Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z instalacją WinXP

29 Lip 2006 12:53 1261 18
  • Poziom 10  
    Witam!!
    Mam taki dziwny problem. Podczas instalacji XP z płyty po wciśnięciu dowolnego klawisza uruchamia się instalacja i wszystko przebiega pięknie i ładnie aż do ponownego uruchomienia komputera kiedy to instalacja zaczyna się od nowa i tak wkółko. Wygląda to tak jakbym po każdym restarcie wciskal jakiś klawisz ( nie robię tego) tyle że napis " dowolny klawisz spowoduje......." już się nie wyświetla. Instalacja odbywa się na dysku SATA i nawet ze sterownikami do SATA które mam na dyskietce nic nie pomaga. Kopiuje sobie ładnie pliki wszystko przebiega normalnie a po pierwszym restarcie instaluje od nowa. Moze trzeba przestawić coś w Biosie żeby sam nie uruchamiał płyty. Dodam że na tym samym komputerze ale na dysku ATA instalacja przebiega bez problemu.

    Płyta główna w tym komputerze to Asus K8N-E Deluxe a dysk jak wspominałem SATA 160 WD!

    Jeżeli ktoś spotkał się z takim problemem to proszę o pomoc!
    Z góry dziękuję!

    Pozdrawiam!!
  • Poziom 11  
    sprobuj po pierwszym restarcie wylaczyc w biosie bootowanie z cd i ustawic tylko bootowanie z hdd.
  • Poziom 10  
    albo wyłoz plyte i wloz kiedy ciebie komp o to poprosi:)
  • Poziom 10  
    Prubowałem ale wtedy komputer się nie chciał włączyć tylko się wkółko restartował. Ile lat żyje tak jeszcze takiego cuda nie widziałem.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Tego też już prubowałem ale skutek taki sam jak wyżej.
  • Poziom 37  
    Atasi napisał:
    Prubowałem ale wtedy komputer się nie chciał włączyć tylko się wkółko restartował. Ile lat żyje tak jeszcze takiego cuda nie widziałem. [...]
    Zmienił kolega w zakładce Boot Menu dalej Boot Device Priority opcję 1st Boot Device na dysk sata?
    W którym momencie następował reset?
  • Poziom 10  
    Zmieniałem. Pojawia się na początku tapetka płyty głównej i za sekunde jest reset i tak w kółko. To jest taki bios że np. jak podłącze dwa dyski to też się nie włączy tylko się tak resetuje do momentu aż ustawie mu w biosie który dysk ma być pierwszy.
    Najbardziej zastanawia mnie dlaczego sam uruchamia instalację XP z płyty przy starcie komputeera bez wciskania jakiegokolwiek klawisza no i dlaczego tak się dzieje przy podłączeniu dysku SATA a na zwykłym ATA wszystko jest normalnie.
  • Poziom 37  
    "Pierwsza część" instalacji przebiega poprawnie aż do momentu pojawienia się komunikatu traktującego o rychłym restarcie?
  • Poziom 10  
    No jest chyba dwa czy trzy takie momenty przy instalacji XP że komputer musi się uruchomić ponownie no i przy pierwszym takim restarcie instalacja zaczyna się od początku a powinna byc kontynuowana.
  • Poziom 37  
    Do którego gniazda jest wpięty dysk sata?
  • Poziom 10  
    Bez różnicy. Prubowałem do obu.
  • Poziom 37  
    Czy dysk jest na pewno sprawny? Sprawdzany gdzie indziej?
  • Poziom 37  
    Czy przy bootowaniu z czystego (bez żadnych danych) dysku sata, także nastepuje reset? Rozumiem, że podłączał kolega dysk do obu gniazd w pobliżu złącza AGP?

    Dodano po 7 [minuty]:

    Jak ma kolega ustawioną opcję Silicon Image Mode?
  • Poziom 13  
    U mnie był identyczny problem. Okazalo się że myszka blokuje instalację systemu. Po prostu myszka była w jakiś tam sposób uszkodzona. Odłącz myszkę i sprubuj jeszcze raz.

    PS. Może to być również wina klawiatury...
  • Poziom 10  
    Podłączałem do obu gniazd. No właśnie, jeżeli dysk jest czysty to nie pojawia się żaden komunikat typu " nieprawidłowy dysk, wymień dysk" (czy jakoś tak) tylko następuje restart. Nie ma wogóle takiej sytuacji żeby komputer się zatrzymał na poziomie biosu i wyświetlił jakiś komunikat że coś mu nie pasuje czy czegoś mu brakuje. Jeżeli coś jest nie tak komp sie restartuje.
    Nie wiem jak mam ustawioną opcję Silicon Image Mode bo komputer stoi u koleżanki ale sprawdzę to. A jak powinna być ustawiona?

    Z tą myszką też coś pokombinuje. A może faktycznie to wina klawiatury bo jest bezprzewodowa i może po prostu baterie siadają.

    Posprawdzam wszystko i napisze co i jak.

    Na razie wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi!

    Pozdro.
  • Poziom 32  
    Wynika z tego, że płyta gł. wogóle nie uruchamia "botowalnych" na SATA, stąd też nie wydaje mi sie żeby był to jakikolwiek problem z instalacja XP lub sterownikami SATA.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Kolego Atasi, proszę podać dokładne oznaczenie dysku twardego.