Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zniknęły partycje na HDD ?!!!

jarkuz 26 Jul 2006 21:26 1539 6
    jarkuz
    Level 24  
    Zniknęły partycje na HDD ?!!!
    System WinXP Sp II dysk twardy WD 160 GB podzielony na V partycji NTFS .Po powrocie z obiadu widnieje napis o braku systemu i wymianie dysku na inny, po sprawdzeniu HDD programem diagnostycznym okazuje się, że pięć lat mojej pracy poszło na marne nie mówiąc o danych których nie zachowałem na innych nośnikach które podlegają fiskusowi co dziwne, że w mojej dotychczasowej pracy nie spotkałem się z tak drastycznym zachowaniem tego czegoś ?.Wszystkie ważne dane związane z pracą przechowywałem na partycji "D" i jak dotąd zdawało to postępowanie egzamin (ewentualny format "c" i po kłopocie) ale co zrobić teraz, gdzie HDD zachowuje się tak jak nowy bez podziału na partycje. Pytanie czy są szanse na odzyskanie danych (jakie programy) i jak tego dokonać ?.
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Uruchom program do odzyskiwania danych operujący na dysku bez partycji - np. tiramisu for ntfs.

Zawsze można skorzystać z usług firm zajmujących się odzyskiwaniem danych - tylko cena ...
    psychoarti
    Level 15  
    Przeżyłem ostatnio to samo. Znikneła mi partycja z mojego 160-gigowego dysku. Przy sprawdzaniu scandiskiem pojawił się tylko komunikat o błedzie systemu plików i scandisk sie wyłaczył.

Na szczęście dane (przynajmniej w moim przypadku) jak najbardziej da radę odzyskać. Ja uzyłem do tego celu programu GetDataBack. Występuje on w 2 wersjach: dla NTFS i dla FAT (w zaleności od tego jaki system plików miałeś na dysku). Z tym, że musisz załatwić sobie pełną wersję, gdyż wersja demo pokazuje tylko jakie pliki może odzyskac ale ich nie odzyskuje.

Dodano po 1 [minuty]:

No i jeszcze jedno: oczywiście program ten musisz zainstalowac na innym dysku. Twojego uszkodzonego natomiast nie kasuj, nie formatuj i najlepiej nic z nim nie rób.
    leonov
    Level 42  
    Na płycie Hiren's Boot CD są narzędzia do odzyskiwania partycji i nie tylko - sam ostatnio odzyskiwałem z dysku partycje które usunołem programem ranish wróciły wszystkie ;-) lub jak napisał nerevarine TestDisk jest OK
    jarkuz
    Level 24  
    Dzięki wszystkim za podpowiedź biorę się do pracy i dam znać o wynikach.
    jarkuz
    Level 24  
    Odzyskałem wszystkie dane ale nie obyło się bez zakupu nowego twardziela co do programów to EasyRecoveryPro wypadł mi najlepiej bo program naprawił i przywrócił wszystkie partycje z danymi oprócz partycji aktywnej "C" inne programy potrafią odzyskać dane ale zapisują je w przyporządkowanych dla siebie nazwach grupując je wg.rozszerzenia to dobre do odzysku tylko niektórych plików jak .doc czy .jpg a co zrobić z programami ? ale udało się i to najważniejsze.Wszystkim dziękuje za pomoc.