Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Synteza do odbiornika modelarskiego 35Mhz 40Mhz

seradam 02 Aug 2006 09:22 5742 18
Altium Designer Computer Controls
    seradam
    Level 17  
    Od kilku dni poszukuję optymalnego rozwiązania. Mam zamiar zbudować odbiornik z syntezą na jakimś układzie i tu mam problem. Odbiornik powinien być przestrajany w prosty sposób najlepiej zworkami, co można zrealizować na procesorze ale może udało by się bez. Liczy się też pobór mocy i wielkość. Sprawą kluczową wydaje się optymalny dobór układu syntezy. I tu moja prośba o pomoc w wybraniu odpowiedniego scalaka.
    To jeden z kandydatów.

http://www.easy-soft.tsnet.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=64
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    seradam
    Level 17  
    Było by to fajne rozwiązanie ale raczej trudno o ten układ.
    Zamówiłem sobie próbki AD cyfrowej syntezy DDS ale to do ambitniejszego projektu. Może ktoś wie gdzie można kupić te układy??
    e_techman
    Level 18  
    Witam,

co do MC145152 to trochę spory jak do odbiornika RC, ale może to nie gra roli. Jednak co istotniejsze sam nie wystarczy, trzeba uzupełnić o wspomniany już preskaler zatem kandydat w postaci 6057 może być troszkę lepszy i dostępniejszy. Są też rozwiązania z układem 145170.
    A jeśli już wspomniałeś o AD to mieli także PLL-a: ADF4001, może mógłby być alternatywą, ale nie wiem czy jest dostępny.
    W takim rozwiązaniu trzeba brać pod uwagę liczbę układów i samych połączeń, a także zasilanie, w przypadku 6057 min. jest 4,5 V!!, co w zestawieniu z typowym zasilaniem układów RC może być nie do pogodzenia i trzeba by np. zwiększyć nap. zasilania.

Pozdr.
    e_techman
    seradam
    Level 17  
    Zrobiłem modulator na procesorku z obsługą syntezy DDS.
    Teraz chciałbym zrobić odpowiedni odbiornik.
    Modulator pokrywa pasma modelarskie 27MHz i 35MHz.
    Mam układ MC3362 i na jego podstawie razem z DDS i procesorkiem atmega8 bo taki mam w SMD chciałbym zrobić odbiornik.
    Procesor wykorzystam do sprawdzania poprawności transmisji, żeby serwa nie wariowały.
    Oto strona o modulatorze
    http://alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=4888
    sq6ade
    Level 40  
    e_techman wrote:
    zatem kandydat w postaci 6057 może być troszkę lepszy i dostępniejszy.

Ile kanałów jest potrzebnych do tego RC na 35/40MHz?
    seradam
    Level 17  
    Gdyby podzielić na pasma to wystarczy ich pewnie i z 10.
    Ja moją syntezę przygotowuję uniwersalnie na wszystkie możliwe kombinacje. Pasma 27MHz 35MHz 40MHz modulacja AM FM pośrednia 455KHz i 10,7MHz czyli dość sporo. Największy problem to wielkość.
    Nawet SMD jest troche duże (jak na samolot) dlatego ciągle myślę co zrobić z odbiornikiem. Na upartego będzie dobre. Jak skończę robić dodatkowe urządzenia jak miernik częstotliwości i inne dla WCZ, to przeprowadzę testy syntezy ( czy program robi to co powinien).
    Zawsze mogę zrobić programowanie odbiornika przez jakieś łącze z nadajnikiem i wtedy odejdą wszelkie przełączniki i zworki z płytki dds.
    Najlepiej przez podczerwień łatwe i lekkie i nie trzeba by wyjmować z modelu tylko czujnik na widoku. Muszę to przemyśleć. Bo pomysły wpadają tak szybko że wstrzymałem robienie płytek. Po wytrawieniu robią się nieaktualne :D

Pozdrawiam Adam
    sq6ade
    Level 40  
    Mi wpadł do głowy inny pomysł dotyczacy TSA6057. Taki uniwersalny sterownik tej syntezy. Jeden procesor , kanały wybierane na 1 porcie ośmiobitowym (wyjdzie 255 kanałów do wyboru np. zworkami) , kanały wpisane w tablicę programu procesora łatwą do zmiany w edytorze HEX nawet przez osoby mające średnie pojęcie. Wpisane w ten sposób że wszystkie rekordy I2C będą ujęte w tabeli osobno dla każdego z kanałów.
    Umożliwi to dowolne ustawienie TSA6057 do pracy na dowolnej częstotliwości będącej w zasięgu parametrów TSA.
    czarutek
    Level 34  
    Nie zapominajcie Panowie o poborze prądu syntezy, bo to tu też chyba sprawa istotna...
    sq6ade
    Level 40  
    Zgadza sie TSA to ok 20mA. Rodzina PLL Motoroli to ok. 7mA.
    Coś za coś. Mototoli nie kupi się ot tak w sklepie jak TSA.
    Macie inne propozycje (dostępnych) scalaków?
    seradam
    Level 17  
    No cóż trochę popracowałem i udało mi się zrobić całkiem przyzwoitej wielkości płytki.
    Jeszcze całkiem nie uruchomiłem z powodu braku części.
    Ale teraz to już niedługo.
    Przedstawiam wam moją propozycję poprzedzoną wieloma przemyśleniami i testami.
    Jest to synteza uniwersalna w zależności od programu.
    Mamy możliwość wybrać jeden z 16 kanałów poprzez nastawnik kodowy.
    Płytki w eagle należy (przeliczyć ) w celu rozlania masy.
    Przyznam że programu jeszcze nie napisałem ale to już nie jest wielki problem. Mam napisany podobny na atmega8 i wystarczy teraz tylko dopasować.
    Synteza do odbiornika modelarskiego 35Mhz 40Mhz

A w załączniku schemat i płytka której jestem autorem.
    Jak skończę to podeślę program.
    seradam
    Level 17  
    Zapomniałem (bo dla mnie to oczywiste).
    Procesor ma być ATTINY2313 a DDS AD9851.
    sq6ade
    Level 40  
    :arrow: seradam nie znam za dobrze AVR i PICów ale do takiej syntezy świetny byłby jakiś TINY ośmionóżkowiec. 3 linie do syntezy a wybór kanału na 1 nóżce poprzez rezystor (wewnętrzny A/D).
    seradam
    Level 17  
    No powiem że nie wpadłem na taki pomysł kodowania kanałów.
    Fajny tylko tak mi jakoś strasznie gdyby coś nie kontaktowało.
    Ale zyskamy tylko mniejszy procesor a pozostałe układy niestety pozostają duże.
    Mam już częściowo polutowane płytki( dosłownie brakuje mi jednego pr-ka).
    I mogę startować z programowaniem.
    sq6ade
    Level 40  
    Ja też nie wpadłem - przypomniał mi się projekt pewnego czecha.
    To był enkoder CTCSS na PICu 8 nóżek. Ton z palety 38 możliwych ustawiało się dolutowaniem właściwego rezystora. Maleństwo wielkości 1/4
    małego znaczka pocztowego.
    seradam
    Level 17  
    Po własnych przemyśleniach stwierdzam że najlepsza synteza do odbiornika powinna być na układzie małym najlepiej z wbudowanym generatorem i najlepiej z dwoma osobno programowanymi wyjściami.
    Można by też zrobić synteze wykorzystując scalaki o niskich F-MAX.
    Na zasadzie mieszania częstotliwości.
    Trzeba się rozejrzeć za odpowiednimi kandydatami.
    Jak ktoś coś znajdzie to niech się podzieli.
    seradam
    Level 17  
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Dzisiaj zawiozłem żonę na porodówkę ale jeszcze moja córka nie chce wyjść na ten świat. I dlatego mam małe opóźnienia w pracach.
    Ale wszystkich zainteresowanych pozdrawiam i zapewniam że coś razem stworzymy. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D