Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Thomson 29DF400G znika obraz

06 Sie 2006 10:34 1070 3
  • Poziom 12  
    Nie dawno po burzy okazało się, że nie działa wejście AV z przodu, po wymianie dwóch drobnych elementów (rezystorów na wejściu) naprawiłem to, wpiołem płytę z powrotem ale teraz po włączeniu telewizora obraz znika (po kilku sekundach czasami trwa to o wiele dłużej) funkcje OSD są wyświetlane i dźwięk jest. jak przełącze na inny kanał to obraz się pojawia i już nie znika. Dzieje się tak po każdym włączeniu TV i nie ma znaczenia czy to przez wejście AV czy z anteny. TV nie wyświetla żadnego błędu i poza tą usterką działa prawidłowo.
  • Poziom 39  
    Witam. Zacznij od sprawdzenia płyty pod kątem zimnych lutów. Zobacz, czy nie ma pękniętej ścieżki.
  • Poziom 16  
    Ile lat ma ten TV.
    Podejrzenie zimnych lutów, złe napiecie na wzmacniazczch wizji, ew. kondensatory od 200V, może jakieś luzy na płytce kineskopowej, zimne luty na płytce kineskopowej.
    Ale trzeba posprawdzać wszystkie napięcia zasilające płytę.

    Mam nadzieję że nie wymieniałeś tych rezystorków gdy TV był w stanby ?
  • Poziom 12  
    Tv był wyłączony. Wymontowałem płytę, wymieniłem elementy SMD, zamontowałem płytę. Sytuacja o tyle dziwna, że gdy zniknie obraz to funkcje wyświetla i tylko przełączenie na inny kanał daje efekt, obraz sam się nie pojawia. Zdaża się to tylko raz po każdym włączeniu tv. Czy może to być też kwestia złączy taśmowych na płycie?. TV ma 3 lata.