    ale mógłby ktoś powiedzieć dokładnie w jakie punkty mam sie wpiac tym miliamperomierzem? i czy końcówki mocy mam miec podlutowane?? prosze opowiedziec jakby miała wygladac taka operacja :(
  • Relpol przekaźniki
  • #37
    Adam-T
    Poziom 39  
    Odlutuj jedną nóżkę 255 (155) i jeden koniec miliamperomierza do tej nóżki a drugi do płytki tam gdzie był przylutowany. Włącz zasilanie i ustaw prąd spoczynkowy ok. 13 mA. Potem wyłącz zasilanie odłącz miernik wlutuj rezystor i po bólu.

    Pozdr
    Adam

    Zostaw wszystko wlutowane tylko odlutuj jedną nóżke rezystora 255 (155)
  • #38
    utylizator
    Poziom 16  
    ---> adam-T hmm podłaczyłem tak jak napisałeś ale na każdym zakresie pokazuje cały czas 0:| podłaczone mam na pewno dobrze zakresy na mierniku itp wszystko ok czy może chodziło CI o rezystory obok (256, 156)?? jak narazie mam ustawione potencjometry te na połowe

    Dodano po 8 [minuty]:

    moja wina żle wpiełem przewody pod miernik:) wiec na którym rezystorze mam ustawic te 13mA?? na tym 256 czy 255?

    Dodano po 9 [minuty]:

    tylko ze po podłaczeni wzmacniaczowi jakiegoś sygnału natychmiast ten prad sie bardzo zmienia czy to normalne??
  • #39
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Chlopie prad spoczynkowy ustawia sie bez sygnalu!
  • #40
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Prąd spoczynkowy nie musi być tak krytycznie ustawiony w przypadku tańszego sprzetu. Wystarczy jak wepniesz się miliwoltomierzem pod rezystorki 0.47Ω i zmierzysz spadek napięcia. Jeżeli zdecydujesz sie na pomiar z rozpinaniem obwodu, to pamietaj żeby nie rozewrzeć przypadkiem obwodu kiedy bedzie pod napięciem. Możesz uszkodzić wtedy wzmacniacz. Często rezystory mocy po zwarciu na tranzystorach końcowych zmieniają wartość. Jeżeli tak było, poleciłbym wymienić. Napięcie występujące na rezystorze wyliczysz z prawa ohma. Jeżeli prąd spoczynkowy jest zerowy to musisz sprawdzić tranzystor i rezystory współpracujące z potencjometrem tej nastawy. Układ ten wprowadza niewielkie napięcie polaryzujące tranzystory wyjściowe by pracowały w miarę liniowych punktach.
  • #41
    utylizator
    Poziom 16  
    no oki ustawiłem ten prąd na prawie równiutkie 12mA na oby dwóch kanałach jednak na tym kanale lewym (na którym najbardziej zauwazałem te trzaski) zaczął grac dziwnie bas mało "skuteczny" wysokie tony takie jakby przesterowane i do tego gra troche ciszej niz prawy(jednak tak ciszej grał mi od dawna) czym moze być to spowodowane?
  • #42
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Sprawdź czy na pewno to jest wina samego wzmacniacza. Prostym sposobem na stwierdzenie jest zwarcie ze sobą wejść wzmacniacza mocy (na potencjometrze głośności). Jezeli oba kanały zaczną grac tak samo, to winowajcą jest przedwzmacniacz. Jezeli nie, to sprawdź obwód sprzężenia zwrotnego C143.
  • #43
    utylizator
    Poziom 16  
    yyyy mam tak poprostu zlutowac razem 2 kanały na potencjometrze? :| czy moze przez jakiś rezystor?? tzn jakie styki mam ze soba zewrzec na tym potencjometrze???
  • #44
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Zewrzyj najlepiej suwaki - krótkim kabelkiem. Sprawdzisz łatwo omomierzem. Jak nie jesteś pewien to zewrzyj wszystkie pary. Łatwo rozpoznasz. Po jednej stronie końcówek potencjometru masz masy. Są połączone ze sobą ścieżką. Te obok to powinny być suwaki.
  • #45
    utylizator
    Poziom 16  
    zwarłem suwaki ze sobą jednak efekt nadel pozostał ten sam więc co moge sprawdzić następne??
  • #46
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Oba kanały grają różnie? Bo jeżeli przedwzmacniacz paskudzi, to po zwarciu drugi kanał też bedzie tak grał. Ale zakładam że jeden kanał jednak jest uszkodzony. Zacznij od pomiaru napięć na tranzystorach porównując jeden kanał z drugim. Do sprawdzenia jest kondensator C122, C124,C125,C131. Jezeli drugi kanał jest uszkodzony to z przodu masz 2 zamiast 1 przy oznaczeniach elementów (ale myśle że to wiesz). Jeżeli strzelił któryś rezystor to wyjdzie to przy pomiarach napięć. Podaj wtedy gdzie napiecia się różnią. Moze być jeszcze że wzmacniacz się wzbudza (rzadko bywa, ale jednak). Wtedy multimetrem sprawdź na zakresie zmienne napięcie na wyjściu, bez sygnału przy różnych ustawieniach głosności. Nie każdy miernik potrafi to zmierzyć. Dobry by był oscyloskop.
  • #47
    utylizator
    Poziom 16  
    dziekuje serdecznie za rady jak sprawdze - poinformuje czy dało to jakies efekty. ps czy brak tranzystora T301 moze miec cos z tym wspólnego? do czego on jest tzn był o ile kiedykolwiek tam był :P bo jest tylko miejsce ale nie umiem poznac czy był tu kiedykolwiek

    Dodano po 8 [minuty]:

    na nózce tranzystora oznaczonej "K" T104 jest 6,5V a na 204 7 na innych nózkach napiecia identyczne :)

    Dodano po 5 [minuty]:

    T302 strasznie sie grzeje - ledwo mozna go dotknąc

    Dodano po 3 [minuty]:

    T302 napiecie na kolektorze 25.5V, Emiterze 11.7V bazie 12.3V
  • #48
    Adam-T
    Poziom 39  
    utylizator napisał:

    na nózce tranzystora oznaczonej "K" T104 jest 6,5V a na 204 7 na innych nózkach napiecia identyczne :)
    T302 strasznie sie grzeje - ledwo mozna go dotknąc
    T302 napiecie na kolektorze 25.5V, Emiterze 11.7V bazie 12.3V


    T104/204 jest w przedwzmacniaczu a miałeś sprawdzać napięcia od T105/205 (106,107...).
    Sprawdziłeś (podmieniłeś) kondensatory, które podał Ci ArthurCC ?
    T302 nie przejmuj się.

    Pozdr
    Adam
  • #49
    utylizator
    Poziom 16  
    kondensatory podmieniłem jednak bez efektu pomierzyłem napiecia na tranzystorkach na 105,6 jest takie samo jak na kanale prawym róznica nastepuje przy 110/210 na bazie 210 jest od-6 - -7V(zmienia sie) kiedy totkne reka masy -4-5V(zmienia sie) a na 110 jest tylko-1.2 - -1.4V reszta jest ok a co z tranzystorem T301? powinien być?
  • #50
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Sprawdź rezystor R251 i ewentualnie tranzystor T110. Dziwne ze nie strzeliły końcówki mocy przy tych napięciach. T301 sluzył do stabilizacji punktów pracy przedwzmacniacza. Ale to widać nie sprawdzało się w praktyce i przestali to montować.
  • #51
    utylizator
    Poziom 16  
    oj chyba cos skopałem bo ten kanał który mi wcześniej trzeszczał (lewy) omyłkowo zrobiłem pomiary tych tranzystorów bez podłaczonych koncówek mocy :D no ale co lepsza bka gdyby nie to charczenie to ma całkiem niezłe wzmocnienie:P(bez podłaczonych koncówek mocy) ja juz nie wiem czemu wogóle to gra mi sie zawsze wydawało ze wzmacniacz bez podłaczonych koncówek mocy bedzie grał z taka głosnoscia jak sygnał wejsciowy moze ktos mi to wytłumaczyc?
  • #52
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Tranzystor T301 sluzy do dzialania zabezpieczenia termicznego wzmacniacza i raczej powinien tam byc wlutowany!
  • #53
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Wzmacniacz bez podłaczonych końcówek mocy bedzie grał i miał takie same wzmocnienie jak z nimi. Tranzystory końcowe służą do zmocnienia prądowego, a nie napięciowego. Czyli potrzebne są jeżeli obciążenie jest niskoomowe (np: głośnik). Na słuchawkach będzie grał jak złoto :P Wzmocnienie napięciowe wytwarza tranzystor T107/T207.

    Tranzystor T301 współpracuje z termistorem, przy nagrzewaniu termistora musiało spadać napięcie na stabilizatorze 12v. Podejrzewam ze to objawiało się rosnącymi zniekształceniami i spadkiem wzmocnienia przedwzmacniacza. Sens takiego zabezpieczenia jest co najmniej wątpliwy. Jeżeli go nie było oryginalnie to nie ma sensu bawić się w to.
  • #54
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    A dostabilizacji punktu pracy przedwzmacniacza sluzy kolego Arthurcc tranz. T302!
  • #55
    utylizator
    Poziom 16  
    hmmm wiec montowac ten tranzystor czy to nie ma nic z tym wspólnego? bo wydaje mi sie ze juz kanal nie charczy ale gra minimalnie ciszej (i chyba mniej wysokich tonow od prawego)
  • #56
    ArthurCC
    Poziom 23  
    T302 służy do stablizacji napięcia 12V - czyli całego napiecia zasilajacego przedwzmacniacz. A nie punktów pracy. Sprawdź dokładnie te napięcie na bazie T110. Jeżeli jest nadal takie wysokie to na pewno jest coś nie tak. Mozesz stracić tranzystory końcowe.
  • #57
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    To niema nic wspolnego z ta usterka!Tylko z zabezpieczniem termicznym wzmacniacza a konkretnie transformatora po jego przegrzaniu nastepuje zanik sygnalu.Nie wiem czy wszystkie te wzmacniacze mialy to zabezp.mozliwe ze potem sie z tego wycofano.Sprawdz czy w twoim wychodzi cienki przewod z trafa (cienszy niz pozostale) jesli tak to znaczy ze jest zabezp. i ten tranzystor radze Ci wlutowac!
  • #58
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Zapomnialeś zapytać kolegę czy jest wlutowany termistor. Bo jeżeli nie, to po co ten tranzystor? Cienki przewód - to bardzo ogólnikowe. Termistor ma 2 końcówki.
  • #59
    utylizator
    Poziom 16  
    z trafa wychodza 4 przewody 3 zielone i 1 cieńszy biały idzie w okolice przełacznika "loudness" mam jeszcze tylko takie pytanko poniewaz nigdy nie badałem temperatury radiatora tego wzmacniacza ale teraz kiedy najpierw troche pograłem na nim a przez jakies 7 minut mierzyłem napiecia nadal jest bardzo gorący czy to normalne?

    Dodano po 2 [minuty]:

    (napiecia na bazie t110 jest juz ok tylko napiecie na emiterze sie bardzo zmienia)
  • #60
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Ten biały to najprawdopodobniej ekran transformatora. Sprawdź dokładnie prąd spoczynkowy. Na cicho też jest po jakimś czasie ciepły? Ja bym się przejął tym napięciem na T110. To może być przyczyna nagrzewania się radiatora.