Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z zawieszaniem się PC, po wymianie płyty głównej

brodaty 01 Sie 2006 20:28 1604 27
  • #1 01 Sie 2006 20:28
    brodaty
    Poziom 12  

    Witam
    Mam taki problem
    od kilku dni po uruchomieniu jakiejkolwiek gry, filmu następował totalny zwis systemu.
    Objawiało się to tym, że na ekranie zostawał obraz coś jakby screen i nic poza tym, brak jakiej kolwiek reakcji, tylko twardy reset.
    Po kilku takich zwisach, komputer przestał widzieć dysk (SATA), podłączyłem drugi dysk też nie widzi.
    Podłączyłem dysk do drugiego komputera i wszystko ok.
    Wychodzi na to, że padła płyta. Ok, kupiłem drugą.
    Instalacja systemu, reszty programów wszystko ok.
    Uruchamiam gre i dalej to samo, zwis, włączam PcMark05 i po jakiś 30 sek. w trakcie testu graficznego, zwis.
    mój sprzęt
    athlon 2600xp+
    nowiutki asrock K7NF2-RAID
    2x kingston 512 w dualu
    gainward PP Ultra 1980
    dysk samsung 160gb sata
    zasilacz Hieftec 400w

    poradzcie co to może być
    może są jakieś programy do sprawdzania dysków, karty graficznej
    już nie wiem co mam robić, nic się nie grzeje ponad normę, żadnych pipczeń czy tym podobnych.
    Mogę robić wszystko abym nie włączał gry albo filmu

  • #2 01 Sie 2006 20:55
    MuchaJO
    Poziom 10  

    Proponuje sprawdzić czy masz napiecie na dodatkowym zasilaniu grafy...a jesli jest, to czy jest stabilne...Napisz jesl podkrecałeś coś w tym sprzecie :)

  • #3 01 Sie 2006 21:08
    brodaty
    Poziom 12  

    Dodatkowe napięcie jest na grafice (kiedyś nie podłączyłem to wywaliło od razu komunikat, że coś jest nie tak )
    Czy jest stabilne ciężko mi w tej chwili powiedzieć, miernik został w garażu (najprędzej jutro)
    według biosu napięcia są stabilne.
    Sprzęt nigdy nie był podkręcany, żaden z elementów, wręcz przeciwnie grafike obniżyłem z 500 do 400 (myślałem, że może się przegrzewa )

  • #4 01 Sie 2006 21:10
    tronic1
    Spec od komputerów

    Zmierz napięcia zasilacza miernikiem pod obciążeniem np.programem Prime95.Podaj jakie temperatury w komputerze.

  • #5 01 Sie 2006 21:18
    paluszasty
    Poziom 23  

    Hmm....zastanawiem sie czy to nei są problemy z prockiem. Jak sie grzeje czesto sie wiesza, jest to czesto 1 sygnał zer coś z nim nie tak. Sprawdź jaka masz temperature zaraz po zwisie systemu to a. B spróbuj u kogos zamontowac proca i sprawdfzic jak chodzi. Aha nei zapomnij o pascie termprzewodzącej.
    Pozdrawiam

    Prosze poprawić błędy.
    [jankolo]

  • #6 01 Sie 2006 21:47
    Figi
    Poziom 37  

    paluszasty napisał:
    Hmm...zastanawiem sie czy to nei są problemy z prockiem. Jak sie grzeje czesto sie wiesza [...]
    Czytał kolega całą wypowiedź autora? W tym ten jej fragment:
    brodaty napisał:
    [...]już nie wiem co mam robić, nic się nie grzeje ponad normę[...]

    Kolego brodaty... Radziłbym zacząć od przeskanowania komputera w poszukiwaniu wirusów, spyware i tym podobnych szkodników oraz testu pamięci RAM programem Memtest. Przydałby się także pomiar napięć pod obciążeniem, o którym wspomniał kolega tronic1.
    brodaty napisał:
    [...]Hieftec 400w[...]
    Zrobił kolega błąd w nazwie, czy jest to jakaś nowa podróbka, o której jeszcze nie słyszałem?

  • #7 01 Sie 2006 21:48
    brodaty
    Poziom 12  

    według SpeedFan wygląda to tak
    temp1 - 35 C
    temp2 - 41 C
    temp3 - 36 C
    HD0 - 31 C

    VCOREA - 1,65V
    VCOREB - 1,73V
    +3,3V - 3,38V
    +5V - od 5V do 5,05V
    +12V - 11,43V
    -12V - 0,80V
    -5V - 2,04V
    +5VSB - 5,62V
    VBAT - 2,66V

  • #8 01 Sie 2006 21:50
    Figi
    Poziom 37  

    Niestety pomiary wykonane programem zupełnie nas nie interesują. Liczą się tylko pomiary wykonane miernikiem :!:

  • #9 01 Sie 2006 21:54
    brodaty
    Poziom 12  

    w takim razie dopiero jutro będę mógł napisać coś więcej

  • #10 01 Sie 2006 22:23
    paluszasty
    Poziom 23  

    Przyznaje sie bez bicia ze po prostu przeoczyłem to o nei grzaniu sie niczego. Niezmienia to faktu ze to moze byc cos z prockiem..teorytycznie nawet temperature mógł by źle pokazywać, chodź to mało prawdopodobne.Pomiar napięcia tez oczywiscie jest potrzebny. Dodatkowo sprawdził bym ram i ewentualnei wszystkei kartyy rozszerzen co mozna wyjąc wyjoł bym i puścił kompa na takim minimum.
    Pozdrawiam i sorki za przeoczenie

    Dodano po 2 [minuty]:

    Aha jeszcze jełi chodzi o napięcia. To wydaje mi sie podejrzane/dziwne
    -12V - 0,80V
    -5V - 2,04V
    Jeśłi te napięcia faktycznie takie sa to juz masz przyczyne awari, chodx zastanawiem sie czy przypadkeim przy taqk niskim napięciu cokolwiek by startowało.

    Zobowiązuję kolegę do poprawienia błęów w swoich postach PRZED napisaniem kolejnego postu na Forum.
    [jankolo]

  • #11 01 Sie 2006 22:32
    PL_Marco
    Poziom 14  

    brodaty napisał:
    Witam
    ...po uruchomieniu jakiejkolwiek gry, filmu następował totalny zwis systemu...
    Objawiało się to tym, że na ekranie zostawał obraz coś jakby screen i nic poza tym, brak jakiej kolwiek reakcji, tylko twardy reset...
    ...uruchamiam gre i dalej to samo, zwis, włączam PcMark05 i po jakiś 30 sek. w trakcie testu graficznego, zwis...
    Mogę robić wszystko abym nie włączał gry albo filmu


    Z tych wypowiedzi to nasuwa mi sie tylko uszkodzenie karty graficznej, albo zasilacza !! i to od nich zaczołbym sprawdzanie podzespołów komputera.

    Moja rada; sprawdź na samym początku grafike a potem zasilacz, być może iż nie daje wystarczającego napięcia i przy grach gdy potrzeba więcej prądu dla k. graficznej poprostu kicha.

    Aha i te napięcia o których wspomniał "paluszasty" są faktycznie bardzo dziwne. I znowu wskazują na zasilacz.

    Błędy!
    [jankolo]

  • #12 01 Sie 2006 23:10
    Figi
    Poziom 37  

    Co do napięć, to po pierwsze są one odczytane za pomocą programu, a co za tym idzie na ich podstawie nie można wysuwać żadnych wniosków; po drugie akurat napięcia -5V i -12V nie są aż tak bardzo potrzebne. W niektórych zasilaczach z -5V w ogóle już zrezygnowano, a -12V nie wiem czy jest używane przez cokolwiek poza portami szeregowymi.

  • #13 02 Sie 2006 18:06
    brodaty
    Poziom 12  

    No więc tak
    rano zaniosłem grafike do sprawdzenia do zaprzyjaźnionego sklepu
    zamontowałem starą grafe Gainward GF3 PP Ti 450
    gry zaczęły chodzić wszystko niby ok,ale
    nie wiem czemu ale tylko raz udało mi się uruchomić benchmark z Prime95 i od razu zwis nawet nie zdążyłem zobaczyć czy napięcie się zmieniło.
    teraz benchmark się wogóle nie podświetla i nie mogę sprawdzić

    napięcia przy normalnej pracy
    5v - 4,99v do 5,01V
    12V - 11,99V do 12,14V

  • #14 02 Sie 2006 18:14
    Figi
    Poziom 37  

    A pomiar 3,3V?
    Co znaczy od... do? Aż takie są wahania?

  • #15 02 Sie 2006 18:16
    brodaty
    Poziom 12  

    a na którym przewodzie jest 3,3V ?

  • #17 02 Sie 2006 18:27
    brodaty
    Poziom 12  

    3,3V - 3,39V
    tak od do znaczy że tak mi wskazuje miernik chociaż w tej chwili musze iść chyba po baterie bo zaczął pokazywać że słaba i może to jest powodem takich wyników

    pamięć ok memtest nie pokazał błędów
    avast też nie znalazł nic

  • #18 02 Sie 2006 18:34
    Figi
    Poziom 37  

    Proszę koniecznie zmienić baterię i zmierzyć jeszcze raz. Jakim miernikiem kolega mierzy napięcia?
    Czy różne wartości napięć są dla różnego obciążenia systemu, czy dla tego samego napięcia skaczą w takich granicach?

    brodaty napisał:
    [...]nie wiem czemu ale tylko raz udało mi się uruchomić benchmark z Prime95 i od razu zwis nawet nie zdążyłem zobaczyć czy napięcie się zmieniło.
    teraz benchmark się wogóle nie podświetla i nie mogę sprawdzić[...]
    Mógłby to kolega rozwinąć? Co się nie podświetla?

  • #19 02 Sie 2006 19:20
    brodaty
    Poziom 12  

    nowe pomiary
    przed uruchomieniem testu 12,02V , 5,01V , 3,39V
    uruchomiony benchmark PcMark05 12,20V , 4,98V , 3,39V

    napięcia mierzone miernikiem cyfrowym M890C

    co do Prime95 to w zakładce options jest torture test i benchmark
    żadnego nie można uruchomić.
    tylko raz mi się udało i był od razu zwis

  • #21 02 Sie 2006 20:08
    MuchaJO
    Poziom 10  

    brodaty napisał:

    pamięć ok memtest nie pokazał błędów
    avast też nie znalazł nic


    wiec może jednak coś z tym prockiem??

  • #22 02 Sie 2006 20:37
    tronic1
    Spec od komputerów

    Proponuję udać się z procesorem do zaprzyjaźnionego sklepu i poprosić o przetestowanie pod obciążeniem.Można jeszcze na czas testu odłączyć napędy CD razem z taśmami.

  • #23 02 Sie 2006 21:55
    kitor
    Poziom 34  

    Cytat:
    Proponuję udać się z procesorem do zaprzyjaźnionego sklepu i poprosić o przetestowanie pod obciążeniem.Można jeszcze na czas testu odłączyć napędy CD razem z taśmami.


    Proponuję odłączyć nie tylko napędy, ale i wyjąć wszystkie karty PCI, pozostawić 1 kość ramu i w biosie powyłączać wszelkie karty dźwiękowe, lany, kontrolery FDD, etc. i napisać, czy będzie działał normalnie.

    Ewentualnie proponuję włożyć w miarę możliwośći grafikę na PCI i zobaczyć czy pójdzie (może być uszkodzone AGP)

    Oprócz tego napięcia faktycznie są dziwne
    Cytat:

    12V - 11,99V do 12,14V

    Cytat:
    3,3V - 3,39V

  • #24 03 Sie 2006 22:07
    brodaty
    Poziom 12  

    memtest chodził całą noc nie znalazł nic ani 1 błędu
    karta wróciła ze sklepu po całodniowych torturach 3DMarkiem i jest ok
    napięcia na zasilaczu ok
    wszystkie urządzenia działają bez zarzutu
    kilkanaście benchmarków nie doprowadziło do żadnego zwisu
    a jednak dalej przy odpaleniu jakiejkolwiek gry zatrzymany ekran i totalny zwis.
    Coś mi się wydaje, że trzeba zacząć szukać w sofcie, czy aby nasz kochany µsoft jakąś łatką nie spowodował tych problemów

  • #25 04 Sie 2006 10:13
    kochzg
    Poziom 14  

    W moim komputerze sytuacja jest podobna, jedyna różnica to iż ja używam programów obliczeniowych. Tak ogólnie komputer chodzi bez zarzutu, dopoki nie uruchomie jakiegos programu obliczeniowego. Same obliczenia nie powoduja zwisu komputera. Jednak gdy modeluje jakis obiekt lub ogladam wyniki to przy obrotach lub zoomie komputer sie wiesza. Jedyna rada zeby nie wieszal sie to zmieniam ustawieniach w opcji karty "przyspieszenia sprzętowe", ustawiając suwak na połowe. Wtedy nie ma problemu. Podejrzewam dwie rzeczy: albo cos jest nie tak sterownikami DIRECTX (chociaż zainstalowane są najnowsze) lub tzw "enginem" instalowanymi z tymi programami.

  • #26 04 Sie 2006 11:15
    syriuszblack
    Poziom 22  

    Odistaluj stery od grafiki i płyty głównej, potem daj windowsowi zainstalowac samemu stery, uruchom ponownie, i zainstaluj tylko stery do grafiki, TYLKO! W dodatku za pomocą opcji "Aktualizuj Sterownik" bez tych syfów od producenta. POtem zainstaluj jeszcze raz DirectX najlepiej 9.0b/c/ i spróbuj. MIałem poodbny przypadek i pomogło.

  • #27 04 Sie 2006 14:44
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    kochzg napisał:
    dopoki nie uruchomie jakiegos programu obliczeniowego

    Niech kolega nie będzie taki tajemniczy i poda nazwę tego programu. Ponadto użteczna byłaby wiedza o używanym systemie operacyjnym, konfiguracji sprzętu wraz z oznaczeniem zasilacza i informacją o zainstalowanych sterownikach karty graficznej.
    syriuszblack napisał:
    Odistaluj stery od grafiki i płyty głównej, potem daj windowsowi zainstalowac samemu stery

    Mogę prosić o głębsze uzasadnienie celowości takiego działania?
    syriuszblack napisał:
    bez tych syfów od producenta.

    Co kolega ma na myśli i czym to uzasadnia? Z tego co kolega napisał wynika, że producent nie wie co robi a jego oprogramowanie przeszkadza w pracy systemu. Dziwnych porad kolega udziela nie wiedząc nic o systemie, sprzęcie i używanych aplikacjach.

  • #28 15 Sie 2006 13:52
    brodaty
    Poziom 12  

    Problem rozwiązany
    przyczyną były pamięci pracujące w dualu
    zrezygnowałem z duala i problem zniknął
    Dzięki wszystkim, którzy próbowali pomóc, pomogli wykluczyć inne uszkodzenia.
    temat zamykam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME