Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus A7N8X-E nie widzi dysku w IcyBox

bar10der 17 Lip 2006 09:23 2999 28
  • #1 17 Lip 2006 09:23
    bar10der
    Poziom 9  

    Witam, mam zagwozdkę. Mam prawdopodobnie problem z napięciem w usb. Moja płyta głowna to Asus A7N8X-E DELUXE na nForce2.Obsługa USB 2.0 to tutaj standard. Zatem bezproblemowo powinno obsługiwać zewnętrzny dysk twardy Seagate'a 80 3,5'' w ICY-boxie. Obudowa ta obsługuje standard 2.0 pobierajac prad przez usb. Ponoc na 1.1 trzeba podlaczac do zasilacza DC 3.5. Moj komp to do tej pory jedyny ktory nie znalazl i nie uruchomil tego dysku podlaczajac tylko przez USB. Koles twierdzi ze nie mam wlaczonej obslugi USB 2.0 albo mam ją właczona ale za malo pradu podaje. W menedzerze urzadzen Windowsa moja obsluga usb zapisana jest jako glowny koncentrator USB. Ponoc powinno byc rozszerzony koncentrator USB. Probowałem doinstalowac drivery obslugi USB 2.0 dla winXP ale nie chcial ich przyjac bo stwierdzil ze mam je zainstalowane. Ktos wie ło co chodzi ? pOzdrawiam

    0 28
  • #2 17 Lip 2006 10:32
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    bar10der napisał:
    Witam, mam zagwozdkę. Mam prawdopodobnie problem z napięciem w usb. Moja płyta głowna to Asus A7N8X-E DELUXE na nForce2.Obsługa USB 2.0 to tutaj standard. Zatem bezproblemowo powinno obsługiwać zewnętrzny dysk twardy Seagate'a 80 3,5'' w ICY-boxie. Obudowa ta obsługuje standard 2.0 pobierajac prad przez usb. Ponoc na 1.1 trzeba podlaczac do zasilacza DC 3.5. Moj komputer to do tej pory jedyny ktory nie znalazl i nie uruchomil tego dysku podlaczajac tylko przez USB. Koles twierdzi ze nie mam wlaczonej obslugi USB 2.0 albo mam ją właczona ale za malo pradu podaje. W menedzerze urzadzen Windowsa moja obsluga usb zapisana jest jako glowny koncentrator USB. Ponoc powinno byc rozszerzony koncentrator USB. Probowałem doinstalowac drivery obslugi USB 2.0 dla winXP ale nie chcial ich przyjac bo stwierdzil ze mam je zainstalowane. Ktos wie ło co chodzi ? pOzdrawiam


    Na USB 1.1 też powinien taki dysk działać bezproblemowo - tylko wolniej.

    Problemem będzie najprawdopodobniej zasilanie - podłącz zewnętrzny zasilacz.

    0
  • #3 17 Lip 2006 11:11
    bar10der
    Poziom 9  

    Ale mi rozwiązanie. Koleś który ma ten dysk u siebie ma tą samą płytę główną, identyczną. Jemu wystarcza samo zasilanie z USB, a u mnie już nie, stąd szukam rozwiązania. Prąd prądowi nierówny ???

    0
  • #4 17 Lip 2006 11:49
    grzechura
    Poziom 17  

    Nie wiem czy to mozliwe, ale wyglada na to ze twoj zasilacz, a dokladnie jedno z wyjsc napieciowych (jest ich kilkanascie) - te ktore jest odpowiedzialne za zasilanie usb - nie jest odpowiednio wydajnne pradowo, dlatego USB nie dziala.

    (jako przyklad: bateria 12V i akumulator samochodowy, oba zrodla daja 12V ale sprobuj zamienic bateria z akumulatorem - oczywiscie wydajnosc pradowa akumulatora i baterii rozni sie zancznie mimo ze "daja" to samo napiecie)

    P.S. Sprobuj popatrzec w biosie, moze tam trzeba cos uaktywnic.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Tak wlasnie popatrzylem: pierwszy lepszy dyk pobiera ok 0,5-0,7A. W czesie rozruchu (uruchomienia) zdecydownie wiecej. Jest to calkiem sporo (zdecydownie wiecej niz np Memory Stick) - wiec w sumie calkiem mozliwe jest to co napisalem wyzej.

    0
  • #5 17 Lip 2006 12:28
    bar10der
    Poziom 9  

    Niestety w Biosie co do ustawien USB nie ma praktycznie nic! Jedyne opcje to w ogole disable USB albo wybor miedzy 1.1 oraz 1.1 & 2.0 razem. Nic wiecej. Czy zasilacz może nie podawać? Raczej to niemożliwe nawet mimo iż mam tylko fabrycznego Feela ATX 400

    0
  • #6 17 Lip 2006 12:40
    grzechura
    Poziom 17  

    Sprobuj wziasc 2 Memory Stick jeden kompatybilny z USB 2.0 drugi z 1.0.

    Podlacz je do komputera, i sprawdz czas, w jakim zostana one znalezione przez system oraz czas kopiowania plikow. USB 2.0 jest szybsze wiec czasy te beda mniejsze i wten spospob sprawdzisz czy od strony programowej (sterowniki, kontrolery) wszystko jest w porzadku.

    Zasilacz 400W to juz troche jest, wiec powinien sobie poradzic. Ale jak wspomnialem kazde wyjscie napieciowe ma rozna obciazalnosc pradowa - wiec moze akurat w tym problem.

    0
  • #7 17 Lip 2006 12:53
    forestx
    VIP Zasłużony dla elektroda

    grzechura napisał:
    Nie wiem czy to mozliwe, ale wyglada na to ze twoj zasilacz, a dokladnie jedno z wyjsc napieciowych (jest ich kilkanascie) - te ktore jest odpowiedzialne za zasilanie usb - nie jest odpowiednio wydajnne pradowo, dlatego USB nie dziala.
    - ty chyba (a raczej na pewno) nie widziałes jak zasilacz komputerowy wygląda w środku :D. Sugeruje pomiar miernikiem napięć na porcie USB (zewnętrzne piny). Czy inne urządzenia USB wymagajace zasilania z komputera (np pendrive) działają prawidłowo?

    0
  • #8 17 Lip 2006 12:56
    grzechura
    Poziom 17  

    forestx napisał:
    grzechura napisał:
    Nie wiem czy to mozliwe, ale wyglada na to ze twoj zasilacz, a dokladnie jedno z wyjsc napieciowych (jest ich kilkanascie) - te ktore jest odpowiedzialne za zasilanie usb - nie jest odpowiednio wydajnne pradowo, dlatego USB nie dziala.
    - ty chyba (a raczej na pewno) nie widziałes jak zasilacz komputerowy wygląda w środku :D. Sugeruje pomiar miernikiem napięć na porcie USB (zewnętrzne piny). Czy inne urządzenia USB wymagajace zasilania z komputera (np pendrive) działają prawidłowo?


    na jakiej podstawie twierdzisz ze nie widzialem zasilacza rozebranego? Bo nie rozumie?

    0
  • #9 17 Lip 2006 13:52
    bar10der
    Poziom 9  

    Podlaczalem PQI Travelling Disk u250 512 MB, ktory jest zgodny z interfejsem 2.0. Jednakże wiadomo także, że wszystko co obsługuje 2.0 musi być wstecznie zgodne z 1.1, więc to chyba nie jest jednak odpowiednie odzwiercieldlenie. Ale penik śmiga aż miło.

    0
  • #10 17 Lip 2006 14:04
    grzechura
    Poziom 17  

    Ale gdy teraz wezmiesz jakies urzadzenie na USB 1.1 to toeretycznie czas dostepu jak i transmisji danych powinien byc dluzszy. jezeli bedzie taki sam to znaczy ze Twoje zlacze USB nie odroznie urzadzen w standardzie 1.1 i 2.0 a wiec bedzie pracowalo w standardzie 1.1

    Tak mi sie wydaje.

    0
  • #11 17 Lip 2006 14:19
    forestx
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Cytat:
    a dokladnie jedno z wyjsc napieciowych (jest ich kilkanascie) - te ktore jest odpowiedzialne za zasilanie usb
    - wszystkie "kable" +5V (czerwone) wychodzą z tego samego punktu w zasiłce. Podobnież +12V (żółte), więc nie ma mowy o tym ze zasilacz nie podaje tylko +5V na USB.

    Czy masz możliwość sprawdzenia napięcia (miernikiem) na porcie po podpieciu dysku?

    0
  • #13 17 Lip 2006 15:22
    tronic1
    Spec od komputerów

    Ten fakt akurat bardzo prosto wytłumaczyć: Jak wyłączysz komputer nie wyłączając zasilacza z sieci to UDB jest zasilane z przetwornich StandBy w zasilaczu która podaje tylko +5V.Jednak ty jesteś w błędzie.Kolega forestx ma rację.

    0
  • #14 17 Lip 2006 15:34
    forestx
    VIP Zasłużony dla elektroda

    W dodatku gdyby to napiecie "byłoby uwalone" to raczej nie włączyłbyś komputera.
    Pozdrawiam.

    0
  • #15 17 Lip 2006 17:08
    przemo.t
    Poziom 27  

    Witam...
    Port USb ma wydajnosc pradowa 500mA bez wzgledu na to w jakim standardzie pracuje. Na jednym porcie USB "wisza" zazwyczaj dwa gniazda USB. Wystarczy ze do jednego gniazda masz podpieta myszke czy klawiature ktore pobieraja okolo 100mA i dysk moze nie ruszac. Na innym kompie port USB moze nie jest obciazony przez inne urzadzenia. Wlacz dysk pod inny port albo wypnij wszystkie pozostale urzadzenia z USB, moze pomóc.
    Pozdrawiam

    0
  • #16 17 Lip 2006 18:08
    bar10der
    Poziom 9  

    Przemo.t ... serio ... tego też próbowałem ... odpinając tylko drukarę ... bo nic więcej pod USB-ka nie mam podpięte

    0
  • #17 17 Lip 2006 18:26
    tzok
    Moderator Samochody

    Płyty zazwyczaj mają możliwość wyboru czy porty USB mają być zasilane z linii 5Vsb czy 5V. W tym pierwszym przypadku, zasilanie portów nie jest odłączane po wyłączeniu komputera i można np. włączyć komputer z klawiatury na USB ale ta linia ma wydajność 1 lub 2A.

    Swoją drogą na mojej, uważam niezłej płycie Abit IS7-E2, nie chce działać żaden dysk na USB bez dodatkowego zasilacza, nawet dyski 2,5" nie startują.

    Rozwiązaniem jest zakup aktywnego (z zasilaczem) huba USB 2.0

    0
  • #18 17 Lip 2006 20:18
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dysk twardy 3.5" wymaga doprowadzenia napięć zasilających +5V oraz +12V. Na porcie USB jest napięcie +5V, więc jakim cudem ma dysk pracować?
    Producent ICY-Boxa w instrukcji eksploatacji napisał tak:
    Po podłączeniu kabla zasilającego, dysk jest uruchamiany poprzez wciśnięcie czarnego przycisku na tylnej ściance obudowy. Następnie należy podłączyć kabel USB do wolnego portu płyty głównej. System Windows (2000/XP lub wyższy) automatycznie wykryje napęd i przypisze kolejne litery partycjom na dysku.
    Pomijam już zagadnienie poboru prądu przez dysk twardy, choćby dlatego że kolega nie podał oznaczenia stosowanego dysku. Zakładając nawet że wewnątrz ICY-Boxa jest przetwornica 5V/12V, to wszystko znajduje się na granicy wydajności prądowej portu USB. I w takiej sytuacji dziełem przypadku będzie, czy dysk zadziała czy też nie.

    0
  • #19 18 Lip 2006 09:40
    grzechura
    Poziom 17  

    przemo.t napisał:
    Witam...
    Port USb ma wydajnosc pradowa 500mA bez wzgledu na to w jakim standardzie pracuje.


    Jezeli tak rzeczywiscie jest to jak wyzej wspomnialem pierwszsy lepszy dysk (sprawdzilem w necie) pobiera ok 500-700 mA. Przy uruchomieniu dysk taki pobiera jeszcze wiekszy prad. Wiec cos moze jednak w tym byc ze wydajnosci pradowa obwodu USB jest za mala zeby podlaczyc HDD.

    Dodano po 9 [minuty]:

    jankolo napisał:
    Dysk twardy 3.5" wymaga doprowadzenia napięć zasilających +5V oraz +12V. Na porcie USB jest napięcie +5V, więc jakim cudem ma dysk pracować?


    Teoretycznie nie ma z tym problemow. Wbudowny jest tam (prawdopodobnie) powielacz napiecia (jaki - nie wiem) i w ten sposob z +5V uzyska sie +12V. Problemem jest tutaj tylko wydajnosc pradowa gniazda USB.

    0
  • #20 18 Lip 2006 10:55
    przemo.t
    Poziom 27  

    Mysle ze kolega jankolo ma tutaj 100% racji, sam nie zwrocilem uwagi na fakt ze dysk potrzebuje takze +12V do pracy. 500mA to jednak wcale nie tak duzo zeby dostarczyc 5V i jeszcze zasilic przetwornice (o ile takowa jest) na 12V. Mysle ze skoro jest na wyposarzeniu zasilacz to nalezy go poprostu uzyc, a standard w jakim pracuje USB nie ma napewno tu ni do gadania.
    Pozdro

    0
  • #21 18 Lip 2006 11:12
    forestx
    VIP Zasłużony dla elektroda

    bar10der napisał:
    Moj komputer to do tej pory jedyny ktory nie znalazl i nie uruchomil tego dysku podlaczajac tylko przez USB.
    - tak twierdził autor w pierwszym poście. Widziałem swojego czasu dysk 3,5 na samym USB, inaczej nie zabierałbym głosu. Na dyskach pisze-napisane jest że biorą około 0,5A z +5V i +12V. To zapewne wartość maksymalna i w rzeczywistości tego prądu jest mniej. Na moje oko to sprawa bezpieczników na płycie głównej.

    0
  • #22 18 Lip 2006 12:08
    grzechura
    Poziom 17  

    forestx napisał:
    Na dyskach pisze-napisane jest że biorą około 0,5A z +5V i +12V. To zapewne wartość maksymalna i w rzeczywistości tego prądu jest mniej. Na moje oko to sprawa bezpieczników na płycie głównej.


    To napewno nie jest wartosc maksymalna. To jest wartosc w czasie normalnej pracy. przy wlaczeniu dysku, pobiera on znacznie wiecej pradu.

    Bezpieczniki sa w porzadku. Jesli bylyby spalone zadne urzadzenie nie dzialaloby - a autro twierdzi ze sprawdzal jakies inne urzadzenie usb. (zadanie bezpiecznika: przerwac obwod gdy plynie za duzy prad, obwod bedzie doputy przerwany, dopoki nie wymieni sie bezpiecznika)

    0
  • #23 18 Lip 2006 12:30
    forestx
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Miałem na myśli bezpieczniki polimerowe, ale jak zwykle mogę sie mylić.

    0
  • #24 18 Lip 2006 13:08
    tzok
    Moderator Samochody

    Nie widziałem jeszcze bezpieczników polimerowych na płycie głównej, zawsze są zwykłe albo nie ma ich wcale (zworki).

    Dysk w momencie startu potrafi wziąć ponad 1A i jak robiłem eksperymenty, to wystarczyło podać zasilanie, tylko na chwilę, jak dysk już się kręcił, można było odłączyć zewnętrzne zasilanie HUBa.

    0
  • #25 18 Lip 2006 23:30
    KKK
    Poziom 31  

    Cytat:
    Nie widziałem jeszcze bezpieczników polimerowych na płycie głównej

    Takie bezpieczniki stosuje czasem Gigabyte

    0
  • #26 20 Lip 2006 08:39
    bar10der
    Poziom 9  

    W kwestii tego dysku - mam jego dokładne parametry. Jest to SAMSUNG SpinPoint M MP0804H 2,5" - 80 Gb - 5400RPM - 8 Mb - ATA-100. Niestety nie mam żadnych parametrów o zasiłce. Zatem nie jest to bynajmniej 3,5"

    dodatkowo: Zużycie energii:
    - szukanie: (seek) 2,4 W
    - odczyt-zapis: (read/write on track) 2,3 W
    - gotowość: (standby) 0,25 W
    - uśpienie: (sleep) 0,1 W

    0
  • #27 20 Lip 2006 16:39
    tronic1
    Spec od komputerów

    Dysk 2.5" jest zasilany jednym napieciem +5V,jednak prąd rozruchu z reguły jest wiekszy od 0.5A.Ratuje cię zewnętrzne zasilanie dysku lub przejściówka 2.5"-3.5".

    0
  • #28 21 Lip 2006 09:48
    bar10der
    Poziom 9  

    Wszystkim dziękuję za bardziej lub mniej cenne porady. Wiem bardzo dobrze jakie jest rozwiązanie mojego problemu by ten dysk W OGÓLE uruchomić. Wystarczy podpiąc pod zewn. zasilanie i po kłopocie. Jednakże to nie było tematem mojej zagwozdki. Raz jeszcze dodam, że dysk ten WYSTARTOWAŁ na 10 innych kompach zasilany tylko i wyłącznie USB. Mój komp to jedyny wyjątek, gdzie dysk nie chce się rozkręcić. Szukam rozwiązania, prawdopodobnej przyczyny, więc nie wciskajcie mi kitu, że to cud, że taki dysk w ogóle odpala i rozkręca się przez samo USB-owskie zasilanie bo to bujda do kwadratu. Pzdr

    0
  • #29 21 Lip 2006 11:17
    tzok
    Moderator Samochody

    Mówię Ci tylko, że u mnie nie odpali żaden dysk 2,5" zasilany z USB, próbowałem co najmniej 3 czy 4 różne... jedyny który chodzi to 4GB 1,8" Cornice.

    Jak masz podłączenie przez 2 wtyki USB to max masz do dyspozycji 5W (5V/1A) i to pod warunkiem, że w komputerze nie ma inych urządzeń USB i że wtyczki są podłączone do osobnych portów koncentratora na płycie.

    0