Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic tx-29ps10p nie startuje

22 Lip 2006 19:40 3609 13
  • Poziom 16  
    witam

    mam problem z tym oto odbiornikiem. Mianowicie problem polaga na tym że po przejściu ze stanu stand-by do pracy pojawia sie wysokie i po ok.1s telewizor z powrotem powraca do stanu stand-by.

    co może byc przyczyną???
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 20  
    Po prostu włącza Ci się zabezpieczenie.Sprawdż układ odchylania pionowego i czy nic nie obciąża trafa WN po stronie wtórnej
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 16  
    poprawiłem luty na całej płytce PK. nic nie pomogło. Dodam że jeszcze załącza sie dziwne pikanie przy próbie przejścia ze standby do pracy. Jest trudne do zlokalizowania ale najprawdopodobniej pochodzi od epcosa sterującego petlą rozmagnesowującą, ale nie jestem pewny. po ponowym przejściu do standby pikanie znika. i tak w kółko.

    przyznam że rzadko zajmuję sie naprawą telewizorów i prosiłbym o bardziej jasne odpowiedzi.
  • Poziom 20  
    sprawdz sobie zasilanie czy jest poprawne po mostku .Powinno być około 320v w zależności od napięcia w sieci.może masz za niskie i dlatego nie chce ci wystartować i pika.Wymień również elka w przetwornicy na nowe.
  • Poziom 22  
    Witam.W tej chwili robię coś podobnego tj; tx-29pm1p chassis cp521f i poradziłem sobie, ale nie mam danych do twojego podaj chociaż na jakich układach on jest, albo chassis.
  • Poziom 16  
    Napięcie stałe na mostku u mnie to ok. 305V. Pojawia sie w momencie tego owego pikania i znika w stanie standby. AC na mostek załącza jeden z dwóch przekaźników.

    Typ płyty w tv:
    nadruk na płycie:
    TNP8EG005
    Naklejki:
    1.AB; 07033B; GDCBG
    2. 1138 (E) F

    Niektóre układy na płycie:
    na PK: 3 X TDA6111Q
    na głównej: LA7876N, LA4 2, SK2917

    Jak jeszcze coś sprawdzić to mówcie.

    Jest jakaś nadzieja???
  • Poziom 22  
    Pk tutaj raczej nic nie ma do rzeczy.Sprawdż jak sugerują koledzy pion(zasilanie ,zimne luty).Powodzenia!
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    Witam. Kolego obcy7 nie bądź taki zgryźliwy każdy od czegoś zaczynał ale od heliosa nikomu nie proponowałbym a co do tematu to też uważam że to pion sprawdź zasilanie la 7876 pin 7 i 9 czy nie ma przerwy, podmień pion.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    Bez urazy, ale to nie forum " dla dawania dobrych rad" tylko dla początkujących i należało by odpowiadać w bardziej cywilizowany sposób, jeżeli ktoś nie chce pomóc to niech nie pomaga, znajdą się inni a nie zrażać ludzi do elektrody, na innych forum też się spotyka wyzywanie od lenistwa itd. nie każdy potrafi poruszać się po elektrodzie i nie zawsze udaje się znaleźć to co się potrzebuje a bardziej doświadczeni powinni pomagać tym słabszym przynajmniej ja tak myślę.
    Nie oczekuję żadnych wyjaśnień ani odpowiedzi dla mnie temat jest zamknięty.
  • Poziom 16  
    panowie do rzeczy :-)

    Co do tv. Na 7 i 9 pinie nie pojawia się żadne napięcie. A więc???

    Byłoby mi niezmiernie łatwiej gdyby ktoś podzielił się schematem tego tv. Bo ja szukam bez rezultatu.

    Nie napisałem, że jestem całkowicie zielony jeżeli chodzi o telewizory. Chociaż na co dzień zajmuję się zupełnie inną dziedzina elektroniki, w której mogę się poszczycić znacznie większą wiedzą i doświadczeniem. Nikt nie jest wszechstronny dlatego zwróciłem się do was drodzy koledzy fachowcy o pomoc. Z góry dziękuję za obecne i przyszłe posty. Mam nadzieję że wspólnymi siłami uda się ożywić ten odbiornik.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Co do heliosa i neptuna to miałem z nimi doświadcznia ponieważ jeszcze do niedawna owy helios (po wymianie powielacza) pieknie służył. Teraz mam właśnie owego nieszczęsnego panasonica i właśnie niego dotyczy temat.
  • Poziom 16  
    fraydi napisał:

    Niektóre układy na płycie:
    na PK: 3 X TDA6111Q
    na głównej: LA7876N, LA4 2, SK2917


    napisałem LA4 2 dlatego że nie mogłem odczytać. Teraz mi sie to udało i jest to LA4282.

    Panowie nic nie pomożecie???