Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RADMOR 5102. Mały Duży problem.

SQUELTH. 02 Aug 2006 19:18 2360 5
    SQUELTH.
    Level 20  
    Witam,

Jakieś cztery lata temu poszedł mi Radmor 5102, już piszęjak to się stało.
    Cały czas grał normalnie, aż pewnego dnia jeden kanał ucichł podczas grania. Zauważyłem, że bardzo mocno się rozgrzały końcówki na tym kanale a radiator nawet sięnie zagrzał, bo nie zdążył. I wogóle cisza. Ale nic nie zaśmierdziało. Drugi grał dalej, rozkręciłem i chiałem sprwdzić, czego to może być wina. Zamieniłem płytki G-1119 i to samo zrobiło się z drugim kanałem. Rozgrzały się końcówki i tyle. Przestał grać całkowicie.I ja go tak postawiłem na półkę i stał tam przez te cztery lata do dziś.

Rozkręciłem go i dopiero dzisiaj zauważyłem, że jeden tranzystor na tej płytce G-1119 ma odlutowaną nóżkę. I to właśnie ta płytka schrzaniła też drugi kanał. Dzisiaj tą nóżkę przylutowałem i jak okazało się na drugiej płytce też w jednym miejscu nie kontaktowało, włączyłem i działa. Działają obydwa kanały, tylko, że pierdzą. Jeden Mocniej, drugi mniej a jak jest bardzo cicho i sięprzyłoży głośnik do ucha to słychać czysto i wyraźnie.

Czyli to pewnie wina tych końcówek??
    Przeczytałm na niech symbole N2 3055. Czy mam je wymienić??

Pozdrawiam.
    KRISSERV
    Level 19  
    Witam
    Jezeli chodzi o tranzystory to sa 2N3055, sprawdz miernikiem tranzystory 2N, BD, BC uczulam na BC313 padaly oznaczenie T1005, po wymianie - reg pradu spoczynkowego.Procedura ustawiania prądu spoczynkowego wygląda następująco:
    · w miejsce jednego z bezpieczników 2.5A włączyć amperomierz prądu stałego o zakresie 100mA,
    · regulując potencjometrem R1009 na bloku PWM ustawić wartość prądu na około 30mA.
    SQUELTH.
    Level 20  
    OK. Dziękuję. Popróbuję jutro, bo mi gdzies miernik wcięło:), a ma ktoś może fotkę oryginalnej płytki G-1119 albo mógłby takową wykonać lub link do niej i jakiś mały schemacik lub link?? Bo u mnie to już widzę, że było kombinowane tu wcześniej i widzę, że są różne tranzystory powstawiane.
    Bezpieczniki w porządku.

Małe pytanko, czy mogę niebezpieczno rozgrzać tranzystor podczas lutowania??
    Qbuś
    Level 38  
    Quote:
    Małe pytanko, czy mogę niebezpieczno rozgrzać tranzystor podczas lutowania??

Możesz,uważaj,zastosuj szczypce lub pęsetę do odprowadzenia nadmiaru ciepła
    SQUELTH.
    Level 20  
    Witam, kupiłem okazyjnie kompletne płytki G-1119 z tranzystorami mocy i radiatorami. Już wszystko jest ok.

Za podpowiedz dziękuję.