Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie radia Tevion MD 41804

tysiulek 04 Aug 2006 21:24 3905 4
    tysiulek
    Level 13  
    Witam serdecznie!
    Kupiłem niedawno radio samochodowe Tevion MD 41804. W samochodzie mam gniazda iso i pytałem już ludzi na allegro którzy takim radiem handlują czy mają kostkę do podłączenia tego radia z autkiem i narazie nie uzyskałem żadnej pomocy. Inaczej by zapewne było gdyby radio kupione było u nich a ja kupiłem od kolegi jako używane.

Nie mogąc znaleźć takiej kostki podłączyłbym je na krótko czyli z innej kostki wymontowałem te metalowe zaczepy i będe bez plastkowej obudowy nabijał je na te wystające z radia piny. Na każdym zaczepie zrobiłem już ekran. Generalnie udało mi się wymodzić przelotkę z ISO na to do radia. Problem jest taki że potrzebuję wiedzy jak przeczytać schemat by dobrze podłączyć i przypadkiem nie podączyć napięcia w inne miejsce.

W załączniku 2 pliki. Schemat czyli to co napisane jest u góry na radiu. Drugi plik to gniazdko na którym zrobiłem rysunek jak to wygląda. Schemat zrobiłem ręcznie i nie wszystko wypisałem ale chodzi mi tylko o to od której strony czytać ten schemat. Po pierwsze naklejka jest odwrotnie a po drugie nie jest napisane który to jest pierwszy.

Według informacji na elektrodzie wiem już że czyta się to gniazdo w taki sposób że od górnego rzędu w prawo jest 1-8 natomiast dolny rząd 9-16.

Czy mógłby mi ktoś pomóc upewnić się czy na 100% power to 3 a masa 2? Tą samą metodą wynikałoby że 1 to memory. Nie mam niestety pewności.

Przepraszam wszystkich za laictwo. Nie poradzę sobie dalej bez odpowiedzi a póki co nie mogę liczyć na nikogo, a dowiadując się w serwisach elektrycznych chcieli mi wypruć bebechy radia i wyprowdzić na zewnątrz końcówki iso. Za to drugi serwis uważa że bez wtyku orginalnego nie biorą się za to. Muszę więc liczyć na siebie.

Będe wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi.
    Pozdrawiam!
  • Helpful post
    bogusdr
    Level 20  
    Czesc. Nie jest to tak ze nikt ci nie chce pomoc tylko po prostu z tego opisu nic nie wynika.Obrazek kostki jes jeszcze ok ale to drugie nic nie znaczy. Zauwaz ze na zdjeciu nie widac gdzie i do ktorych pinow jest cokolwiek podpiete. poszukaj na necie a moze tu: http://www.studio24.prv.pl/ cos znajdziesz.pozdrawiam
    tysiulek
    Level 13  
    Na początek dziękuję za odpowiedź.

Spostrzeżenie jak najbardziej trafne o czym też pisałem że obrazek schematu który jest na obudowie radia nie wskazuje na to który to pierwszy pin. Po tym mógłbym określić gdzie co idzie i skonstruować przedłużacz. Natomaist obrazek gniazda ma tylko pomóc coniektórym osobom skojarzyć że nie jest to standardowe iso.
    Co do owej pomocy to nie chodzi mi o to że ludziom daje schemat z radia i pokazuje gniazdo i nie chcą pomóc. Po prostu pada hasło że jak sobie załatwie wtyke do tego gniazda to podłączą a wszystkie możliwe sklepy oblatałem i kazdy mówi NIE MA. Serwis rtv chce mi przerobić to radio na takie z wejściami iso tylko tu na moją odpowiedzialność.

Dlatego też chce szukać dalej wtyki i po drodze dowiadywać się jak moge to radio podłączyć na krótko.

Jeśli chodzi o link strony to zanim zapytałem zapoznalem się z zasadami pytań na tym dziale forum elektrody i przejżałem strone ze schamatami i tam mojego radia nie ma. Dzięki tej stronie dowiedziałem się przynajmniej jak być może czytać mój schemat i BYĆ MOŻE power jest na 3 pinie a masa na 2.

Gdyby nie istniało ryzyko spalenia radia to bym eksperymentował i dobierał piny ze sobą aż trafiłbym na power a głosniki jakoś by poszły.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam!
  • Helpful post
    bogusdr
    Level 20  
    Witam To jeszcze doradze jedna rzecz. Zdejmnij dolna blache od radia i czasem piny sa podpisane na plycie.Ewentualnie wtedy metoda obserwacyjna dojdziesz gdzie co jest. masa bardzo proste miernik do obudowy i ppiipp.Zasilanie idzie na katode diody zabezp. na zasilaniu . jej anoda do masy.glosniki widac ktore bo sciezki ida do k mocy. Gdybys mieszkal blizej chetnie bym pomogl online. Pozdrawiam
    tysiulek
    Level 13  
    Dziekuję za odpowiedzi.
    Od dzisiaj dalej walcze z radiem i wskazówki które otrzymalem na pewno zastosuję.

Zamykam temat ale chciałbym żeby ktoś kto trafi na ten wątek i będzie posiadał schemat podłączenia tego radia to umiecił go - zgodnie z regulaminem nie tutaj a w bazie schematów. Ja jeśli dojdę gdzie co idzie to zamieszczę rysunki i opis.

Przedmówcy dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!