Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DVD Grundig - grzeje się transformator przetwornicy

MirkoRTV 31 Jul 2006 14:09 1491 7
    MirkoRTV
    Level 23  
    Witam.
    Może ktoś mi poradzi w odtwarzaczu DVD grundig pracuje przetwornica na topie 249Y i po kilkunastu minutach bardzo grzeje się trafo przetwornicy ,tak że nie można go dotknać po jakieś 20 minutach odtwarzacz wyłancza się .
    proszę o pomoc, elementy półprzewodnikowe sprawdziłem elki 10-47uF wymieniłem.Czy przegrzało się trafo.
    Pozdrawiam
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    mirek_kosmalski wrote:
    Witam.
    Może ktoś mi poradzi w odtwarzaczu DVD grundig pracuje przetwornica na topie 249Y i po kilkunastu minutach bardzo grzeje się trafo przetwornicy ,tak że nie można go dotknać po jakieś 20 minutach odtwarzacz wyłącza się.

to prawidłowy objaw nieuszkodzonego TopSwitch'a; przeciążony wyłącza się.
    Problem jest albo w uszkodzonym (zwarty zwój) transformatorze, albo przeciążeniu jej ==> o ile możliwe to proszę zbadać zachowanie się tej przetwornicy przy minimalnym obciążeniu.
    Dla tego typu (249Y) będzie to ok. 10W. Nie wiem jaka jest wartość napięcia wyjściowego, więc wartość rezystancji rezystora obciążenia proszę sobie wyliczyć.
    Nie jest wskazana (przetwornica typu zaporowego) praca bez obciążenia.
    I na podstawie obserwacji potwierdzić, lub wykluczyć hipotezę o zwartych zwojach transformatora.
    Drugą przyczyną może być zwiększony (na skutek innego uszkodzenia) pobór mocy z tego typu przetwornicy.
    Tu pomocnym byłby zewnętrzny zasilacz o napięciu wyjściowym właściwym i pomiar wartości pobieranej mocy.
    Proszę też odpisać (powinny być) i podać tu dane z transformatora przetwornicy.

mirek_kosmalski wrote:
    proszę o pomoc, elementy półprzewodnikowe sprawdziłem elki 10-47uF wymieniłem.Czy przegrzało się trafo.

Tego wykluczyć nie można, więc należy tę hipotezę sprawdzić, o czym już pisałem.
    Możliwe są jeszcze inne przyczyny, np. zbyt wysokie, lub zbyt niskie napięcie stałe (proszę sprawdzić z tabliczką znamionową, lub danymi z dokumentacji w jakim zakresie napięcia sieciowego może to urządzenie pracować) po stronie zasilania przetwornicy.
    Częściowe uszkodzenie samego TopSwitch'a raczej wykluczam.

Pozdrawiam
    Greg
    MirkoRTV
    Level 23  
    Dziękuję za odpowedż GregBa.
    Czy przyczyną może być zła filtracja napięcia sieciowego.
    Proszę o odpowiedz.
    Quarz
    Level 43  
    mirek_kosmalski wrote:
    Dziękuję za odpowedż GregBa.
    Czy przyczyną może być zła filtracja napięcia sieciowego.
    Proszę o odpowiedz.

Zła filtracja (duża wartość współczynnika tętnień) napięcia zasilającego przetwornicę będzie przenosić się na stronę wtórną, pogarszając parametry napięcia wyjściowego, ale nie może być przyczyną opisanego tu wcześniej zjawiska.
    Według zaleceń PI, to napięcie stałe zasilające przetwornicę powinno być na tyle filtrowane (odpowiednia wartość pojemności kondensatora elektrolitycznego za prostownikiem), by przy maksymalnym obciążeniu, współczynnik tętnień napięcia zasilającego przetwornicę nie przekraczał 10 - 15 procent, a więc jest to dość łagodne kryterum.

Pozdrawiam
    Greg
    -RoMan-
    Level 42  
    Ten dział nie zajmuje się serwisem urządzeń seryjnych. Temat dzielę i przenoszę do właściwego działu.
    MirkoRTV
    Level 23  
    Witam.
    Mam pytanie gdzie móżna kupić takie trafo ,lub przewinąć
    Pozdrawiam
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    mirek_kosmalski wrote:
    Witam.
    Mam pytanie gdzie móżna kupić takie trafo ,lub przewinąć
    Pozdrawiam

proszę podać (odpisać) tu dane tego transformatora.

Pozdrawiam
    Greg
    MirkoRTV
    Level 23  
    Witam.
    Transformator ma oznaczenia
    TSC0001C001
    BCK42E894B

Z drugiej strony
    0337
    Pozdrawiam.