slaw_kic wrote: Nie zrobisz dwóch zer zrobisz PE i N, a jak nie masz pojęcia o co biega to się nie bierz za to bo możesz komuś zrobić krzywdę
napisałem,że ,, zrobię dwa zera" , bo skoro jest instalacja dwużyłowa i przewód zerowy z kostki puszczam podwójnie -jeden przez przeciporażeniówkę a drugi jako uziemienie ,to jakby tego nie nazwać -dwa zera,albo tak jak Ty napisałeś PE i N , to efekt końcowy jest ten sam.
Gdybym ,, miał pojęcie o co biega"-nie zakładałbym tego postu-Ty zapewne też nie wiedziałeś ,dopóki Ci ktoś to wytłumaczył,chyba,że urodziłeś się z tą wiedzą.Jeszcze nie wiem,czy sam to będę robił,czy zlecę to profesjonaliscie,ale lubię wiedzieć co jak ma być zrobione,żeby mnie różni fachowcy nie chcieli nabić w przysłowiową butelkę,bo jeden fachowiec mówił,że trzeba wbijać pręta i ciągnąć całą nową instalację,a inni mówili,że nie-cóż-ten pierwszy pewnie chciał więcej zarobić.
A pozatym pisząc ,że ,, nie zrobię dwóch zer"(napisałem tak na chłopski rozum)podważasz też wypowiedź kol.Goldwingra,który napewno się zorientował,że nie jestem elektrykiem,lecz odpowiedział mi ,,tak na chłopski rozum",że dobrze rozumuję
pozdrawiam