Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Indesit WT82 po wybraniu programu zaczyna się pranie i trwa

siwy212 29 Lip 2006 10:29 3593 21
  • #1 29 Lip 2006 10:29
    siwy212
    Poziom 10  

    Witam
    Mam pralka indesit WT82 i jak do tej pory działala bez problemów.
    Nagle po wybraniu programu zaczyna się pranie i może ono trwać wiecznie. Program sie nie przesuwa a grzałka nie grzeje wody. Ręczne wybranie płukania i odwirowania działa. Proszę o pomoc.

  • #2 29 Lip 2006 11:04
    PS 663S BIO
    Poziom 31  

    Sprawdź grzałkę i czujnik NTC.

  • #3 29 Lip 2006 11:17
    siwy212
    Poziom 10  

    Czujnik NTC a co to jest, jestem zupełnym amatorem w tych sprawach :)

  • #4 29 Lip 2006 15:25
    PS 663S BIO
    Poziom 31  

    Termistor -odczytuje temperaturę i przekazuje wartości do elektroniki.
    Sprawdza się omomierzem - wraz ze wzrostem temperatury opór maleje.

  • #5 03 Sie 2006 10:30
    siwy212
    Poziom 10  

    Ktoś może coś więcej doradzić napisać na temat problemu przedstawionego wyżej ?

  • #6 03 Sie 2006 11:54
    112828
    Usunięty  
  • #7 03 Sie 2006 11:55
    staszekf
    Poziom 32  

    Kol. PS663S BIO napisał sprawdż grzałke czyli należałoby sprawdzić grzałke a później dalsze sprawy.

  • #8 05 Sie 2006 15:18
    siwy212
    Poziom 10  

    Sprawdziłem grzałke wydaje sie być w porządku rezystancja około 30 omów. Termistor który siedzi przy grzałce (chyba to to) rezystancja kilkanaście kilomów podgrzałem zapałką rezystancja dośc szybko maleje.
    w gnieżdzie tam gdzie siedzi ten termistor pełno kamienia.
    Co robić dalej co gdzie i jak sprawdzać. Prosze o pomoc.

    Dodano po 24 [minuty]:

    Pomyślałem ze może nie dochodzi napięcie do grzałki i mam pytanie czy moge poprostu włączyć pralkę bez wody i sprawdzić napięcie ?

    Dodano po 17 [minuty]:

    I jeszcze ustawilem program pranie z zimna woda i wtedy wszystko działa bez zarzutu plukanie, odwirowani i co tam jeszcze ale jak ustawi sie na grzanie wtedy pierze ale nie krecii programator.

  • #9 05 Sie 2006 20:40
    BOLO300
    Poziom 16  

    Witaj z tego, co piszesz wygląda to na uszkodzenie przekaźnika załączającego grzałkę. Napięcie możesz sprawdzić tylko z wodą. Bez wody nie zostanie załączona grzałka ze względu na możliwość uszkodzenia jej. Po zatem jeśli uszkodzony byłby czujnik temperatury to zagotowałaby ci wodę, a program nie pójdzie dalej, jeśli woda nie osiągnie zadanej temperatury- blokada. Podłącz miernik albo nawet żarówkę równolegle do grzałki i będziesz wiedział czy pojawia się napięcie, jeśli nie to po nitce do kłębka i się wyjaśni.

  • #10 08 Sie 2006 10:24
    siwy212
    Poziom 10  

    Witam to znowu ja.
    Jest tak: załączyłem pralke na program z wodą, zmierzyłem napięcie na grzałce jest 230 V tak jak być powinno, beben się kręci a grzałka nie grzeje, mierzyłem rezystancje grzałki to jest 30 omów.

    POMOCY :cry:

  • #11 08 Sie 2006 11:38
    BOLO300
    Poziom 16  

    Witaj, proponuje ci małe doświadczenie. Wymontuj grzałkę, połóż ją na suchym talerzu podłącz ją do zewnętrznego źródła napięcia. Włącz ją na kilka sekund powinna zmienić temperaturę. Możesz jeszcze zrobić tak, weź inny przewód zasilania, jeden przewód podłącz na stałe do jednego styku grzałki a drugim dotknij kilka razy do drugiego styku powinno zaiskrzyć. Uważaj, aby nie poraził cię prąd. Złap przewód np. przez izolowane kombinerki. Możesz to zrobić bez wody w pralce. Tak sprawdzisz samą grzałkę. Są dwie możliwe przyczyny twojej usterki jedna to brak zasilania a druga to uszkodzenie grzałki. Jak sprawdziłeś napięcie na grzałce, polecam żarówką. Będziesz miał 100% pewności. Grzałka czasami pokazuje przejście, ale nie grzeje, miałem kiedyś taki przypadek. Napisz jak ci poszło. Pozdrawiam.

  • #12 08 Sie 2006 17:36
    siwy212
    Poziom 10  

    Dzieki BOLO za wskazówki. Grzałke sprawdzałem miernikim elektronicznym ale spróbuje teraz podłączyć żarówke.

    Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

    Podłączyłem jeszcze raz i przytknąłem równolegle żarówke, i jest napięcie pomiędzy końcówką grzałki a obudową. Żarówka świeci sie mocno. Chyba trzeba będzie ją wyciągnąć na zewnątrz a jak tak patrze to to nie będzie takie proste.:|

    Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

    Jeszcze mam takią prośbe. Jakieś rady jak wyciągnąć grzłke ?
    Odkręciłem nakrętke pośrodku odłączyłem wszystkie przewody wyjąłem czujnik i ciągne ją ciągne i nie idzie ?

  • #14 08 Sie 2006 19:02
    siwy212
    Poziom 10  

    W taki sposób to nie ma tam rzadnego napięcia jest tylko pomiedzy poszczególnymi koncówkami a zerem (obudową)

  • #15 08 Sie 2006 20:04
    BOLO300
    Poziom 16  

    Witaj, mamy przyczynę braku grzania. Napięcie miałeś dlatego, że przechodziło przez grzałkę. Sprawdź co jest w obwodzie grzałki. Coś musi ją włączać. Masz schemat? Może jakiś przekaźnik. Prześledź po przewodach od grzałki na drugi koniec a znajdziesz. napisz co znalazłeś.

  • #16 08 Sie 2006 20:47
    siwy212
    Poziom 10  

    Czyli to raczej nie grzałka jest przepalona ?

  • #17 08 Sie 2006 20:51
    BOLO300
    Poziom 16  

    Witaj, grzałka jest raczej dobra. Z tego co piszesz brak jest zasilania grzałki. prześledź po kabelku a znajdziesz.

  • #18 10 Sie 2006 10:11
    siwy212
    Poziom 10  

    Witam

    Poprosze o jakieś wskazówki odnośnie sposobu sprawdzania przekazników :)

    Poszedłem po kabelkach i od razu jeden wchodzi na przekaźniki są tam 4 obok siebie.

  • #19 10 Sie 2006 16:06
    BOLO300
    Poziom 16  

    Witaj, przekaźnik możesz sprawdzić, składa się z dwóch „części” jedna to cewka a druga to styki robocze. Cewkę możesz sprawdzić omomierzem, albo podając na nią napięcie zgodne z podanym nadrukiem. Styki możesz sprawdzić dopiero po podaniu napięcia na cewkę jak załączy przekaźnik (usłyszysz kliknięcie) zmierz omomierzem przejście, powinno być 0. Przekaźnik należy wymontować z układu. Powodzenia.

  • #20 11 Sie 2006 08:25
    siwy212
    Poziom 10  

    Witam

    Wylutowałem wszystkie cztery przekaźniki. Jak podłącz napięcie na cewke słychać kliknięcie rezystancja cewki około 400 omów po zwarciu styków rezystancja 0. Wydają się być dobre. na płytce jest równiez mały transformatorek rezystancja uzwojenia pierwotnego 1,5 koma a wtórnego około 16. Wydaje sie być w porządku. Na płytce są również 4 scalaki i kilka tranzystorków. Co dalej?

  • #21 11 Sie 2006 23:34
    BOLO300
    Poziom 16  

    Witaj, po sprawdzeniu przekaźników wiemy, że są sprawne. Posprawdzaj tranzystory w układzie sterowania przekaźników. Jeśli nie tranzystory, to padł ci układ sterujący temperaturą, czyli termostat. Nie mam schematu, więc nie pomogę ci za bardzo w dalszej części naprawy. Posprawdzaj może zimne luty (przylutuj płytkę). Sprawdź jeszcze hydrostat, to jest to, co przełącza po nabraniu wody. Doprowadzone jest do niego kilka, a minimum trzy przewody i wężyk z dolnej części bębna, może styk nie kontaktuje. Jest takie zabezpieczenie w pralkach, że dopóki nie przełączy hydrostat (nie osiągnie zadanego poziomu wody) nie pozwoli na załączenie grzałki. Hydrostat sprawdzisz delikatnie wdmuchując w niego powietrze, usłyszysz klęknięcie. Pisałeś, że pralka zaczyna prać, z tego wiemy, że hydrostat wyłącza(stop pobierania wody), ale czy załącza? Sprawdź to jeszcze. Pozdrawiam.

  • #22 14 Lut 2007 13:50
    siwy212
    Poziom 10  

    A więc temat już trochę nieaktualny. Przyczyną awari były zimne luty na płytce. Gdzieś wpobliżu przekaźników. Fachman sprawdził grzałke a potem popatzrył killka minut na luty i cyk cyk poprawił ze 3-4 miejsca i wszystko wróciło do normy. Ja wpatrywałem się w tą płytke dość długo ale nic nie widziałem :(

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME