Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakłócacz sprzętu dyskotekowego

dgaleza 22 Jul 2006 23:19 2984 10
    dgaleza
    Level 20  
    Witam!!!
    Pragnę się zapytać szanownych forumowiczów, czy nie mają czasem schematu zakłocacza sprzętu dyskotekowego. Jak takie coś działa??
    Mam po drugiej stronie ulicy pub, ktory w czasie wakacji oraganizuje głośne imprezy. Niestety spać przy tym nie można.
    Czy jest jakieś urządzenie, żeby posuć im zabawę, np. by mikrofon piszczał.
  • Helpful post
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kiedyś już był podobny temat. Chodziło o zakłócenie pracy sprzętu głośnego sąsiada.
    Może jakieś cb z dopałką i rozstrojoną anteną, tak by siało dość mocno dookoła, załatwi sprawę. Popyaj krótkofalowców.
  • Helpful post
    christo
    Level 26  
    Przypadkowo zauważyłem, że jeśli przez cewkę powietrzną puszczę przebieg prostokątny to radio znajdujące po drugiej stronie pokoju zaczyna niemiłosiernie szumieć :D. Wtedy to było ok. 1A 100kHz 10zwoi. Może spróbuj zrobić coś takiego o większej mocy i z większą cewką :D.
  • Helpful post
    MacGyver 7
    Level 21  
    w robocie mamy lutownice indukcyjną i przy 50kW 10kHz nie zakłóca radia. Ale sam byłbym tak tylko z ciekawości zainteresowany takim wynalazkiem. Może spróbuj po sieci elektrycznej, tylko że to ponoć karalne
    dgaleza
    Level 20  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem. Nie chcę korzystać z sieci, bo to jest karalne. Coś bezprzewodowego. Muszę dać temat na forum dla krótkofalowców. Właśnie mi gra jakieś Diso Polo :D.
    Muszę coś wykombinować by mu się odechciało. Proszę o pomysły.
    christo
    Level 26  
    Mówiłem o cewce powietrznej bez niczego w środku i 100kHz ;). Nie mów, że to nie możliwe i nie działa bo ja to widziałem na własne oczy.
    dgaleza
    Level 20  
    Ja spotkałem się z takim czymś:
    Mam radiobudzik z radiem AM i FM. Ustawiam na AM, w innym pokoju, na I piętrze włączam ładowarkę beztrasformatorową do SIEMENSA C65. Radio buczy jak nie wiem. :D. A tak pozatym to nie ma rzeczy nie możliwych
    MacGyver 7
    Level 21  
    christo wrote:
    Mówiłem o cewce powietrznej bez niczego w środku i 100kHz ;). Nie mów, że to nie możliwe i nie działa bo ja to widziałem na własne oczy.

w cale nie mówię że to nie zadziała, napisałem tylko że u nas w robocie to nie działa. Wzbudnik od tej lutownicy jest cewką indukcyjną i wszystko co metalowe odrazu sie nagrzewa gdy tylko sie wsadzi do wnętrza wzbudnika. Może poprostu ta nasza lutownica ma jakieś super filtry.
    Mishot
    Level 24  
    dgaleza wrote:
    Ja spotkałem się z takim czymś:
    Mam radiobudzik z radiem AM i FM. Ustawiam na AM, w innym pokoju, na I piętrze włączam ładowarkę beztrasformatorową do SIEMENSA C65. Radio buczy jak nie wiem. :D. A tak pozatym to nie ma rzeczy nie możliwych

a ja z takim czymś:
    chodzi jedno radio FM i odbiera stacje...wtedy to było 102.4 i bawiłem się drugim radiem też na FM... ustawiłem 92.4 a pierwsze szumi!
    pierwsze radio to wieża drugie to było radiozegarek...taki nocny za 40zł... (wszystko w jednym pokoju)
    ktoś to wytłumaczy?
    jacur
    Level 32  
    MacGyver gdyby ta lutownica indukcyjna siała zakłócenia po sieci lub w swojej okolicy to bu niedostała dopuszczenia do sprzedazy, ale równie dobrze mozna zrobic podobne urządzenie które bedzia siało zakłócenia. Wszystko zalezy co sie chce i jak sie chce.
    januszjh
    Level 17  
    Temat stary, ale zgodny z p.13 regulaminu.
    Wyjaśnienie zagadki z zakłócającymi się nawzajem odbiornikami radiowymi:
    Odbiornik radiowy z przemianą częstotliwości (czyli właściwie wszystkie spotykane) ma lokalny generator (heterodynę), który może zakłócać inne odbiorniki w otoczeniu nastrojone na częstotliwość wyższą o wartość częstotliwości pośredniej.
    W odbiornikach fonicznych FM częstotliwość pośrednia wynosi z reguły 10,7MHz. Czyli ustawiając jedno radio na np. 90MHz, możemy zakłócić inne nastrojone na 100,7MHz.

Jako, że jest to dział "początkujący nauka", odsyłam to tematu:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Superheterodyna
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%99stotliwo%C5%9B%C4%87_po%C5%9Brednia

Jeśli grają w czasie ciszy nocnej, to zgłaszać zakłócanie spokoju. Zamiast łamać prawo, sam będziesz na prawie. Można chyba chodzić spać w wakacje po godzinie 22:00