Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Estradówy 400 w .vs TONSIL ZEUS

Luli 23 Jul 2006 20:30 6650 37
    Luli
    Level 18  
    Mam pytanie .... Bo zastanawiam się nad kupnem kolumn estarowych o mocy 400 w 2xBas 38 cm i driver , czy Tonsil Zeus ?? Co będzie lepiej grało na sali 8 na 8 m ??
    irek2
    Level 40  
    a co to za bas co ma 15cali i tylko 200W mocy? To jakies badziewie!! Albo sprzed sprzed 15lat.
    W takim przypadku nikt Ci nie powie co bedzie gralo lepiej. Nawet przy odsluchach obu kolumn znajdzie sie taki co bedzie mial inne zdanie niz reszta.
    foxik000000
    Level 29  
    Po pierwsze. jakie są te kolmny ekstradowe ?? Daj jakies fotki podaj model , firme , albo cos. Bo tak to nikt Ci nie doradzi.
    Luli
    Level 18  
    Są to kolumny własnej roboty na głośnikach nisk.STX i wys. Tonsil 12-19/150
    na wzrotnicy Jambo . budowa kolumny trapez .wys - 116 cm , szer P 55cm , szer T 40 cm , głęboka 55 cm
    Luli
    Level 18  
    wedłóg mnie 30 cm niema tekiego tonu jak 38 cm , to raz a po drugie mam estradowe zawieszenie , możesz mi bardziej wytłumaczyć dlaczego zeusy będą leprze od tej DIY ?
    foxik000000
    Level 29  
    Czyli wychodzi na to ze te ekstaradowe sa 2-way. 38cm STX to bedzie ten z serii ekstradowej. Tylko tutaj ważna jest jeszcze jedna rzecz jaki masz wzmacniacz?? Bo te ekstradówki beda najprawdopodobniej 8 Ohm bo sa 2-way ,a Zeusy są z tego co pamietam są 4 Ohm.
    Luli
    Level 18  
    wzmaka mam technics su-v900 (140 8 ohm , 180 4ohm) kolumny są 4 ohm
    Q-mac
    Level 26  
    To do tego wzmaka lepiej zeusy. STX lubią dużo mocy
    Luli
    Level 18  
    a jeżeli zastosuje mocniejszego wzmaka to jakie będą leprze ??
    foxik000000
    Level 29  
    Hmm. Wysokie tony bedziesz miał praktycznie te samo bo w zeusach tez jest Tonsil 12/19 tylko nie wiem czy 100 czy 150W. Ale bedąc na twoim miejscu kupił bym Zeusy. Z pewnością sa lepiej wykonane niż ta ekstradówka. A te zeusy kupował byś nowe czy używane ?? :D
    wilku_sc
    Level 21  
    jesli te STX sa dwudrozne, dwugłosnikowe to bierz zeusy. jesli te stx maja wiecej basowcow to raczej skłaniałbym sie do nich- ale niestety stx to stx, a tonsil to tonsil- moim zdaniem musisz obydfwa zestawy posłuchac.
    foxik000000
    Level 29  
    wilku_sc wrote:
    jesli te STX sa dwudrozne, dwugłosnikowe to bierz zeusy. jesli te stx maja wiecej basowcow to raczej skłaniałbym sie do nich- ale niestety stx to stx, a tonsil to tonsil- moim zdaniem musisz obydfwa zestawy posłuchac.

Nie sądze, 2 x 30cm potrafi wiecej niż jedna 38cm i do tego Tonsil to inna klasa w porównaniu do STX'a.
    Anonymous
    Anonymous  
    Luli
    Level 18  
    jesli chodzi o tamtą paczkę STX do tak jak pisałem wcześniej ma 2 basy , a zeusy kupowałbym nowe , niechodzi mi juz tutaj o jakosc wykonczenia tych kolumn , a o ich moc , które bardzie nadają się na impreski w pomieszczeniu 8 na 8 , tak aby było głosno i z mocnym basem i tutaj jestem ciekaw jak grają zeusy ... altus 300 tez byly chwalone , kuzyn kupil i sie rozczarował ...
    Luli
    Level 18  
    a więc co będzie leprze Stx czy Zeus ??
    ige
    Level 35  
    bierz zeusy i sie nie zastanawiaj,w tych pseudo estradowcach na stx jak juz wspomnial bartezz nie bedziesz mial gigantyczna dziure w srednich tonach,a pozatym twoj wzmacniacz jest sanowczo za slaby na kolumny na stx on potrzebuja 500-600w rms,zreszta zeusow tez w pelni nie wykorzystasz
    foxik000000
    Level 29  
    No wkońcu wszystko zostało wyjaśnione :D Luli mam nadzieje że wiesz że Zeusy kosztują 699zł za sztuke :!:
    Luli
    Level 18  
    tak wiem , wiem ... mówisz że ten v900 jest za słaby ...
    hmm kolega co ma te kolumny , napędza je wzmakiem su-v670 pxs co takiego ... i grają mu dobrze , widac ze glosniki są na duzych obrotach i wyciska z nich ostatnie poty , a jak miałby mocniejszy to chyba rozwaliłby je jakch chciał ...
    ige
    Level 35  
    raczej wyciska ostatnie poty ze wzmacniacza ktory sie przesterowuje i memberany lataja jak oszalale dochodzi to tego jeszcze kwestaia jakie ma obudowy do tych stx i jak strojone co nie zmeienia faktu ze do 2xstx 38 wzmcniacz powinen miec min 400-500w rms
    Tremolo
    Level 43  
    Powiedzmy inaczej kupuje kolumny za 4000 złotych na głośnikach za 3500zł, robione nie wiadomo gdzie. Na planie jest jakiś estradowy gigant 18" grający to 600Hz i tubka wysokotonowa grająca od 3kHz

Z drugiej strony mam jednodrożne radio, zrobione na przelomie lat 80tych - i się okaże że radio zagra lepiej bo zagra pełnym pasmem i przynajmniej śpiew będzie słychać. Radio kupie za 5 złotych używane na allegro.

Ja jestem w tym wypadku w calości za czymkolwiek, można wydać kupe forsy na głośniki i schrzanić wszystko jednym posunięciem.
    lamer89
    Level 23  
    do nagłaśniania sali 8*8m dobre by były tonsil TON200
    DOBRE BO POLSKIE (jak głośi naklejka na tylnej ściance)
    trzeba tylko uwazac zeby nie dostały za dużej mocy zbyt długo bo zwrotnice sie zaczynają kopcić (i gdwt mogą sie spalić)
    Luli
    Level 18  
    tony odpadają , trzymajmy się tematu STX czy ZEUS :)
    veteran5
    Level 14  
    ZEUSY!!! :D produkcja praktycznie 100% polska, a nie tak jak STX sklejane z chinskich części, przy beznadziejnm wykonaniu(koledze wział się górny resor sam podczas grania odkleił). Tylko Tonsiki!
    Luli
    Level 18  
    A miał ktoś okazję słyszeć na własne uszy bas zeusa a bas chodzmy jednego stx 38/300 ?? Czym się rózni , który jest mocniejszy ?? "Moze moje pytania są dręczące ,ale niechcę kupić zle by potem tego mocno zalowac"
    ige
    Level 35  
    stx38 ma walaco-pukajacy bas typowo estradowy,wedlug mnie niema sie co zastanawiac ja bym wybral zeusy a stx odrazu odzrucil po pierwsze ze pewnie bude jest robiona na oko po drugie gigantyczna dziura w pasmie a po trzecie niemasz czym tego napedzic a po czwarte jak bedziesz chcial w pryszlosci to sprzedac to predzxej sprzedasz zeusy niz wynalazek na stx...
    Caleb_
    Level 33  
    Luli: po co wciaz drazysz temat? Nie zauwazyles, ze nikt Ci tych Stxow nie polecil, a Zeusy kazdy udzielajacy sie w temacie, a bylo tych osob sporo? imo do zamkniecia bo jest to tylko miejsce do nabijania postow
    Luli
    Level 18  
    No i wkońcu musiał znaleść się ten co powie coś nie na temat .... Chodzi mi tutaj o wypowiedzi dotyczące tematu , a nie .......... Jeśli ktoś miał okazje słyszeć takie 2 zestawy to proszę o wypowieć , a tych co chcą pisać nie na temat radze zachować uwagi dla siebie