Witam chciałbym zakupić sobie Skaner nasłuchowy ale nie wiem jak to się ma do prawa ? czy posiadanie takiego skanera jest karalne ? bo nie wiem jak to się ma do UE. Czy jeśli kupie w zamiarem tylko słuchania pogotowia ratunkowego, straży i może czasem policji to naraze się na jakieś sankcje prawne ?
Skaner jest użądzeniem odbiorczym i sam w sobie prawa POLSKIEGO nie gwałci. Inna bajka to prawo telekomunikacyjne i prawo korespondencji ... i tu zaczyna się polemika. Powiedzmy, że nie łamie prawa. Ale nie wiem jak to sie ma do UE
Witam chciałbym zakupić sobie Skaner nasłuchowy ale nie wiem jak to się ma do prawa ? czy posiadanie takiego skanera jest karalne ? bo nie wiem jak to się ma do UE. Czy jeśli kupie w zamiarem tylko słuchania pogotowia ratunkowego, straży i może czasem policji to naraze się na jakieś sankcje prawne ?
z góry dzięki za odp.
:idea:sprawa jest prosta :posiadanie ,uzywanie i sluchanie jest dozwolone,jesli pozyskasz informacje z pasma policyjnego i je rozpowszechnisz to juz mozesz miec klopoty:!:sa na to odpowiednie paragrafy w ustawie o policji.Jesli jestes normalnym obywatelem {nie przestepca} to nie masz czego sie obawiac.Policja moze Ci zatrzymac skaner za pokwitowaniem do czasu wyjasnienia ,a nastepnie musi Ci go oddac .Inaczej jest ze zlodziejami, jesli przy nich sie znajdzie taka aparature to na 100% maja zabierany sprzet ,a gosci bierzemy na komende i przesluchujemy.Podsumowujac :dopoki korespondencja radiowa jest analogowa to nadal jest ten problem .Tam gdzie lacznosc jest cyfrowa to problem znika
Jurek172, zapraszam do poczytania ustawy "Prawo Telekomunikacyjne" - jest chora w swej budowie (dlaczego to już inna sprawa), ale nasłuch służb profesjonalnych jest przestępstwem/wykroczeniem (nie pamiętam w tym momencie kwalifikacji prawnej).
Jurek172, zapraszam do poczytania ustawy "Prawo Telekomunikacyjne" - jest chora w swej budowie (dlaczego to już inna sprawa), ale nasłuch służb profesjonalnych jest przestępstwem/wykroczeniem (nie pamiętam w tym momencie kwalifikacji prawnej).
Nie jest przestepstwem !,porzadne firmy sprzedajace wymagaja posiadania przy sobie paragonu lub faktury VAT {www.maycom.pl} tu masz info o odbiornikach
Dodano po 2 [minuty]:
IjeSJot wrote:
To jak sluzby nie chca byc "podsluchiwane" to niech sie zabezpiecza jakims skramblerem czy czyms podobnym.
tak wlasnie jest w wiekszych i bogatszych miastach.Tetra,Edacs www.motorola.com.pl{Polak potrafi ......}
A ja proszę pisać po polsku
Art. 6. 1. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przewidzianych wyłącznie do odbioru, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do urządzeń radiowych, umożliwiających odbiór w zakresach częstotliwości przeznaczonych dla służb radiokomunikacyjnych, które prowadzą przekaz informacji nie przewidzianych do publicznego odbioru.
- po krótkiej rozmowie z moim radcą prawnym stwierdzam, że urzadzenie mogące służyć do podsłuchiwania policji jest nielegalne.
Ale:
1. Najpierw cie muszą złapać.
2. Potem udowodnić że podsłuchiwałeś.
Swojego czasu przerobiłem KF w amplitunerze kasprzaka - ładnie łapał policję w promieniu paru kilometrów. Jako dowcip puszczałem niektóre fragmenty pierdół o których gadali .
Suchać wolno - tym którzy prowadzą korespondencję nie wolno ujawniać informacji niejawnych - więc bardziej "nie wolno" tym którzy rozmawiają niż tym którzy sluchają- radca prawny nie zna przepisów o korespondencji radiowej...
Za ujawnianie informacji niejawnych są sankcje karne. Więc i tak nie podsluchacie za wiele... A jak ktoś ujawni coś niejawnego a ktoś to podslucha - to problem ma ten co ujawnil....Napewno nie wolno wlamywac sie do sieci radiowych - czyli nadawać na częstotliwościach sluzb profesjonalnych.
A ja proszę pisać po polsku
tak wlasnie jest w wiekszych i bogatszych miastach.Tetra,Edacs www.motorola.com.pl{Polak potrafi ......}
Z EDACSem nie ma zadnego problemu zeby go sluchac. W nielicznych miastach jest uzywany AEGIS wiec aby tego posluchac nie wystarczy zwykly skaner do EDACSa. O TETRZE poki co mozemy zapomniec, oczywiscie w sensie sluchania Polskie przepisy sa debilnie skonstruowane i umozliwiaja dowolna interpretacje wiec nie piszcie rzeczy ze jakis radca mowi ze to nielegalne. Gdyby byl radioamatorem to inaczej by interpretowal
Dodano po 7 [minuty]:
SP5HTT wrote:
Suchać wolno - tym którzy prowadzą korespondencję nie wolno ujawniać informacji niejawnych - więc bardziej "nie wolno" tym którzy rozmawiają niż tym którzy sluchają- radca prawny nie zna przepisów o korespondencji radiowej...
Za ujawnianie informacji niejawnych są sankcje karne. Więc i tak nie podsluchacie za wiele... A jak ktoś ujawni coś niejawnego a ktoś to podslucha - to problem ma ten co ujawnil...
To w koncu o co chodzi? Problem ma ten co ujawnil czy ten co prowadzi korespondencje? Co ma do tego ktos kto prowadzi korespondencje? A o co chodzi z tym "Za ujawnianie informacji niejawnych są sankcje karne. Więc i tak nie podsluchacie za wiele..." Czyzby za sluchanie automatycznie byly przyznawane kary? Napisz jasniej.
SP5HTT wrote:
Napewno nie wolno wlamywac sie do sieci radiowych - czyli nadawać na częstotliwościach sluzb profesjonalnych.
A co ma do tematu wlamywanie sie do sieci radiowych?
Ciekawe co z TP S.A. która np na wioskach stosujcze częstotliwości odbierne na prymitywnych PMRach. Ostatnio bylem nad jeziorem Bialym k. Gostynina- na kilku kanalach slychac analogowy przemiennik trunkingowy ze zwyklymi rozmowami telefonicznymi. A "tambylcy" bawią się nagminnie w podsluchiwanie sąsiadów. Slychać te rozmowy na starych odbiornikach z FM - fajne co? A gdzie ochrona danych osobowych i prywatności?
Dodano po 3 [minuty]:
Jeśli chodzi o poprzedni post wyrazilem się bardzo jasno - a jak ktoś nie rozumie ... Trudno. Jalowa dyskusja. Zainteresowanych odsylam do Policji o interpretację.
To wszystko wskazuje na to ze uzywasz nielegalnych "krotkofalowek" Na normalnych PMRach, ktore maja 8 kanalow nie ma szansy abys uslyszal radiodostepy TPSA. Co do Twojej poprzedniej wypowiedzi... no coz, nie bede sie sprzeczal Swoja droga temat TPSA jest bardzo kontrowersyjny, ale to jest problem samej firmy, jezeli nie potrafi zapewnic bezpiecznej transmisji swoim abonentom to cos tu chyba nie gra
Ciekawe co z TP S.A. która np na wioskach stosujcze częstotliwości odbierne na prymitywnych PMRach... Slychać te rozmowy na starych odbiornikach z FM - fajne co? A gdzie ochrona danych osobowych i prywatności? ...
TP S.A nie łamie prawa . Proponuję przeczytać trochę o tym, czym są dane osobowe :
TP S.A w tym wypadku nie udostępnia żadnych danych pozwalających zidentyfikować konkretną osobę ...
Ustawa jest nagminnie łamana przez policjantów, którzy na ulicy sprawdzają dane osób, wykrzykując ich dane do mikrofonu radiotelefonu w celu ich sprawdzenia w bazie danych .
OK , a ochrona tajemnicy korespondencji- jak do tego podejść w tym przypadku??
Do podsłuchania TEPSY jest potrzebny sprzęt odbiorczy. Lepszy czy gorszy ale zawsze. Promil albo jeszcze mniej osób trzecich ma do tego dostęp głównie za sprawą zainteresowań radiowych lub posiadania urządzeń z USA ,które pracują w tym samym paśmie. Więc TEPSA się nie przejmuje - wymiana łącz abonenckich i przekaźników chyba nie wchodzi w grę . Podsłuchiwacze amatorzy niech póki co mają radochę - też sobie czasmi posłucham jak mi nudno Wieczorne i weekendowe plotki są najlepsze - darmowe oferty sprzyjają ku temu.
Używane w USA radiotelefony FRS (Family Radio Service) mają częstotliwości pokrywające się z używanymi w Polsce przez TPSA. Kanały PSR to::
1 - 462,5625
2 - 462,5875
3 - 462,6125
4 - 462,6375
5 - 462,6625
6 - 462,6875
7 - 462,7125
8 - 462,5625
9 - 462,5875
10 - 462,6125
11 - 462,6375
12 - 462,6625
13 - 462,6875
14 - 462,7125
W Stanach nie wymagają one zezwolenia ale w Europie nie wolno ich używać.
A to jest bardzo ciekawe, jakim cudem odbieracie radiodostepy Tepsy skoro te amerykanskie zabaweczki pracuja na czestotliwosciach ktore nie pokrywaja sie z czestotliwosciami radiolinii. Nie slyszalem o tym zeby radiodostepy pracowaly z krokiem 12.5kHz. Bardzo dziwna sprawa ;|
Zaruwno posiadanie skanera jest legalne tak i TPSA nie łamie prawa. Wszystko jest zgodne z ustawą z dnia 16.07.04 Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171 poz. 1800) art. 144.
Attachments:
To view the material on this forum you must be logged in.
Na pewno nie jest legalne używanie radiotelefonu z USA który nie ma w RP homologacji i pracuje w paśmie które w RP nie jest do tego przeznaczone.
A co do podsłuchiwania policji to jest OK dopóki sluchasz sam i nikomu o tym ani mru mru.
Kanały nie pokrywają się 1 do 1 ale przesłuchy są na tyle mocne że słychać na tych USA-zabawkach.
No to jest bardzo dziwne, te radyjka maja waskie posrednie czyli przystosowane do dewiacji nie cale 3kHz a tepsa nadaje w 4.7kHz. Moze i faktycznie mozna cos zrozumiec... piate przez dziesiate
Witam . Odświeżę temat bo sporo ludzi ma dylemat czy używanie skanera jest legalne . Jedni twierdzą że tak bo :
USTAWA
z dnia 16 lipca 2004 r.
Prawo telekomunikacyjn
(Dz. U. Nr 171, poz.1800)
DZIAŁ VI
Razdział 2Art. 144. 1. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru.
Inni twierdzą , że nielegalne posiadanie skanera jest karane . A mówi o tym Art. 267
§ 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem specjalnym.
§ 3. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1 lub 2 ujawnia innej osobie.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Dla przykładu dodam zdjęcie z gazety z 3-4 styczeń 2009 roku .
Tak jak pisano wcześniej posiadanie odbiornika w tym skanera jest legalne i można słuchać wiele służb jak np. lotnictwo które jak wiadomo pracuje między 118MHz a 137MHz . Z skanerem włączonym na TWR Balice spacerowałem po terminalu i nikt z ochrony się nawet nie zapytał co to.
http://pl.youtube.com/watch?v=MxQtRZHFAZw film z podkładem rozmowy
miedzy kołującym samolotem a TWR Balice.
CZy ktoś się zastanawiał dlaczego rządni sensacji dziennikarze znajdują się pierwsi w miejscu wypadku czy na płycie lotniska gdzie samolot lądował awaryjnie Czyżby w Policji mieli swoich ludzi SKANERY !!! Mam znajomego dziennikarza i wiem jak to wygląda.
Jak słuchacie na ulicy to przyzwoitość wymaga by założyć słuchawki jak się słucha tego czy owego
serek - art 267 stosuje się w przypadku "lewego" dekodowania np. Cyfry czy Polsatu, szyfrowanych połączeń telekomunikacyjnych i zakładania podsłuchów elektronicznych. W żadnym wypadku nie stosuje się go do rozpatrywania spraw karnych o nasłuch jakichkolwiek częstotliwości, na których prowadzona jest jawna korespondencja. W opisanym przez ciebie przypadku policjanci nie wiedzieli co zrobić z fantem a dziennikarz pochopnie skrabnął artykuł. Do sądu nawet nie wpłynie wniosek o ukaranie, bo żaden prokurator się pod idiotyzmem nie podpisze.
Reasumując: słuchanie jakiejkolwiek jawnej korespondencji za pomocą dowolnego urządzenia ODBIORCZEGO ( bez funkcji nadawania ) nie jest zabronione i nie jest karane w Polsce.
Wyjątkiem jest gdy: uzyskana przez nasłuch informacja posłuży do popełnienia czynu zabronionego lub przestępstwa !
Karane jest również przekazywanie uzyskanych tą drogą informacji osobą będącym w zainteresowaniu policji, wykorzystanie jej w celu osiągnięcia korzyści materialnych lub narażenia dobra obywateli na szkodę.
Tak więc słuchamy, lecz nie paplamy cośmy zasłyszeli.
Służby chcące przekazać informację niejawną stosują skrambling i tu każda próba rozkodowania tej transmisji jest karana z art. 267.
A Kolega zapoznał się może z nowym brzmieniem art 267 k.k ?
Niestety w praktyce nie jest tak łatwo. A akurat pech chciał, że kolejny raz przez słuchanie mam kłopoty (nie nie, to nie ja jestem niesławnym bohaterem tego artykułu).
To w końcu MUSI ktoś zrozumieć - inaczej nic (na lepsze) nie zmieni się. Taki kraj...