Witam, problem dotyczy samochodu Opel Astra 1,6 97r z silnikiem X16SZN, zaczęło sie od tego że zauważyłem że samochud zaczoł mi za dużo palić to znaczy przy takich temp. jak teraz jest to co najmniej 10Lna 100km. oraz jak chce gwałtownie przyspieszyc to auto zamiast do przodu zaczyna szarpać po takich dwuch trzech szrpnieciach zaczyna jechać, ale jak silnik osiąga 5000 obrotów wtedy jest tak jagby go cos dusiło, po prostu chce jechac ale nie może , to czuc że silnik chwile ciągnie i cos go przydusza, podczas przeglądu rejestracyjnego poprosiłem diagnoste o pomiar tlenku węgla w spalinach,wyszło o wiele za dużo jak na samochód z katalizatorem to jest 0,94% kiedy norma jest 0,5% więc pojechałem do mechanika wymienić to co najproztrze a ma wpływ na zużycie paliwa, wymieniłem świece , filtr powietrza , olej (bo już by ł czas na wymianę) , filtr paliwa. Nie sprawdzałem od tego mometu spalin ale silnik dusi sie dalej jak w opisie powyżej. Mechanik podpią samochód pod komputer z nadzieją że w pamieci bedzie jakaś usterka zarejestrowana a tu nic jedynie co wykazało badanie to spalanie stukowe w pierwszym i trzecim cylindrze , oraz spadek napięcia z sądy lambda przy wzroście obrotów, tak że przy 5000do 6000 obrotów napiecie wynosi 30mV, w takiej sytuacji mechanik polecił podmienić moduł z cewkami zaplonowymi jednak nie wpłyneło to na prace silnika dalej te same objawy, no to pomierzył mi ciśnienie w układzie wtryskiwacza , przy pracującej pompie jest okolo jednego bara po wyłączeniu pompy trzyma 0,8 bara , pużniej pomierzył maksymalne ciśnienie pompy paliwa ,jest 1,8 bara mechanik twierdzi że to za mało i chce mi wymienikć pompe czy to naprawdę za mało?, a może po prostu mam zapchany katalizator ?, zastanawia mnie ten spadek napiecia na sądzie może przy zapchanym katalizatorze sąda stwierdza za duza koncentracje tlenku i komputer zubaża mieszankę z tąd te małe napiecie przy wysokich obrotach i samochud nie chce jechać , dodam jeszcze że pomiary były dokonywane na postoju , mechanik wykluczył uszkodzenie sady. Prosze pomóżcie może ktos wie co to może być? Dziekuje za każdą pomoc