Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sub do domu /jaki glosnik do 300zl ?

DUD3K 18 Jul 2006 21:30 1887 13
    DUD3K
    Level 19  
    WITAM
    1
    Chcialbym zbudowac subwoofer do domowego stereo. Musi byc dosyc glosny bo jako kolumny stereo sa kolymny Tonsil Challenger (22 litry sztuka). Subik dostanie okolo 200w. Mysle ze jak bym zaszalal to i bym hexfeta 400 zlozyl, ale myslac na zdrowy rozsadek - to po co to do mieszkania ?. Sub mial by byc obudowa zamknieta, ostatnimi czasy przekonalem co to znaczy precyzja liniowosc i kontrola basu jaka oferuje ten typ budy. Jako glosniki rozpatruje srednice 20-30cm i ceny do 300zl. Dobrze by bylo zeby byl to efektywny przetwornik. Suba bede chcial zestroic gdzies na 40Hz jako ze ma to byc praktycznie tylko do muzyki.

Myslalem tak o CarAudio Pioneerze 30cm - nie wiem jak model chyba 306. Ale slyszalem ze gra on mulowato wiec do wersji 25cm tez nie jestem przekonany. Mysle nad czyms takim jak Tesla TVM 30cm, jakis dobry 20-22cm STX np ten z membrama AW (z tym ze on do vented wiec odpada). Myslalem rowniez nad Ravelandem TW 3000. Widzialem tez uzywanego HECO HW300S w cenie okolo 200zl.

Co mi polecicie do domowego 2.1. Sub bedzie wyfiltrzony do 60-80Hz,
    Od razu zapytam tutaj. Znacie jakiegos ''szybkiego opampa''. Bo TL072 mi nie odpowiada. Tak jakos zamula bas. Jest poprostu dla mnie taki zbyt rozlazly. Zastosowanie ma miec w filtrze dolnoprzepustowym (ale co za roznica ;] opamp to opamp). W cenie sadze ze tak do 40zl.

Wielkie dzieki za kazda odpowiedz
    Pozdrawiam
    DUD3K
    ghost666
    Translator, editor
    a może SLS jakiś Peerlesa? Tylko nie wiem czy mieści się w zakładanej cenie.

Co do Op-ampa - NE5534, albo coś od Burr-Browna. Chociazby OPA134.
    al12
    Level 14  
    Tonisl GDN 30/100/
    12'
    100W

Bardzo jany głsniczek za 250zł orginalny. Taki sam jak w Altus 300
    DUD3K
    Level 19  
    Witam

BEYMA 12 BR70
    W WinISD EBP=74,6 wiec do Vented sie nadaje. Chociaz bardzo fajny glosnik.
    ghost666
    Translator, editor
    A może coś z Visatona, albo Monacora? Poszukaj ich katalogów po sieci, oni mają fajne, a jeszcze nie-aż-tak drogie głośniczki.
    DUD3K
    Level 19  
    a jak przy tych wymienionych wypada ten STX Car Audio? I powiedzcie jaka bedze roznica w stosunku do STX 27 150 SC jkie posiadam w tej chwili.
    Caleb_
    Level 33  
    Quote:
    Sub mial by byc obudowa zamknieta, ostatnimi czasy przekonalem co to znaczy precyzja liniowosc i kontrola basu jaka oferuje ten typ budy.
    Quote:
    Suba bede chcial zestroic gdzies na 40Hz jako ze ma to byc praktycznie tylko do muzyki.
    zdecyduj sie!!!!!!!!!
    Quote:
    a jak przy tych wymienionych wypada ten STX Car Audio? I powiedzcie jaka bedze roznica w stosunku do STX 27 150 SC jkie posiadam w tej chwili.
    "ten STX Car Audio" jest do BR. Do zamknietej nie ma dobrych, efektywnych i na dodatek tanich przetwornikow... To ze Ci 27-150 zamula nie znaczy, ze kazdy glosnik w BR zamula... Moze Ravemaster BSW 124 - II, ale on kosztuje 350zl, albo BSW 104 - II - z nim sie juz w cenie zmiescisz... Jest jeszcze 12' tka Visaton W300S.
    DUD3K
    Level 19  
    Caleb_ wrote:
    Quote:
    Sub mial by byc obudowa zamknieta, ostatnimi czasy przekonalem co to znaczy precyzja liniowosc i kontrola basu jaka oferuje ten typ budy.
    Quote:
    Suba bede chcial zestroic gdzies na 40Hz jako ze ma to byc praktycznie tylko do muzyki.
    zdecyduj sie!!!!!!!!!

Jaki masz problem ? Wielkoscia obudowy zestroje sobie zamknieta na 40Hz. nie widze problemu.
    Caleb_
    Level 33  
    "zestroic sobie na 40hz" oznacza uzycie tunelu bassreflex i dobrac jego odpowiednia srednice i dlugosc. Stroic wielkoscia obudowy zamknieta mozna jedynie parametr Qtc, ale jego jednostka nie jest Hertz i na pewno nie zestroisz tego parametru do wartosci 40 :lol: . Wiesz co, radze Ci troche poczytac teorii, albo zajrzec do dzialu "poczatkujacy". Google twoim przyjacielem... Dopiero pozniej zadawaj pytania
    DUD3K
    Level 19  
    fakt sam wiem ze musze sie podszkolic ale tylko w closed :P bo otwartych znam zasade dzialania i cala reszte. myslalem ze jak winsd pokazuje w miejscu strojenia czestotliwosc to tez to bedzie strojenie dla closed.

mam jeszcze jeden plan. pasmowoprzepustowa 4th. to moze byc idealne. impuls zamknietej z zejsciem otwartej :) mniam... ale wiem ze to trudny typ obudowy.

Dodano po 4 [minuty]:

nie. widze ze impulsywnosc lezy (przynajmniej na wykresach).
    Caleb_
    Level 33  
    Quote:
    myslalem ze jak winsd pokazuje w miejscu strojenia czestotliwosc to tez to bedzie strojenie dla closed.
    co?
    Quote:
    mam jeszcze jeden plan. pasmowoprzepustowa 4th. to moze byc idealne. impuls zamknietej z zejsciem otwartej Smile mniam... ale wiem ze to trudny typ obudowy.
    nie do konca...
    Quote:
    akt sam wiem ze musze sie podszkolic ale tylko w closed Razz bo otwartych znam zasade dzialania i cala reszte.
    jesli myslisz ze wszystko wiesz to tak naprawde nic nie wiesz... wiecej czytania naprawde nigdy nie zaszkodzi... dobrze ci radze, bo pozniej podjetej decyzji bedziesz zalowal.
    tony_tr
    Level 22  
    JEśłi chodzi o 12br70 mogę sprzedać w atrakcyjnej cenie. A do domu polecam Hertza es 250 lub es300, sam mam takiego i naprawdę polecam. W porównaniu z stxami wypada świetnei i je plaszczy;p
    Nevon
    Level 22  
    tony_tr wrote:
    JEśłi chodzi o 12br70 mogę sprzedać w atrakcyjnej cenie. A do domu polecam Hertza es 250 lub es300, sam mam takiego i naprawdę polecam. W porównaniu z stxami wypada świetnei i je plaszczy;p

możesz napisać jak gra ten 12br70 ?? bo się na niego czaję.
    i jaka jest ta atrakcyjna cena ? :)