czym je zakonserwować? czy preparaty do konserwacji gum sie nadają?
znacie jakieś dobre i tanie sposoby zabezpieczania głosnika przed promieniowaniem UV ?
Ja kiedyś robiłem klejem Wikolem. Cieńką warstwę tak dla usztywnienia w starym Tonsilu 25/40wat, bo zaczynał się rozpadać. Chodzi już 8 miechów jako subwoofer.
Hm... A może by tak nowe zawieszenie po prostu? Co do zabezpieczenia przed światłem, to może jakieś maskownice po prostu? Albo odpowiednie ustawianie głośników.
Można spróbowac wsadzić kuleczki Silicagelu do środka kolumny. (takie kulki daje się do butów w malych woreczkach). oczywiście jest to zapobieganie, nie leczenie...
A co to zmieni jesli kolumny nie przebywaja w wilogci (piwnica czy lazienka) czy duchocie (ciemna kuchnia) tylko w pokoju tylem do okna wiec swiatlo wogle nie pada (zawsze zdjecia wychodza doniczego i trza lampy nawet w dzien ). Dajmy srednie uzywanie glosnikow (ze 20W na kolumne), glosniki GDN25/80/1, GDM12/60/2 (zamkniety i dodatkowo uszczelniony bo fabryczny filc nie jest doskonaly i przepuszcza cisnienie z basa co widac w postaci jego wychylenia) - jak dlugo beda chodzic przykladowo, najblizszym czasie bedzie wmontowana kopulka zamiast tuby, Tremolo doradz jaka dac bo w altonach 80 jest ten przeklety frez dla tuby i najlepsza GDWK9/120 nie wejdzie bo patrzylem... Aktualnie tam siedzi modyfikowany GDWT9/70/1 z cewka z kaptonu (z 80/5F) i zalana szczelina ferrofluidem), nie koniecznie z Tonsila moze byc. Data produkcji glosnikow 01/2006.