Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    daryk
    Level 16  
    Witam.Sprzęcik z Niemiec.Po załączeniu WN na chwile wchodzi i się wyłącza.LED pulsuje jednostajnie.Po zwarciu B-E 7529 bez zmian.Po zwarciu trybu SDM wchodzi WN i okazuje się że brak pionu (Dwie lub trzy linie na ekranie).Korzystam ze schematu EM2E.Zacząłem poszukiwania od HOPa i tu moje zdziwienie gdyż brakuje mi dwóch elementów (niewlutowane - puste miejsca) oznaczonych symbolem RES 3368,3369 a z aplikacji HOPa wychodzi że pin 1,2 to wyjścia Vdrive + i - .Ten model posiada jeden transoptor i wyjście V drive jest podpięte do masy.Czy ktoś może mi pomóc w wyjaśnieniu któredy wychodzi impuls sterujący pionem.Te oporki 3360,3361 i 7600 sprawdziłem.Nie konwencjonalnie na dotyk palca pion reaguje co raczej świadczy że końcówka pionu pracuje.napięcia +13,5 i -15 ok.Pozdrawiam
    daryk
    Level 16  
    Niestety ale faktycznie byk z mojej strony - 32PW8506/58R chassis EM2E AA a schemat posiadam z serwisu elektroniki
    daryk
    Level 16  
    Witam.Po mojej wnikliwej analizie z modułem stwierdzam brak tych "białych" oporków na zdjeciu.Miejsca w których powinny być są puste a luty są oryginalne w porównaniu z innymi miejscami.Ciekawi mnie czy można z Hopa innym pinem wyprowadzić Vdrive np. pinem 23.Następna rzecz to w przypadku jak zewre SDM on startuje i pokazuje błyski trzy.Nie wiem czy to bład 3 czy 13.
    leszczu
    Service technician RTV
    Cześć
    TAK- można sterować poprzez pin 23 z tym, że musisz mieć wtedy tranzystory widoczne na zdjęciu poniżej.
    Sygnał idzie następujaco:
    VD100 (100Hz) z procesora PICNIC pozycja 7709 pin 19, potem tranzystory 7309 oraz 7311 potem zmienia nazwę na VD HOP i wchodzi poprzez pin 23 do procesora HOP.
    W HOP'ie przechodzi przez blok E/W DRIVE i wychodzi z HOP'a pinem 3.
    pzdr
    daryk
    Level 16  
    Witam.No i wszystko się zgadza.Są 7309 i 7311.Ponieważ sygnał VD-Hop wychodzi z Picnica a pokazuje mi kod 3 lub 13 to raczej Picnic do wymiany bo 13 to tuner a podejrzewam że wystartowałby pion jakby walnął tuner.Dam znac pozniej jak się do Picnica dobiore z pomiarami.Pozdrawiam
    leszczu
    Service technician RTV
    Z tym tunerem to niekoniecznie ponieważ:
    Jeżeli TV zostanie wyłączony w stan zabezpieczenia z powodu błędu na IIC, może to oznaczać również uszkodzenie tunera a tym samym brak informacji a konkretnie bitu ACK z głowicy która w ten sposób potwierdza swoje zaadresowanie na tejże magistrali.
    Sprawdz jeszcze zasilanie procesora PICNIC (3V3) brak zasilania również powoduje brak bitu ACK na IIC.
    pzdr
    Zapomniałbym- Jak się sprawa przedstawia na LSP?? Płyta bazowa to jedyne miejsce a konkretnie odchylanie pionowe oraz poziome które w przypadku uszkodzeń nie są wykrywane przez główny procesor w części SSB - OTC . Zatem nie da się ich wyłączyć z poziomu SAm czy SDM...