logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralny zamek - passat b4, pompka pracuje po zamknięciu :/

zbyshek83 01 Sie 2006 23:02 5762 6
REKLAMA
  • #1 2871527
    zbyshek83
    Poziom 12  
    Witam,

przeszukałem już stertę postów i troszkę mi się rozjaśniło w głowie, ale postanowiłem jeszcze napisać...

Mam passata b4 tak jak już pisałem w temacie i od jakiegoś czasu po przekręceniu kluczyka (zamykanie) zamki grzecznie się zamykają, ale pompka powietrza ciągle pracuje :|

Z tego co już wyczytałem to pewnie będzie jakaś nieszczelność w przewodach? Nawet z ojcem dogrzebaliśmy się do pompki w bagażniku:D ale po zgrubnych oględzinach nic niepokojącego nie zauważyliśmy, pompka ciągle pracuje i przy tym nieźle się grzeje. Po zdjęciu wężyka słychać syk powietrza - normalne;)

Po przekręceniu kluczyka na "otwórz" szybko i sprawnie wszystkie jopki w górę i pompka stop.

Zamierzałem teraz rozbierać po kolei drzwi i sprawdzać wężyki, co Wy na to?

Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc:D

Ps. od kilku miesięcy jak zamek działał jeszcze prawidłowo - po zamknięciu zamków, i wyłączeniu się pompki, po kilku (kilkunastu) sekundach włączała się jeszcze na chwilkę (ok 1s)
  • REKLAMA
  • #2 2871584
    elektronika5
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Zdejmij wężyk z pompki i dmuchnij a póżniej wciągnij powietrze.
    Zamki powinny się otworzyć i zamknąć.
    Jak będzie ok to rozbierz pompkę i zobaczysz taki mały
    przełącznik z 3 blaszkami i kółeczkiem ,musisz to wyregulować
    kręcąc kółkiem zamykając i otwierając zamki.
    Przełącznik ten służy do wyłączenia
    silnika pompki informując,że zamki już są otwarte lub zamknięte.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2871611
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Witam !!

Może najpierw po prostu zacisnąć wężyk przy pompce, wtedy będzie wiadomo czy nieszczelność obwodu pneumatycznego jest powodem, czy czujnik ciśnienia w pompce lub elektronika. Można też odpiąć przewód od pompki, i zatkać palcem wylot, powinna przestać pompować.
    Pozdr. Daniel
  • REKLAMA
  • #4 2871635
    krypel2
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    na 100% rozeszły się wężyki przeważnie między dzwiami a słupkiem
  • REKLAMA
  • #5 2871659
    zbyshek83
    Poziom 12  
    dzięki za wskazówki, jutro się za to wezmę i napiszę i wynikach :)

dobrej nocki życzę;)
  • #6 2871700
    krypel2
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    najlepiej koło pompki masz rozdzielacz wężyków rozczep je i dmuchnij w nie i dowiesz się na której stronie auta masz nie szczelne
  • #7 2874003
    zbyshek83
    Poziom 12  
    Problem rozwiązany:D

Problem tkwił w pękniętym trójniku (schowanym pod tapicerką za tylną kanapą). Sprawdziłem też pompkę, wszystko z nią w porządku:)

Zamki zamykają się nawet szybciej niż od czasu jak kupiliśmy ten samochód:D

Dziękuję bardzo za pomoc, temat uważam za zamknięty!

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Passacie B4 pojawił się problem z centralnym zamkiem – po zamknięciu samochodu pompka powietrza pracowała ciągle, co wskazywało na nieszczelność układu pneumatycznego. Po wstępnych oględzinach pompka była sprawna, a po zdjęciu wężyka słychać było syk powietrza. Wskazano, że przyczyną mogą być pęknięte lub nieszczelne przewody, zwłaszcza między drzwiami a słupkiem, oraz konieczność regulacji przełącznika w pompce odpowiedzialnego za wyłączanie silnika pompki po zamknięciu lub otwarciu zamków. Zalecano zaciskanie wężyków przy pompce, rozłączanie rozdzielacza wężyków i dmuchanie w nie w celu lokalizacji nieszczelności. Ostatecznie problem rozwiązał pęknięty trójnik ukryty pod tapicerką za tylną kanapą, który po wymianie przywrócił prawidłową pracę centralnego zamka i pompki powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA