MMłynek wrote: Czyli taki OR Twój albo mój to po części układ reakcyjny? Więc dlatego ma taką czułość?
Preskaler wrote: Dokładnie tak jest!
Dlatego czasami może przysporzyć kłopotów podczas uruchomiania i może "piszczeć". Trzeba wtedy tak poukładać elementy i poskracać przewody od bateryjki, żeby piszczenie zanikło.
Wybacz Preskaler, ale nie jest to żadna superreakcja. W odbiornikach reakcyjnych celowo cewkę antenową sprzęga się poprzez odpowiednio dobrane, kondensator (przeważnie zmienny) i cewkę o odpowiedniej ilości zwojów i kierunku nawinięcia z tranzystorem, który jest wzmacniaczem w.cz. i detektorem zarazem.
Odbiornik Ci się wzbudza ponieważ nie ma na tych schematach odpowiednio wykonanych filtrów odsprzęgających zasilanie pomiędzy stopniami odbiornika. Ten kondensator 1nF pomiędzy zasilaniem a masą, na schemacie powyżej, to za mało nawet na częstotliwość kilkanaście MHz. Na kilkaset kHz daje się kondensatory odsprzęgające rzędu dziesiątek nF i rezystory pomiędzy stopniami po parę kΩ, o elektrolitach już nie wspomę, inaczej każdy układ nawet superheterodyna będzie mieć drgania pasożytnicze i może stać się źródłem zakłóceń.
Zaangażowałeś się i chcesz pomóc MMłynkowi, słusznie robisz, tylko nie wprowadzaj go w błąd. Ja mam wzmacniacz szerokopasmowy 80 dB działający do od 100 kHz 1 GHz i nic się nie wzbudza, ale jest odpowiednio wykonany zgodnie z montażem w.cz. Nie mam czym zrobić zdjęcia, więc nie mogę Wam tego cuda pokazać.