Witam. Musze powiedziec ze poruszane tutaj tematy bardzo mi się spodobały, sporo mnie nauczyły jednak nie znalazlem jak do tej pory lekarstwa na przypadlosc tkóra dolega mojemu autku.Mowa jest bowiem o fiacie BRAVA 1.216V. Mam instalacje III generacji. Kolektor ssący oczywiscie plastykowy, wiec zostaly w niego wkręcone 4 zaworki oczywiscie do każdego dolotu po jednym i 2 silniki krokowe(jeden CUT OFF i drugi dypowy dozujący gaz.Instalacja jest typu ETA-GAS firmy Tartarini, oczywiscie z komputerem. Parownik hm, takiego jeszcze nie widziałem, wygląda jak duża gruszka odwócona do góry nogami.Ciekawa sprawa nie ma korka do spuszczania szlamu ale za to ma wężyk który go łączy z kolektorem ssącym tuż za głównym(benzynowym)silnikiem krokowym.I tu się zaczynają schody. Auto ma dziurę w obrotach to znaczy jak bym dodawal gazu(chodzi o pedał gazu)bardzo powoli to auto wejdzie na wyższe obroty, ale normalne jeździć się nie da. Samochodem jeździ moja żona jeździ również i jest to dla niej udręka.Wygląda to tak jakby w coś było z mieszanką.Auto strasznie szarpie silnikiem podczas "normalnej" jazdy. Musze dodać ze jak juz bede trzymał co najmniej 2000 obr./min to wszystko jest normalnie. Auto idzie jak przeciąg.Dodatkowo jak silnik osiągnie ponad 2000obr./min to podczas wyrzuceniu na luz silnik zgaśnie. Pojawia się również problem modulacji obrotami w okolicy 1000obr/min. w zakresie od 600 do 1600 obr./min. Rozmawialem z (niby)fachowcem i powiedziau że trzeba przeprowadzić kalibracje która polega na tym że należy jeździć autem i z laptopa przy odpowiednich obrotach tą kalibracje zapodawać. Jednak dokładnie jak to zrobić to nie powiedziau. Posiadam program ETA-GAS i interfejs do tegoż silnika. Program działa ale co mi po tym jak jest po włosku, niektóre opcje porównałem z innymi programami ale do końca nie wiem o co chodzi.Sen z powiek spędza mi parownik(dodam że go wyczyściłem). Po co mu podciśnienie z kolektora ssącego.Lampka od wtrysku się oczywiście pali co jakiś czas(na gazie), srednio co 10s lub 15s. to zależy od sposobu jazdy. Na benzynie jest ok. Z zawodu jestem elektronikiem, chciałbym liczyć na przychylność wszystkich czytających i liczę że mi ktoś pomoże.Jestem z Torunia.
GG4743365
Pozdrawiam

Pozdrawiam