Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Sajberbob
    Level 12  
    Jak policzyć sem, która powstanie w selenoidzie, kiedy będziemy w nim ruszać magnesem? Jakie dane są do tego potrzebne/ A tak w ogóle to w czym się mierzy SEM? W voltach, amperach?
    Lhx
    Level 11  
    Mierzy sie w Voltach, za chwilke znajde wzor na SEM, cytuję ekhem: "Prawo Faradaya indukcji magnetycznej: SEM indukcji elektromagnetycznej Epsilon w obwodzie jest rowna liczbowo szybkosci zmiany strumienia magnetycznego Fi przez powierzchnie ograniczona przez ten obwod, lecz ma znak przeciwny", czyli Epsilon=n*deltaFi/(s*deltat), potrzebne dane to zmiana strumienia magnetycznego Fi, powierzchnia wewnatrz zwoju s, czas w ktorym zachodza zmiany strumienia Fi, i jeszcze w promocji n czyli liczba zwojow.
    Jak dla mnie to bardziej sie chyba opłaca zmierzyc to woltomierzem, ale jezeli naprawde chesz przewiziec SEM w przypadku teoretycznej cewki to prosze bardzo :)
    Tremolo
    Level 43  
    Tak moze poza tematem Wzory na sem ogniw galwanicznych sa o wiele bardziej skomplikowane. Powiedzmy że SEM moglibysmy zmierzyć mając idealny woltomierz. Podłączając go do źródła napięcia. W przybliżeniu, jeśli U- to napiecie źródła Rwew rezystancja wewnętrzna źródła a I prąd płynący I to SEM=U+Rwew*I .

W obwodach magnetycznych mamy do czynienia z wektorową SEM prądu zmiennego. Mającą swoją część rzeczywistą i urojoną, pamiętajmy że uzwojenia solenoidu mają swoją pojemność indukcyjnośc rezystancje. Dlatego łatwiej chyba to zmierzyć niz wyliczyć z założeń praktycnzych.
    Sajberbob
    Level 12  
    Dzięki. Rozumiem że siła magnesu (pola magnetycznego) nie ma znaczenia? Chciałem się postarać o magnes z ziem rzadkich, ale jeśli żeczywiście to dam sobie siana. Nie mogę zmierzyć SEM ponieważ chcę właśnie mieć pojęcie jak duży selenoid powinienem nawinąć.
    :arrow: Lhx
    Nie do końca rozumiem stwierdzenie " powierzchnia wewnatrz zwoju s". Chodzi o powieczchnię przekroju selenoidu? W czym podać deltaFi? W hercach?
    Lhx
    Level 11  
    Tak, chodzi o powierzchnie przekroju, a dletaFi liczy sie chyba w Weberach/sekunde (nie pamietam, a moga byc jeszcze Tesle na sekunde, ale to chyba indukcja pola magnetycznego byla w Teslach...) nie ma jakiejs specjalnej jednostki...
    elektryk
    Level 42  
    SEM od cewki można liczyć na 2 sposoby
    1. SEM=dFI/dT gdzie FI=całka z B (iloczyn skalarny) ds po powierzchni s; gdzie ds to powierzchnia całkownia
    2. SEM= - całka z E (iloczyn skalarny) dl po krzywej l, rotE=dB/dt
    PS oba wzory są sobie równoważne i można jeden przekształcić w drugi.
    ElGregor
    Level 22  
    Sajberbob wrote:
    Dzięki. Rozumiem że siła magnesu (pola magnetycznego) nie ma znaczenia?

Jak to nie ma znaczenia? Jeśli magnes jest "słaby" to i delta fi będzie niewielka i niewielkia SEM.

:arrow: Lhx
    Trochę tu namieszałeś z tym strumieniem i przekrojem, w twoim wzorze chodzi o indukcję a nie o strumień.
    SEM jest zależne od szybkości zmian strumienia sprzężonego ze zwojami cewki: e = +/- z*dFI/dt.
    Poniewaź indukcja to jakby "gęstość strumienia" dlatego jest powiązana z przekrojem: B = FI/s
    Wtedy wzór wygląda jak twój: e = +/- z*dB/(s*dt) , tyle że chodzi o zmiany indukcji a nie strumienia.

A tak wogóle to te wszystkie wzory tak fajnie wyglądają na papierze (ekranie). Dla zastosowania jakie potrzebuje autor tematu (magnes w solenoidzie, większość strumienia w powietrzu, słabe sprzeżenie strumienia z cewką, duże rozproszenia) to takie wyliczenie jest bardziej skomplikowane niż by się mogło wydawać.
    Lhx
    Level 11  
    Przerabialem ten temat tylko teoretycznie i ogolnie no i co najwazniejsze na lekcjach Fizyki z pania ktora troche miesza i dla ktorej pominiecie oporu wody przy obliczaniu przyspieszenia ciala nie sprawia wiekszego problemu, wiec jest bardzo prawdopodobne ze wzor ma jeszcze bardziej ograniczone zastosowanie niz myslalem... :)
    Tremolo
    Level 43  
    jest jeszcze pare innych wzorów na SEM:

dla zjawiska Halla:

E = RHI / Sz (tzw. SEM Halla)

Sz - wysokość próbki (przewodnika)
    H - natężenie pola magn. równoległe do wysokości próbki, R - rezystancja, I - prąd skierowany wzdłoż długości próbki , jest to już bardziej skomplikowane gdyz trzeba by to pooblicząc dla każdego milimetra solenoidu ...

nie ma się co tymi zwojami przejmowac w praktyce z wyliczeń i tak wychodzi inaczej...
    Sajberbob
    Level 12  
    Dzięki wszystkim.
    Najpierw nawinę, puźniej zmierze. Ale mam jeszcze jedno pytanie. SEM mierzy się w Voltach, to ile ma ampeów? I jak wpłynąć na to żeby zwiększyć amperarz nie zwięksając woltarzu (to się pisze przez "rz"?)?
    elektryk
    Level 42  
    Sajberbob wrote:
    Dzięki wszystkim.
    Najpierw nawinę, puźniej zmierze. Ale mam jeszcze jedno pytanie. SEM mierzy się w Voltach, to ile ma ampeów? I jak wpłynąć na to żeby zwiększyć amperarz nie zwięksając woltarzu (to się pisze przez "rz"?)?
    SEM się liczy dla źródeł napięciowych, a prąd wymaga zamkniętego obwodu oraz wartość prądu zależy od rezystancji obciążenia. Maksymalna wartość prądu jest ograniczona rezystancją wewnętrzną źródła.
    Tremolo
    Level 43  
    Wogule SEM to napiecie na zaciskach źródła napieciowego bez obciążenia. Więc prad dąży teoretycznie do zera.

Sem mozna też okreslić znając wewnętrzną rezystancje źródła... która by była ciężka dla obliczenia z cewki, będacej źródłem zasilania... wtedy do obliczeń potrzebna jest rezystancja wewnętrzna i prąd plnący przez galąź ze źródłem(ami)

W przypadku układu zwiększającego amperaż nie zmieniając napiecia stosuje się układy tranzystorowe źródel prądowych (bipolarne, JFET, albo wzmacniacze operacyjne) przetworniki U/I z diodą zenera jako napiecie odniesienia.