Tak wywalona jedna końcówka. Tranzystory już dobre. Oba tranzystory mocy nie wlutowane i po chwili od włączenia mam na ich bazach pełne zasilanie (+). Przez moment jest dobrze.
tak jak napisal kolega wyzej najpier sprawdz stopieni sterujacy a potem lutuj trany koncowe bo tak wsadzajac na pale nowe trany to mozna poplynac z kasa
Dziękuje za zainteresowanie. Nie czytacie dokładnie. Napisałem że tranzystory końc. są nie wlutowane. Ktoś pisał że schemat leży na elektrodzie ale za chiny nie moge znalezć. Pozdr. Adam
Też kiedys szukałem schematu ale nie znalazłem nie ten model.I dochodziłem do wszystkiego na piechote.Wszystkie tego typu magnety sa bardzo zbliżone budową moga tylko się róznic rozmieszczeniem elementów i małymi zmianami.Wylutuj tranzystory sterujące i sprawdz czy nie są urąbane.
Odłacz tez sygnał z przedwzmacniacza które idą do końcówek mocy musisz isc po ścieszkach :-)Może sie tez zdażyc że cos jest porąbane z przedwzmacniaczem.
Znalazłem schemat Magnata Rebel 400 i jest bardzo podobny. Tu przecież chodzi o samą idee. Wszystkie tranzystory sprawdzone łącznie z h21. Ten akurat jest sterowany z 4558 (dwa z 4 są tak sterowane dla odwrócenia fazy wiadomo dlaczego) i jest 0 na wyjściu 4558. Dla pewności bazy tr. wejściowych przyłozyłem na glebe i efekt taki sam. O tranzystorach końcowych moge chyba pomarzyć bo to staroć 2SB688 i 2SD718 więc jak uzyskam równowage wpakuje tam BD 911 i BD912. Oryginały to 120v, 8A i 80W natomiast BD to 100v ,15A i 90W a zasilanie to głupie 2x27v więc powinny się wyrobić. Co o tym sądzicie ?. Tylko dlaczego nie mam równowagi.
Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:
Dla wszystkich którzy będą się babrać w modelu jak w tytule niniejszym zapodaje: bez tranzystorów końcowych równowagi nie będzie gdyż bazy tr. we wzmacniaczu różnicowym (te na które wpięte jest sprzężenie zwrotne) nie mają odpowiedniej polaryzacji. Bez tr. końcowych można to osiągnąć wpinając 6,6k między te bazy a masą. Jeżeli tak sztucznie uzyska się równowage można lutować elementy mocy. Wzmacniacz działa. Dzięki wszystkim za porady.
Bd 911 i bd 912 sa jak najbardziej wpożądku.Można je spokojnie stosować tylko wartało by znaleśc w obudowie nie TO220 tylko w większej lepsze odprowadzanie ciepła
✨ Poszukiwany jest schemat wzmacniacza Magnat Classic 360, ponieważ jedna końcówka mocy jest uszkodzona. Tranzystory mocy nie są wlutowane, a na ich bazach pojawia się pełne zasilanie po włączeniu, jednak brak równowagi sygnału. Zalecane jest wylutowanie i sprawdzenie tranzystorów sterujących oraz odłączenie sygnału z przedwzmacniacza, aby wykluczyć uszkodzenia w stopniu sterującym. Schematu oryginalnego nie udało się znaleźć, ale podobny schemat Magnat Rebel 400 może pomóc zrozumieć zasadę działania. Oryginalne tranzystory końcowe 2SB688 i 2SD718 można zastąpić tranzystorami BD911 i BD912, które mają odpowiednie parametry prądowe i napięciowe, choć warto zadbać o odpowiednie odprowadzanie ciepła. Bez obecności tranzystorów końcowych nie uzyska się właściwej polaryzacji baz tranzystorów we wzmacniaczu różnicowym, co jest kluczowe dla równowagi sygnału. Można tymczasowo podłączyć rezystor 6,6kΩ między bazy a masę, aby symulować polaryzację i sprawdzić działanie układu. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.