Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wanna z hydro-masażem a instalacja dwużyłowa

kipercz 29 Jul 2006 02:51 8545 44
Optex
    kipercz
    Level 11  
    Witam!mieszkam w starym domu-instalacja elektryczna dwużyłowa-miedź,wymieniona ok 8 lat temu.Do sztycy ,od słupa,dochodzą tylko dwa kable,bezpiecznik przedlicznikowy tylko jeden- na fazie.w kuchni i w łazience bolce zmostkowane z zerem.I teraz pytanie-chcę kupić wannę z hydromasażem-czy mogę ją podłączyć do takiej instalacji?
  • Optex
  • Helpful post
    darxxxx
    Level 16  
    Najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem byłoby podłączyc wannę poprzez wyłącznik różnicowo- prądowy oczułości 30mA.Pod osłoną wanny na pewno znajdziesz trochę miejsca na hermetyczną obudowę .Przez wył róż- pr przechodzą dwa przewody: faz, zero.Przed wyłącznikiem należy tylko wyprowadzic dodatkowy przewód z zera-będzie to przewód ochronny.I tak do podłączenia wanny uzyskasz instalację trójprzewodową.
    pozdrawiam.[/code]
  • Helpful post
    Raaf
    Level 22  
    darxxxx wrote:
    Pod osłoną wanny na pewno znajdziesz trochę miejsca na hermetyczną obudowę . [/code]

wanna i podobna jej armatura znajduje się w strefie gdzie nie wolno instalować puszek, rozdzielnic itp.
    Ważne jest by obudowę wanny połączyć połączeniem wyrównawczym a do niej samej doprowadzić już odpowiednią instalację od wyłącznika RCD (jeśli się uda to nawet czułości 10mA)
    kipercz
    Level 11  
    ok-mam puszkę w przedpokoju ,z której idą kable do łazienki i robię tak:
    -kładę osobny kabel do wanny 3x2,5kw z puszki wypuszczając jedną fazę i dwa zera
    -fazę i jedno zero puszczam przez wyłącznik różnicowo-prądowy(instaluję go w przedpokoju przy puszce-do łazienki idzie sam kabel-wg uwagi kol.Raaf)
    -drugie zero daję jako uziemienie na obudowę wanny
    Czy dobrze rozumuję?
    darxxxx
    Level 16  
    Hermetyczny osprzęt można instalowac w strefach zwiększonego zagrożenia porażeniem prądem elektrycznym( hermetyczny to znaczy odpowiedni stopień ochrony przed przedostaniem się ciał stałych, ciekłych, gazowych IP)..Jeśliby iśc za sugestią Raafa pompa do wanny, elektrozawory,sterownik musiał byś zainstalowac w korytarzu.A do kąpieli potrzebowałbyś drugiej osoby do uruchomienia urządzenia lub pilota skierowanego przez otwarte drzwi do przedpokoju...
    pozdrawiam
  • Optex
    kipercz
    Level 11  
    nie ma sie o co dochodzić-w przedpokoju i tak mam małą wnękę,którą zabuduję i tam wsadzę ten wyłącznik,a łazienka jest tuż za ścianą-chodzi mi tylko,czy mogę zrobić to tak jak opisałem we wcześniejszym poście?
    darxxxx
    Level 16  
    To drugie zero to znaczy przewód ochronny dajesz na obudowę wanny oraz łączysz z przewodem żółto- zielonym zasilającym wannę.
    pozdrawiam
    slaw_kic
    Level 11  
    Zrób sobie instalacje z C na CS choćby na samą łazienke i kuchnie, czyli z dwóch przewodów przejdź na trzy i załóż różnicówki i będzie ok
    kipercz
    Level 11  
    slaw_kic wrote:
    Zrób sobie instalacje z C na CS choćby na samą łazienke i kuchnie, czyli z dwóch przewodów przejdź na trzy i załóż różnicówki i będzie ok

ale czy to znaczy,że z tego samego zera robię dwa,jeden przez różnicówkę a drugi na uziemienie, tak?
    i nie muszę wbijać 2m pręt do ziemi?
  • Helpful post
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    dokładnie tak i pręta nie potrzeba
    slaw_kic
    Level 11  
    Nie zrobisz dwóch zer zrobisz PE i N, a jak nie masz pojęcia o co biega to się nie bierz za to bo możesz komuś zrobić krzywdę
    kipercz
    Level 11  
    slaw_kic wrote:
    Nie zrobisz dwóch zer zrobisz PE i N, a jak nie masz pojęcia o co biega to się nie bierz za to bo możesz komuś zrobić krzywdę

napisałem,że ,, zrobię dwa zera" , bo skoro jest instalacja dwużyłowa i przewód zerowy z kostki puszczam podwójnie -jeden przez przeciporażeniówkę a drugi jako uziemienie ,to jakby tego nie nazwać -dwa zera,albo tak jak Ty napisałeś PE i N , to efekt końcowy jest ten sam.
    Gdybym ,, miał pojęcie o co biega"-nie zakładałbym tego postu-Ty zapewne też nie wiedziałeś ,dopóki Ci ktoś to wytłumaczył,chyba,że urodziłeś się z tą wiedzą.Jeszcze nie wiem,czy sam to będę robił,czy zlecę to profesjonaliscie,ale lubię wiedzieć co jak ma być zrobione,żeby mnie różni fachowcy nie chcieli nabić w przysłowiową butelkę,bo jeden fachowiec mówił,że trzeba wbijać pręta i ciągnąć całą nową instalację,a inni mówili,że nie-cóż-ten pierwszy pewnie chciał więcej zarobić.
    A pozatym pisząc ,że ,, nie zrobię dwóch zer"(napisałem tak na chłopski rozum)podważasz też wypowiedź kol.Goldwingra,który napewno się zorientował,że nie jestem elektrykiem,lecz odpowiedział mi ,,tak na chłopski rozum",że dobrze rozumuję
    pozdrawiam
    stomat
    Level 37  
    Wynajmij lepiej elektryka. A ludzi, którzy podpowiadają proszę o dopowiedź na proste pytanie: jakie napięcie względem ziemi znajdzie się na obudowie wanny w przypadku zerwania przewodu zerowego ze "sztycy" ? Nie pchajcie człowieka na drugi świat !
    kipercz
    Level 11  
    czy tą odpowiedzią sugerujesz jednak wybranie fachowca,który radził bicie sondy do ziemi?Tak zrozumiałem pytanie dotyczące zerwania zera ze sztycy,czy wtedy na obudowie może się pojawić faza ?
    goldwinger
    a tak to fakt, przepraszam biorąc taką możliwość pod uwagę to tak pojawi się faza na obudowie. Pisząc myślałem o linii kablowej a nie napowietrznej. Jeszcze raz PRZEPRASZAM
    Ale tak będzie w przypadku bez różnicówki, a gdy ona będzie to wyłączy bo obwód zamknie się do ziemi czyli będzie różnica prądów płynących przez przekładnik
    Więc nikt tu nie pcha człowieka na tamten świat
    kipercz
    Level 11  
    pisałem ,że od słupa,czyli napowietrzna ale to nie ważne-chodzi mi głównie o to ,czy mogę bezpiecznie dać wykonać to bez konieczności bicia tego pręta ?
    Może zrobić próbę wg wcześniejszych opisów i w czasie pracy pompy odciąć zero z kostki(przed rozdzieleniem na dwa)-to tak jakby sie ze sztycy zerwało,nie? Czy wtedy różnicówka powinna odrazu wybić?
    i jeszcze jedno- w instrukcji wanny pisze cyt:
    należy zastosować wył różnicowo-prądowy npB16/0,03A i 2-biegunowy wył samoczynny npS192B16A
    po co jest ten samoczynny?pytam,bo jeden z fachowców mówił,że nie trzeba
    janhen
    Level 22  
    Witam
    Zanim podejmiesz decyzję o podłączeniu takiej wanny przeczytaj posty na forum www.ise.pl.wanna posła Wassermana.
    stomat
    Level 37  
    Kolego Goldwinger, nie ma znaczenia czy różnicówka wyłączy, czy nie skoro zero na obudowę nie pójdzie przez nią. Jeśli będzie rozdzielone przed różnicówką na przewód roboczy N,( który zostanie przerwany różnicówką albo i nie) i na przewód ochronny PE doprowadzony do obudowy wanny. Prad rażenia popłynie na drodze : faza ze "sztycy" - przez inne odbiorniki podłączone w instalacji - przewód zerowy - przewód ochronny stworzony przed wanną - obudowa wanny - człowiek dotykający obudowy - ziemia (np.kran).
    Według mnie konieczne są poprawnie wykonane połączenia wyrównawcze miejscowe i różnicówka, ale bez podłączania zera na obudowę. To zero z instalacji na obudowie wanny to może być tylko sidło.
    Ten wyłącznik samoczynny potrzebny jest jako zabezpieczenie nadprądowe, ale mogą go zastąpić bezpieczniki topikowe które zapewne już masz.
    goldwinger
    stomat wrote:
    Kolego Goldwinger, nie ma znaczenia czy różnicówka wyłączy, czy nie skoro zero na obudowę nie pójdzie przez nią. Jeśli będzie rozdzielone przed różnicówką na przewód roboczy N,( który zostanie przerwany różnicówką albo i nie) i na przewód ochronny PE doprowadzony do obudowy wanny. Prad rażenia popłynie na drodze : faza ze "sztycy" - przez inne odbiorniki podłączone w instalacji - przewód zerowy - przewód ochronny stworzony przed wanną - obudowa wanny - człowiek dotykający obudowy - ziemia (np.kran).
    Według mnie konieczne są poprawnie wykonane połączenia wyrównawcze miejscowe i różnicówka, ale bez podłączania zera na obudowę. To zero z instalacji na obudowie wanny to może być tylko sidło.
    Ten wyłącznik samoczynny potrzebny jest jako zabezpieczenie nadprądowe, ale mogą go zastąpić bezpieczniki topikowe które zapewne już masz.

jak to nie ma znaczenia jak wyłączy to nie ma fazy i nikogo nie porazi.
    swoją drogą masz rację z tymi połączeniami wyrównawczymi

i nie mogę zrozumieć co miałeś na myśli pisząc "skoro zero na obudowę nie pójdzie przez nią" zero na obudowę czyli mówisz o PE, jeżeli tak to jak może iść przez różnicówkę?
    stomat
    Level 37  
    Po pierwsze dlaczego różnicówka miałaby zadziałać ? Skoro nie będzie uszkodzona izolacja w aparaturze wanny to nie zadziała. A gdyby nawet zadziałała to nie odetnie obudowy wanny od znajdujacego się pod napięciem 230 V przewodu zerowego (mówię o przypadku zerwanego zera na przyłączu). Nie odetnie, bo obudowa połączona jest z zerem przewodem ochronnym PE.
    Moja propozycja jest taka : łączymy wannę do sieci przez różnicówkę, obudowę wanny łączymy z wszystkimi dostępnymi w łazience metalowymi instalacjami. Zwłaszcza z rurami wodnymi. Ale nie z zerem sieci. Zero powinno być połączone z szyną wyrównawczą główną budynku, tak wogóle.
    kipercz
    Level 11  
    no to klapa-nie połączę obudowy wanny z innymi metalowymi instalacjami,boinstalacja wodociągowa jest plastikowa i to nie tylko w domu -przyłącze iwszystkie rury na dzielnicy też są z tworzywa-niedawno wymienione.Instalacja c.o. jest w miedzi ale piec stoi w kotłowni na płytkach-też odpada.musiałby być taki wyłącznik,że w przypadku uszkodzenia jednego przewodu ( tak jak opisywał kol. Stomat-zera na sztycy)-odcinałby momentalnie całe zasilanie.Czy są takie wyłączniki?
    Jeśli nie ma innej możliwości,to pozostanie mi tylko bić tą sondę przed domem w ogródku i tyle.
    lukiiiii
    Level 28  
    Kolego stomat tak sie robi w sieci TT i to jeszcze nie do konca bo nie wolno wykorzystywac innych instalacji jako PE

i poraz koleny napisze podzial na PE i N w sieci TN-c dokonujemy jak przekroj kabla ma 10mm^2 Cu lub 16mm^2. Roznicowka jest ochrona dodatkowa a nie podstawowa, moze nie zadzialac raz i o jeden raz za duzo.
    maverlick
    Level 16  
    Kolego, jeśli chcesz się czuć bezpiecznie w takiej wannie, musisz w instalację wpiąć wyłącznik różnicowoprądowy. A żeby ta różnicówka na pewno zadziałała, musisz mieć wannę połączoną przewodem ochronnym. Nie może być wykorzystany do tego celu przewód neutralny, tak jak planujesz to zrobić. W takim przypadku, oczywiście, że ta różnicówka zadziała, ale mogą występować momenty samoczynnego wyłączenia tejże różnicówki.
    Więc zamiast kombinować, wbij sobie tego pręta i pociąg dodatkowy przewód. Zamiast pręta można także połączyć się przewodem w ziemi w piorunochron.
    Zamieszczam schemat podłączenia takiej instalacji:
    kipercz
    Level 11  
    tak zrobię-dzięki za schemat ,miałem kilku elektryków w domu -oglądali ,słuchali-wszystkich ich olałem,jeden nawet twierdził,że ludzie przesadzają z tym uziemieniem-szok!!!byłem dziś w hurtowni elektrycznrj, i oglądałem takie pręty fi 20 ze zbrojeniówki dł ok 1200,ale sprzedawca nie wiedział nic na temat ich montażu.Elektryka i tak wezmę ,bo musi zrobić pomiar i w zależnosci od tego wbić więcej lub mniej tych prętów do ziemi-ja nie mam nawet takiego miernika,żeby to zmierzyć,ponadto elektryk musi podbić gwarancję
    Dzięki wszystkim za pomoc! nie znoszę ,,partyzantki" , dlatego musiałem wcześniej się coś dowiedzieć-teraz nie dam sobie podłączyć wanny bez tego uziemienia.
    Jeszcze jedno pytanie:Co z uziemieniem przy takiej pogodzie jaka jest obecnie?przecież ziemia jest bardzo sucha,co chyba pogarsz uziemienie-chyba ,że się mylę?
    darxxxx
    Level 16  
    kipercz współczuję ci. Te pręty które chcesz wbic do prawidlowej pracy wanny z hydromasażem sa już wbite...przy złączu kablowym albo napowietrznym i nawet ich impedancja musi by mniejsza od 30 Ohm..Po to własnie jeśli by ci ktoś odcioł przewód zerowy przy sztycy albo w złączu kablowym..Połączone są z przewodem neutralnym. A jeśli chcesz wykonac indywidualne uziemienie obiektu to pamiętaj , że lepsze własciwości uziemiajace posiadają rury i kształtowniki, wbicie uziomu bez osiągniecia odpowiednio niskiej impedancji nie dadzą spodziewanego efektu , dochodzi połączenie bednarką nowych uziomów, pomiary...Ludzie błagam was o opamiętanie.. Nie wpędzajcie kolegi Kipercza w niepotrzebne koszty i nie róbcie mu wody z mózgu...
    pozdrawiam
    Z.B.
    Level 16  
    Widzę,że zrobił się kolejny gorący temat z różnicówkami.Zrób koniecznie to uziemienie,zwłaszcza,że masz gdzie wbić te szpilki(wbijanie to już żaden problem).Do poprawnej pracy różnicówki MUSI być uziemienie-było wspomniane dlaczego,N żeby z niego wziąć PE -musi mieć odpowiedni przekrój-było wspomniane też-więc nie masz już pola manewru-jeśli chcesz mieć bezpiecznie!Wśród elektryków też są różne zdania na ten temat i równie gorące dyskusje.Uziemienie powinno mieć poniżej 10 Ω,im mniej tym lepiej,ale do różnicówki nawet 100 Ω starczy by działała(oczywiście nie polecam)-łatwo to policzyć z prostego wszystkim znanago wzoru.Powodzenia!
    kipercz
    Level 11  
    znalazłem wreszcie fachowca!-z polecenia znajomego,jest na urlopie,ale po 10 sierpnia to załatwimy,kazal mi kupić kabel 6mmkw i ze dwa ,trzy pręty,najwyżej jeden można oddać-pytałem w sklepie.Na zadane mu pytanie ,co z uziemieniem przy takiej pogodzie ,gdy ziemia jest sucha ,zaśmiał się i powiedział,,to se pan prze kąpielą wiadro wody wylejesz na ziemie ,gdzie pręt wbity"-ale potem powiedział ,że żartuje
    jeszcze raz dzięki wszystkim za dobre rady i przekonie,że lepiej bić pręta
    pozdrawiam
    lukiiiii
    Level 28  
    A jaki masz typ sieci? Tn-c czy TT? Bo jak masz tn-c to dzielisz PEN na PE i N i owy punkt podlaczasz do uzienienia,
    jezeli TT to odrazu PE podlaczasz do wanny
    kipercz
    Level 11  
    nie wiem jaki mam typ sieci,(jak napewno zauważyłeś z moich poprzednich postów , nie jestem elektrykiem,dlatego zadawałem takie a nie inne pytania i dlatego zamówiłem elektryka z uprawnieniami)ale nie będę rozdzielał neutralnego,czy zerowego,przewodu ,lecz napewno będę wbijał pręty do ziemi,bo przemówiła do mnie wersja z zerwaniem,lub innym uszkodzeniem przewodu zerowego między np słupem a sztycą .
    lukiiiii
    Level 28  
    No wiec dlatego uzieniasz punkt podzialu PEN na PE iN, i wlasnie to chroni przed zerwaniem 'zera'.

Elektryk tez nie bedzie wiedzial jaki typ sieci, trzeba sie spytac w odziale energetycznym.

A tą instalacje zprzed 8 lat robil fachowiec? bo skoro sa mostki w gniazdkach to wyglada na typ sieci TN_C.