Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia Combi - kontrolka poduszek

tomek2000 28 Jul 2006 11:47 11196 7
Wago
    tomek2000
    Level 24  
    Zapaliła mi się kontrolka od poduszek po odpięciu wtyczek pod fotelami. Jak je podpiąłem z powrotem to dalej nie gaśnie. Miga najpierw przez chwilę jakby coś było testowane, a potem się zapala i tak świeci. Nie wiem co jest grane. Czyżby był konieczny jakiś reset? Ma ktoś opis jak to zrobić?
    No i druga sprawa... Mam centralny zamek, ale nie jest blokowana klapa bagażnika. Nie wiem czy to tak powinno być? Z tego co czytam w postach, to wygląda na to, że powinna być blokowana. Samochód kupiłem używany, więc nie wiem jak było od nowości. Spotkał się ktoś już z taką usterką
  • Wago
    kazek111
    Level 11  
    1-sza sprawa prowdopodobnie komputer w samochodzie wpisał sobie błęda pasowałoby go podłączyć do komputera i to wykasować oprogramowanie do vw skoda jest popularne i z tym niema problemu 2-ga sprawa prawdopodobnie jeżeli jest fabryczny c.z to powinno ryglować klapę sprawdz może siłownik jest uszkodzony
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
    tomek2000
    Level 24  
    Wykasowanie licznika błędu poduszek pewnie zrobię w serwisie, bo się na tym nie znam. Martwi mnie tylko to ryglowanie klapy bagażnika. Zajżałem pod pokrywę i widzę, że silnik rygla jast zamontowany i działa. Nie jest tylko sterowany. Czy jest możliwość, że przeprogramowała się centralka tak, że nie steruje klapą? Mogło się to stać po odpięciu tych nieszczęsnych przewodów od poduszek? Da się to jakoś odblokować?
    Kupiłem ksiażkę napraw do Skody, ale obawiam sie, że nie znajdę tam tych informacji :( Poczytam i ew. dam znać :)
    wojtekryba
    Level 32  
    tomek2000 wrote:
    . Czy jest możliwość, że przeprogramowała się centralka tak, że nie steruje klapą? Mogło się to stać po odpięciu tych nieszczęsnych przewodów od poduszek?

nie ma.
    Artur3g
    Level 11  
    Jesili masz centralny zamek elektryczny to:
    1. Podnieś klape i poproś kogoś aby zamkną lub otworzył samochód i popatrz na centralkę w klapie jeśli jest widoczna, powinna sie poruszyć
    2. Centralka połączona jest w jakiś sposób z zamkiem np, przy pomocy metalowego pręta i na nim powinna być regulacja.
    Jeśli zamek sie nie zamyka to trzeba skrócić poprzez regulacje ten łacznik.
    Sprawa się komplikuje jak centralka nie dostaje napięcia, można to sprawdzić miernikiem.
    tomek2000
    Level 24  
    Silnik w klapie nie jest zasilany. Już to sprawdzałem. Myślę już nawet o tym, czy nie podpiąć tego silnika z klapy równolegle do silnika z tylnych drzwi...
    Centralka podobno jest programowana opcjonalnie do wersji 4 i 5-cio drzwiowych. Może da się ją przeprogramować? Ma ktoś jakieś informacje na ten temat?

A tak swoją drogą to ta książka napraw jest do du.y. Tyle co tam jest napisane to wiem sam.
    tomek2000
    Level 24  
    Problem z centralnym zamkiem rozwiązany :)
    Okazało się, że skorodowały połączenia we wtyczce na wiązce przewodów w bagażniku ( wtyczka jasno-brązowa). Widocznie musiała się tam kiedyś dostać woda. Z zewnątrz tego nie widać, dopiero po rozpieciu wtyczki widać zielonkawy nalot na stykach. Wystarczyło oczyścić i już jest OK.
    Reset kontrolki poduszek zrobię w serwisie.
    Dziękuję wszystkim za pomoc!