Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Bosch WFA 2070 nie odwirowuje i nie odpompowuje

markowski77 20 Lip 2006 18:38 3894 6
  • #1 20 Lip 2006 18:38
    markowski77
    Poziom 9  

    Proszę o pomoc w nastepującej kwestii:
    Każde pranie wygląda tak samo jak to opisuję poniżej.

    Pralka kończy płukanie, odpompowuje wodę i zaczyna wirować. Wirowanie konczy się po 5 sek, poczym za chwilę znowu ponawia próbę wirowania i tak aż do końca programu. Zostaje zawsze trochę wody w bębnie.
    Jeżeli cofnę program na początek wirowania to znowu następuje odpompowanie wody - tego co zostało - i wirowanie jest normalne (ale i tak trochę wody zostaje).

    Jeszcze jedno co zauważyłem: w trakcie wirowania nie ma miejsca wypompowywanie wody. Wydaje mi się że to nie jest normalne. Jeśli tak to co jest uszkodzone?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • #2 20 Lip 2006 19:09
    PS 663S BIO
    Poziom 31  

    Do wymiany silnik pompy Copreci ;) Można też profilaktycznie wyczyścić filtr :?

  • #3 20 Lip 2006 19:31
    zayzayer
    Specjalista AGD

    PS 663S BIO napisał:
    Można też profilaktycznie wyczyścić filtr :?

    Albo wywalić kulkę w w syfonie :)

  • #4 22 Lip 2006 16:05
    markowski77
    Poziom 9  

    zayzayer napisał:
    Albo wywalić kulkę w w syfonie :)


    Czy chodzi o tę kulkę która znajduje się wewnątrz rury łaczącej bęben z pompą?

    Jak narazie to rozkręciłem właśnie to miejsce i wykręciłem pompkę. Wydaje się że nic tam się nie pozatykało. Kulka lata swobodnie. Wnętrze rur jest jakby tłuste (grzyb?), ale to chyba nie ma znaczenia.

    Chcę zaznaczyć wyraźnie że pompka odpomowuje wodę przed wirowaniem (i to wartkim strumieniem) a w trakcie wirowania ani kropli.

  • #5 23 Lip 2006 09:53
    zayzayer
    Specjalista AGD

    markowski77 napisał:
    chodzi o tę kulkę która znajduje się wewnątrz rury łaczącej bęben z pompą?

    Nie. Miałem na myśli kulkę w syfonie do którego podłączony jest wąż odpływowy. Twój przypadek jest bardzo nietypowy. Tylko jeden raz się z tym spotkałem i pomogła dopiero wymiana pompy.

  • Pomocny post
    #6 23 Lip 2006 11:23
    PS 663S BIO
    Poziom 31  

    Hmm, takie rzeczy to zdarzają się tylko w zabytkowych pralkach produkcji krajowej :? I tym pralkom nic nie pomaga -po prostu one tak mają (może to celowe założenie jakiegoś wybitnego polskiego konstruktra?)

    Z innej beczki:
    Naładuj do pralki "na wcisk" szmat, włącz ostatnie płukanie i po wylaniu wody a przed rozpoczęciem wirowania połóż wąż do wylewania wody możliwie płasko na podłodze i wylewaj wodę do płytkiej miski. Jeśli woda będzie odpływać bez problemu i wirowanie będzie przebiegało bez zakłóceń to do wymiany pompa (komplet razem z filtrem). Jeśli nie pomoże to pomyślimy ;)

  • #7 15 Sie 2006 01:28
    markowski77
    Poziom 9  

    PS 663S BIO napisał:
    Naładuj do pralki "na wcisk" szmat, włącz ostatnie płukanie i po wylaniu wody a przed rozpoczęciem wirowania połóż wąż do wylewania wody możliwie płasko na podłodze i wylewaj wodę do płytkiej miski. Jeśli woda będzie odpływać bez problemu i wirowanie będzie przebiegało bez zakłóceń to do wymiany pompa (komplet razem z filtrem).


    Było dokładnie tak jak napisałeś. Woda się wylewała do miski. Zamówiłem pompę, wymieniłem. Wszystko gra i buczy. :wink:
    Dziękuję bardzo za pomoc. :sm9:

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME