Witam,
mirek_kosmalski wrote: Witam.
Może ktoś mi poradzi w odtwarzaczu DVD grundig pracuje przetwornica na topie 249Y i po kilkunastu minutach bardzo grzeje się trafo przetwornicy ,tak że nie można go dotknać po jakieś 20 minutach odtwarzacz wyłącza się.
to prawidłowy objaw nieuszkodzonego TopSwitch'a; przeciążony wyłącza się.
Problem jest albo w uszkodzonym (zwarty zwój) transformatorze, albo przeciążeniu jej ==> o ile możliwe to proszę zbadać zachowanie się tej przetwornicy przy minimalnym obciążeniu.
Dla tego typu (249Y) będzie to ok. 10W. Nie wiem jaka jest wartość napięcia wyjściowego, więc wartość rezystancji rezystora obciążenia proszę sobie wyliczyć.
Nie jest wskazana (przetwornica typu zaporowego) praca bez obciążenia.
I na podstawie obserwacji potwierdzić, lub wykluczyć hipotezę o zwartych zwojach transformatora.
Drugą przyczyną może być zwiększony (na skutek innego uszkodzenia) pobór mocy z tego typu przetwornicy.
Tu pomocnym byłby zewnętrzny zasilacz o napięciu wyjściowym właściwym i pomiar wartości pobieranej mocy.
Proszę też odpisać (powinny być) i podać tu dane z transformatora przetwornicy.
mirek_kosmalski wrote: proszę o pomoc, elementy półprzewodnikowe sprawdziłem elki 10-47uF wymieniłem.Czy przegrzało się trafo.
Tego wykluczyć nie można, więc należy tę hipotezę sprawdzić, o czym już pisałem.
Możliwe są jeszcze inne przyczyny, np. zbyt wysokie, lub zbyt niskie napięcie stałe (proszę sprawdzić z tabliczką znamionową, lub danymi z dokumentacji w jakim zakresie napięcia sieciowego może to urządzenie pracować) po stronie zasilania przetwornicy.
Częściowe uszkodzenie samego TopSwitch'a raczej wykluczam.
Pozdrawiam
Greg