Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LG 775 FT mruga pomarańczowa dioda

pgateam 27 Lip 2006 17:02 1844 15
  • #1 27 Lip 2006 17:02
    pgateam
    Poziom 13  

    Problem jak w temacie mruga pomarańczowa dioda(ok1min) a następnie raz mrugnie zielona i cykl się powtarza nie reaguje na włącznik na pewno nie ma zimnych lutów wcześniej był problem z synchronizacją pionową wtedy poprawiłem luty i wszystko działało. Prosze o pomoc

    0 15
  • #2 27 Lip 2006 17:54
    jozlab
    Poziom 17  

    Sprawdziłeś trao powielacz to jest tv czy monitor!!

    0
  • #3 27 Lip 2006 19:53
    pgateam
    Poziom 13  

    to jest monitor dokładny model 775C-EP(bo 775FT to jest tylko nazwa handlowa) a co do trafopowialacza to jeszcze nie sprawdziłem mam je sprawdzić poprzez pomiar rezystancji ?? jeśli tak to pomiędzy jakimi punktami ?? między kapturkiem a masą ??

    0
  • #4 28 Lip 2006 10:50
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    O tym już było wiele razy, ale niech tam.
    Wyłączasz monitor z sieci, Rozładowujesz anodę i Dokonujesz pomiaru pomiędzy anodą a nogami trafa (tymi obok "podkowy") na zakresie 20 Mom. Jeśli Mom coś pokaże - do wymiany. Jeśli nie - nie znaczy to w 100%, że trafo jest dobre. Najlepiej jest więc zmierzyć pojemność kondensatora w trafie - jeśli ma poniżej 2nF - trafo do wymiany.
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 31 Lip 2006 10:30
    pgateam
    Poziom 13  

    trafopowielacz sprawny czekam na inne sugestie. a tak w ogóle to co oznacza ta mrugająca pomarańczowa lampka ?? jakieś zabezpieczenie ?? pomieżyłem napięcia zasilające i tam gdzie ma być 80V miernik pokazuje 0 V. ale dokładnie to opisze później zaraz go będe dalej męczył ?? a moze to HOT padł ?? monitory to nie jest moja dziedzina jeśli się myle to prosze mnie poprawić

    0
  • #6 31 Lip 2006 11:40
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    To jest na ogół tak - (w przypadku ubitego kondensatora w trafopowielaczu ale i nie tylko) - monitor się załącza, testuje - coś mu nie pasuje (np działa zabezpieczenie X-ray) to się wyłącza pozostawiając migającą diodę.
    Bardziej skomplikowane monitory np SONY mają funkcję autodiagnozy (po częstotliwości mignięć diody można się wstępnie zorientować w którym bloku jest uszkodzenie).
    Co do reszty szukaj +B - bo tego brakuje (+80V).
    Wydaje mi się, że tam są rezystory bezpiecznikowe.
    Pozdrawiam.

    0
  • #7 31 Lip 2006 15:52
    JP
    Poziom 14  

    Jesli wykluczyłes trafo to sprawdz na płytce kineskopu czy niema zimnych lutów na stabilizatorze 8V, co powoduje własnie takie mruganie diody. Kilka takich uszkodzen mi sie juz trafiło

    0
  • #8 31 Lip 2006 17:37
    Wojcjech
    Poziom 2  

    gdzie jest stabilizotor 8v. bo nie mam schematu a mam ten sam problem.

    0
  • #9 31 Lip 2006 21:52
    pgateam
    Poziom 13  

    stabilizator na PK sprawdzony nadal bez zmian

    0
  • #10 31 Lip 2006 22:22
    robokop
    Moderator Samochody

    wojciech stabilizator 8v to jest 3- nóżkowe "coś" z napisem lm7808 lub 7808 i inna kombinacja liter. napięcie mierzysz pomiędzy jego metalowymi plecami a trzecią nogą patrząc od strony napisów

    0
  • #11 09 Sie 2006 09:58
    sebol133
    Poziom 23  

    Sprawdz zimne luty w okolicach WN i odchylania H, także tranzystor WN.

    0
  • #12 09 Sie 2006 15:51
    pgateam
    Poziom 13  

    zimne luty sprawdzone już dwa razy i nic nie znalazłem jutro podmieniam HOT-a zobacze ty to coś da

    0
  • #14 09 Sie 2006 22:47
    laufer888
    Poziom 19  

    sprawdz stabilizator 5V , najlepiej podstaw nowy kiedys walczyłem z podobnym zjawiskiem mimo poprawnego napięcia na wyjściu stabilizatora działy sie cuda

    0
  • #16 25 Sie 2006 00:25
    pgateam
    Poziom 13  

    problem nie został rozwiązany monitor zezłomowałem temat zamykam

    0